Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkmenistan'ın daimi tarafsızlık statüsünü almasının 15. yıldönümü nedeniyle, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta düzenlenen konferansa katıldı.
Ruhiyat Köşkü'nde düzenlenen "Türkmenistan'ın Daimi Tarafsızlığı: barış, güvenlik ve gelişme adına işbirliği" konulu konferansın açılış oturumuna, Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbangulı Berdimuhamedov, BM Genel Sekreteri'nin Siyasi işlerden Sorumlu Yardımcısı Linn Pasco, Şanghay İşbirliği Örgütü Genel Sekreteri Muratbek Imanaliyev, İslam Konferansı Teşkilatı (İKT) Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu , Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (ECO) Genel Sekreteri Yahya Marufi, AGİT Genel Sekreteri Marc Perrin de Brichambaut ve Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) sekreteri Sergey Lebedev'in yanısıra, ABD'nin Avrasya Enerji Özel Temsilcisi Richard L. Morningstar ve çok sayıda üst düzey davetli katıldı.
Konferansın açılış konuşmasını yapan Türkmenistan devlet Başkanı Gurbangulı Berdimuhamedov, 12 Aralık 1995'de, BM Genel Kurulu'nda 185 ülkenin desteğiyle tarafsızlık statüsünü alan genç Türkmenistan'ın, komşularıyla iyi ilişkiler kurmaya ihtiyacı olduğunu kaydetti.
Berdimuhamedov, Türkmenistan'ın tarafsızlık statüsü ile bölgede barışın ve güvenliğin sağlanması konusunda önemli katkıları olduğunu belirterek, Aşkabat'ın özellikle komşu ülke Afganistan'da istikrar ve güvenliğin sağlanması için pek çok uluslararası görüşmeye evsahipliği yaptığını söyledi.
Daha sonra kürsüye gelen konuşmacılar da daimi tarafsızlık statüsünü alan Türkmenistan'ın, bölgede barış ve güvenliğin sağlanmasında önemli bir konuma sahip olduğunu kaydettiler.
İKT Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu da, Türkmenistan'ın tarafsızlık statüsü ile siyasi, ekonomik ve insani çatışmaları önlemede bölgede ve İslam dünyasında kilit rol oynadığını belirtti.
-DIŞİŞLERİ BAKANI DAVUTOĞLU-
Konferansın 2. oturumunun ilk konuşmacısı olan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ise daimi tarafsızlık statüsünün, Türkmen dış siyasetinin bel kemiği olduğunu kaydetti.
Bakan Davutoğlu, Türkmenistan'ın tarafsızlık statüsünün kritik olaylar karşısında pasif olma ve sessiz kalma anlamına gelmediğini, aksine Türkmenistan'ın olayların çözümü konusunda aktif hareket ettiğini belirtti. Davutoğlu Türkmenistan'ın tarafsızlık statüsünün çağın gereksinimlerini karşıladığını ifade ederek, bu ülkenin hiçbir zaman tarafsızlık statüsüne dayanarak olaylardan kendini soyutlamadığını ya da pasif gözlemci konumunda kalmadığını söyledi.
Ahmet Davutoğlu, BM'nin barışı tesis çalışmalarında aktif katılımcı olan Türkmenistan'ın, tarafsız bir ülke olarak uluslararası barışı sağlamada öncü güç olduğunu ve bölgede diyaloğun geliştirilmesinde önemli bir merkez olduğunu kaydetti.
Orta Asya'nın önemine de değinen Davutoğlu, bölgenin Doğu ile Batı'nın stratejik, jeopolitik ve ekonomik olarak kesiştiği nokta olduğunu ifade etti. Türkmenistan'ın bu bölgede "pivot" konumda olduğunu vurgulayan Bakan Davutoğlu, Orta Asya'nın Avrupa-Atlantik bölgesinin güven ve istikrarı için stratejik öneme sahip olduğunu belirtti.
1996 yılında Tacik iç savaşının sona ermesinde tarafsız Türkmenistan'da yürütülen 3 aşamalı barış görüşmelerinin başarılı sonuç verdiğini ifade eden Davutoğlu, Afganistan'da barışın sağlanması için 1990'lı yıllarda Aşkabat'ın BM nezdindeki pek çok barış görüşmesine evsahipliği yaptığını söyledi.
Ayrıca Türkmenistan-Afganistan-Pakistan-Hindistan doğalgaz boru hattı (TAPI) projesine de değinen Davutoğlu, projenin global öneme sahip olduğunu vurguladı. Projenin Afganistan'ın ekonomik kalkınmasına kesin katkı sağlayacağını ifade eden Bakan Davutoğlu, projenin bölge ülkeleri arasında işbirliğini geliştireceğini belirtti.
Türkiye-Türkmenistan ilişkilerine de değinen Davutoğlu, iki ülke ilişkilerinin her açıdan geliştiğini ve bu gelişmenin devam ettiğini ifade etti.
Bakan Davutoğlu temasları çerçevesinde yarın Türkmenistan Devlet Başkanı Berdimuhamedov tarafından kabul edilecek. Ayrıca iki ülke dışişleri bakanlıkları arasında 2011-2012 yılları Eylem Planı anlaşması imzalanacak.