Ergene Nehrindeki kirliliğin önlenmesi amacıyla Çevre ve Orman Bakanlığınca hazırlanan Ergene Havzası Havza Koruma Eylem Planı kapsamındaki çalışmalar devam ediyor.
Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, eylem planında kısa, orta ve uzun vadede yapılması gerekenler detaylı olarak belirlendi.
Kısa vadede yapılması gerekenler, sanayilere organize sanayi bölgeleri (OSB) içerisinde izin verilmesi, kaçak sondaj kuyularının engellenmesi, atıksu arıtma tesisi olmayan OSB'lerin bir an önce arıtma tesislerini yapmaları, renk parametresi için deşarj standardı getirilmesi, su tasarrufu yapılması için gerekli çalışmalara başlanması, sanayiden kaynaklı arıtma çamurlarının etkin denetimi ve uygun bertarafının yapılması, iyi tarım uygulamalarının yapılması, sanayilere yapılan su tahsislerinin revize edilmesi şeklinde tespit edildi.
Denetimlerde Ergene Havzası'ndaki tüm sanayilerin atıksu arıtma tesislerinin bulunduğu belirlendi. Ancak bu şartlarda atıksular arıtılsa bile nehirde iyileşme öngörülmeyeceğinden hareketle ileri arıtma gereksinimi ortaya kondu.
Açıklamada, projeye ilişkin verilen bilgilerden bazıları şöyle:
-Tüm Ergene Nehri ve kollarında, halen dördüncü sınıf olan su kalitesi 3 yılda üçüncü sınıf, 5-10 yılda ikinci sınıfa ulaşacak.
-Nüfusu 10 binden büyük olan Çerkezköy, Kapaklı, Kabaağaç, Veliköy ve Kızılpınar yerleşimleri dışında diğer tüm yerleşim yerleri için tekil arıtma tesisi yapılması, sanayi tesisleri için 4 adet yeni ortak ileri atıksu arıtma tesisi (AAT)planlanlanıyor.
-Ortak AAT için atıksuyun Marmara Denizine deşarjında HES planlanmış olup, böylece AAT'de kullanılan elektrikte yaklaşık yüzde 50 oranında tasarruf sağlanacak.''
Ayrıca Çevre ve Orman Bakanlığınca, Ergene Havzası'nın mevcut kirlilik durumunu belirlemek, kısa, orta ve uzun vadede çevre problemlerine bütüncül çözüm önerilerinin geliştirilerek uygulamaya konulması amacıyla Ergene Havzası Çevre Yönetimi Master Planı Projesi yapıldı.