Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye'nin ekseni kaydı diyenlere söylenecek tek şeyin kendi eksenlerini kontrol etmeleri olduğunu belirterek, ''Kayan Türkiye'nin ekseni değil, kayan dünyanın eksenidir'' dedi.
Çağlayan, Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu'nun (TİSK) 24. Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, dünya ekonomisinin artık gelişmiş ülkelerden gelişmekte olan ülkelere doğru yönlendiğini söyledi.
Türkiye'nin, Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin gibi dünyada çok önemli merkezler haline gelen bir bölgenin içinde bulunduğunu ifade eden Bakan Çağlayan, Türkiye'nin gelecek 50 yılda, 100 yılda Polonya, Japonya ile beraber dünyanın en büyük ekonomilerin biri olacağını belirtti. Çağlayan, ''Ülkemize, insanımıza güveniyoruz'' dedi.
-TEŞVİK SİSTEMİ-
Bakan Çağlayan, teşvik sistemi üzerindeki çalışmaların son güne bırakılmadığını belirterek, şu anda çalışmaların nihai noktaya geldiğini ve bu çalışmaların ilgili tüm kuruluşlarla müzakere edileceğini, ardından hükümetin onayından geçeceğini söyledi.
Çağlayan, EKK'da tespit edilen yeni teşvik sisteminin bu yılın sonunda açıklanacağını bildirdi.
-''İHRACAT TOPARLANIYOR''-
Çağlayan, Türkiye'nin ihracatının 2008-2009'da 132 milyar dolardan 102.9 milyar dolara gerilediğini ve bu gerilemenin 21 milyar dolarının Türkiye'nin Avrupa'ya olan ihracatının azalması olduğunu belirterek, bu durumun Türk ihracatçısının başarısızlığından değil, tamamiyle Avrupa pazarlarındaki talep daralması nedeniyle ortaya çıktığını kaydetti.
İhracatın yeniden toparlanmaya başladığını ifade eden Çağlayan, şöyle konuştu:
''Evet ihracatın önünde bazı engeller vardır. Avrupa ekonomisinde yaşanan problemler, TL'nin aşırı değerlenmesi, avro-dolar paritesinin getirdiği olumsuz durum ister istemez Türkiye'nin ihracatını olumsuz etkiliyor. Ancak her şeye rağmen, bugün gelinen nokta ihracat açısından son derece önemlidir. İhracatı gün gün takip ediyorum. Sadece ülkelere iş adamlarıyla seyahat ederek değil, bizzat ihracat üzerinde yeni bir anlayışı, yeni bir ihracat stratejisiyle Türkiye'nin büyümesinin motoru olarak ihracat üzerinde çok önemli çalışmalar yapıyoruz.
İş adamlarıyla gittiğim gezilerde Türkiye'nin ihracatından rahatsızlık duyan birçok ülkenin getirdiği veya getirmek istediği antidamping uygulamaları ile ihracatçının önünün kesilmemesi için temaslarda bulunuyoruz.
Yarın 76. dış seyahatimi gerçekleştireceğim ve bir uçak dolusu iş adamıyla Afrika'ya gidiyoruz. Bu gidişlerle, 'gidemediğin yer senin değildir' felsefesinden hareketle aynen bir iş adamı mantığıyla tek tek her ülkeye, her bölgeye ayak basmadık yer bırakmadan ihracatçılarımızla beraber koşturacağız.''
Bakan Çağlayan, Aralık ayının ilk 10 gününde ihracatın 4,3 milyar dolar olduğunu belirterek, geçen yılın aynı dönemine göre ihracattaki artışın yüzde 51,1, sanayi ürünlerindeki artışın ise yüzde 54,4 olduğunu bildirdi.
Geçen yıl Aralık ayında toplam ihracatın 10 milyar dolar olduğunu hatırlatan Çağlayan, 1 Ocak-10 Aralık itibariyle ihracatın 106,5 milyar dolar olduğunu söyledi. Çağlayan, geri kalan 20 günde yapılacak ihracatla OVP'daki 111,7 milyar dolarlık hedefin üzerine çıkılacağını ve 112 milyar doların geçileceğini bildirdi.
-''TÜRKİYE, GEÇMİŞTEKİ HATALARINDAN DERS ALDI''-
Bakan Çağlayan, bugün Türkiye'nin geçmişteki hatalarından ders alarak, uyguladığı politikalarla dünyada son yüzyıldır yaşanmamış olan çok büyük bir küresel krizden başarıyla geçtiğini söyledi.
2023 yılında Türkiye'yi, dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına sokan, 500 milyar dolar ihracat gerçekleştiren, uluslararası 10 markaya sahip, refah seviyesini gelişmiş ülkeler seviyesine çıkarmış bir ülke haline getirmeyi hedeflediklerini anlatan Çağlayan, Türkiye'nin özellikle son 7-8 yılında ortalama yüzde 4,5 büyümesini gerçekleştiren Türk özel sektörüne teşekkür etti. Bakan Çağlayan, ''Bu işte asıl hisse, asıl pay sizlerindir. Hükümetimiz de özel sektör odaklı bir büyüme stratejisi belirledi, ihracat odaklı bir büyüme stratejisi hedefledi, iş aleminin önünde duran rekabetin önündeki engelleri tek tek ortadan kaldırarak, siyasi ve ekonomik istikrarı sağladı'' diye konuştu.
Türkiye'nin böylesine bir küresel krizde, krizin teğet geçtiği bir ülke olduğunun altını çizen Çağlayan, Türkiye Cumhuriyeti tarihinde bugüne kadar Türkiye'ye karşı cimri davranan kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye'nin notlarını ardı ardına yükselttiğini söyledi.
Bakan Çağlayan, Türkiye'nin böyle bir küresel krizde, hiçbir bankasına müdahale ihtiyacını hissetmeyen, OECD ülkeleri içinde tek ülke olduğunu ifade ederek, bunun sebebinin mali disipline ve bütçe disiplinine verilen önem olduğunu kaydetti.
Zafer Çağlayan, Türkiye'nin de küresel krizden etkilendiğini ve etkilenmesinin son derece doğal olduğunu belirterek, ''Çünkü Türkiye küresel bir oyuncudur'' dedi.