Kürt sorunun çözümü için, "Cumhuriyet tarihinin bu zamana kadar hiç gelinmemş noktasındayız" diyen BDP Genel Başkanı Demirtaş'a göre Abdullah Öcalan, Osman Baydemir'i hedef almadı. Sıkınıtının sebebi şu...
Onur Konuralp'in haberi
Barış Demokrasi Partisi Genel Başkanı (BDP) Selahattin Demirtaş, Genel Başkan Yardımcısı Şerafettin Halis ve Basın Danışmanı Ersin Öngel"le birlikte Hürriyet Ankara Bürosu"nu ziyaret etti.
Demirtaş özetle şunları söyledi:
- Kürt sorunu ve ondan kaynaklı diğer sorunları Mart"tan önce çözelim demek, sorunu içinden çıkılmaz bir noktaya sürükler. Ancak atılması gereken adımlar da yok değil. Yasalarda özellikle muhalif Kürtler için bırakılmış diyebileceğimiz maddeler var. Mart"a kadar bunlar temizlenmeli. Yöneticilerimiz toplamı birkaç milyon yıl hapis cezası isteğiyle yargılanıyor. Neredeyse sabıka kaydı olmayan partili kalmadı.
- Anayasa"nın 42"nci maddesine dokunulmalı. Resmi dil Türkçe"dir ve Anayasa"ya "Kürtçe eğitim de serbesttir" maddesi eklenemez. Ancak Türkçe dışındaki anadillerde eğitimin nasıl yapılacağının yasalarla düzenlenebileceği ifadesi Anayasa"da yer almalı. "Herkesi Türk olarak tanımlayan Anayasa"nın 66"ncı maddesi de değişmeli.
- Genel af çıksa bile çözüm doğmaz. Genel affı TBMM"ye getirene kadar yapılması gereken çok şey var. "Kürtler ve sol muhalefet Meclis"e giremesin" diye getirilen seçim barajı var. İlk etapta yüzde 5"e indirip sonra da tamamen kaldırılmalı."
- Öcalan"ın, Osman Baydemir hakkındaki değerlendirmelerini ben şöyle okudum: "Öcalan, birilerinin pişmiş aşa su katmasını istemiyor. Yoksa direkt Baydemir"e yönelik sözler değil; "Silah miadını doldurmuştur" demeseydi de Öcalan açıklamayı yapacaktı. Devlet bile "Kiminle konuşacağı konusunda" artık bir tartışma yürütmüyor. "Muhatap benim" diyerek, işin başka yerlerde konuşularak, bozulmasını istemiyor. Gelinen noktayı son şans olarak görüyor.
Hürriyet