Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), bu yılın Ocak-Ekim dönemi kırmızı et üretim istatistiklerini açıkladı. Kırmızı et tüketimi bir önceki aya göre yüzde 3 arttı.
TÜİK verilerine göre, Ekim ayında 58 bin 845 ton, Ocak-Ekim döneminde ise 565 bin 216 ton kırmızı et üretildi. Ekim ayı kırmızı et üretimi bir önceki aya göre yüzde 3 artış gösterdi.
TÜİK verilerine göre, 2010 yılı Ekim ayı kırmızı et üretimi 58 bin 845 ton olarak tahmin edildi. Söz konusu ayda kırmızı et üretim miktarı hayvan türleri ayrıntısında incelendiğinde, 49 bin 462 ton sığır, 39 ton manda, 8 bin 462 ton koyun ve 882 ton keçi etinden oluştu.
Ekim ayı kırmızı et üretimi bir önceki aya göre yüzde 3 arttı. 2010 yılı Ekim ayı kırmızı et üretim miktarı, hayvan türleri ayrıntısında bir önceki aya göre değişim oranlarına göre incelendiğinde, sığır etinin yüzde 6,9 oranında artarken, koyun etinin yüzde 8,7 oranında azaldığı görüldü.
TÜİK tarafından yayımlanan kırmızı et üretim istatistiklerinin 2010 yılına kadar, mezbahalarda kayıt altına alınan büyükbaş-küçükbaş hayvan kesimleri ile derisi Türk Hava Kurumuna ulaşan kurban derilerinden elde edilen verilere dayandığı belirtildi.
Mevcut kapsamı artırmak ve karşılaştırılabilir istatistikleri daha kısa periyotlarla üretmek amacıyla, 2010 yılı Ocak ayından itibaren hayvansal ürünleri girdi olarak kullanan sanayinin NACE Rev.2'ye göre 10.11 ve 15.11 başlığı altında faaliyet gösteren işletmelerden veri derleme çalışmaları başlatıldığı, bu çalışmalardan elde edilen sonuçların aylık kırmızı et üretimi adı altında her ay kamuoyuna duyurulacağı bildirildi.
TÜİK verilerine göre 2010 yılı kırmızı et üretim miktarı (ton) şöyle:
Ocak Eylül Ekim Toplam
----- ----- ----- -------
Miktar 50.708 57.114 58.845 565.216
Sığır 41.607 46.273 49.462 457.711
Manda 187 95 39 3.029
Koyun 7.912 9.273 8.462 90.749
Keçi 1.001 1.473 882 13.727