CHP İstanbul İl Başkanı Berhan Şimşekin, İSFALT’ın aldığı ihaleleri taşeronlara verdiği ve aradaki farkın birilerine aktarıldığı yönündeki iddialarına cevap verdi.
İşte Isfalt'tan yapılan o açıklama
- Sayın Şimşek, yaptığı açıklamada iddialarını SGK Müfettiş Raporlarına dayandırdığını ileri sürmüştür. Fakat, SGK Müfettiş Raporları, usulsüzlük iddialarına kaynak gösterilecek mahiyette belgeler değildir. Söz konusu raporlar; şirketlerin aldığı ihalelerdeki işçilikler için ödenmesi gereken asgari prim miktarları ile ilgilidir.
- Burada söz konusu edilen 18.06.2009 tarihli tutanağa istinaden SGK Müfettişi tarafından düzenlenen İnceleme ve Araştırma Raporu"nda, İSFALT A.Ş. aleyhine hiçbir bilgi olmadığı gibi, herhangi bir usulsüzlük ve yanlış uygulamanın yapıldığına dair bir ifade de yer almamaktadır.
GELİR TABLOSU İNTERNETTE
- Sermayesinin % 98,5"i İstanbul Büyükşehir Belediyesi"ne, geri kalanı ise İETT ve 11 ilçe belediyesine ait olan (bu belediyelerden 5 tanesinin başkanı CHP"lidir) İSFALT, diğer ticari şirketler gibi elde ettiği kârı, vergisini ödedikten sonra, ya ortaklarına dağıtmakta ya da sermayesine katmaktadır.
- Bu bilgilerin yer aldığı şirket bilançosu ve gelir tablosu, şirketin resmi internet sayfasında yayınlanmaktadır. Dolayısıyla, İSFALT"ın bilançosunun bugüne kadar açıklanmadığı iddiası gerçeği yansıtmamaktadır.
- Yukarıda bahsedilen SGK Tutanak ve Raporlarında; ihalelere ait sözleşmeler dolayısıyla İSFALT"ın düzenlediği hak ediş ve fatura bilgileri, SGK"ya beyan ettiği işçilik bilgileri, İSFALT"a taşeronluk yapmış firmaların hak ediş ve SGK işçilik bilgileri yer almaktadır. Ancak, İSFALT"ın bu işler için kendi bünyesinde yaptığı imalât ve giderler, bu raporda mevcut değildir. Çünkü raporun konusuyla bunun bir ilgisi yoktur. Şirketin ana faaliyet konusu olan asfaltın üretimi, tamamen İSFALT"ın kendi tesislerinde, kendi personel ve imkânları ile yapılmaktadır. Ayrıca, kışla mücadele çalışmalarında şirketin iş makinesi ve araç filosu maliyeti de işin kapsamında yer almaktadır.
- İSFALT"ın yüklendiği söz konusu 8 adet ihale, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından ihtiyaçlara binaen açılmış ve Kamu İhale Kurumu"nun belirlediği esaslara göre gerçekleştirilmiştir.
BÜTÜN İŞLER TAŞERONLARA YAPTIRILMADI
- Sayın Şimşek tarafından yapılan açıklamada, bütün işler sadece taşeronlara yaptırılmış gibi yansıtılmaktadır. Ancak, taşeron firmalara işlerin sadece uygulaması yaptırılmıştır.
İşler kapsamındaki tüm asfalt üretimini ise İSFALT yapmıştır. Yani; hammadde temini, asfalt üretimi, yönetim ve organizasyon gibi tüm giderler İSFALT A.Ş."ye aittir. Dolayısıyla da Sayın Şimşek"in ifade ettiği "aradaki 263 milyon nereye gitti?" sorusu yersizdir.
- İhalelerin, iş artışları ve fiyat farkları da dâhil olmak üzere gerçekleşen toplam tutarı 442 milyon 379 bin 767 TL"dir. Bu rakamın 261 milyon 809 bin 910 TL."si İSFALT"ın giderleri, 149 milyon 692 bin 796 TL"si ise taşeron giderleridir. (Konu ile ilgili detaylı mali tablo aşağıda görülebilir)
ASFALTIN MİKTARI
- Söz konusu 8 işin 7"sinde tüm asfalt imalâtını yapan İSFALT A.Ş."nin kendi tesislerinde, kendi personeli ve ekipmanıyla ürettiği asfaltın miktarı 5 milyon 819 bin 576 tondur. Yapılan açıklamada, bu asfaltın hammadde ve üretim bedellerinin hiçbiri göz önünde bulundurulmamıştır.
İşlerin 1 adedi ise kışla mücadele işidir. 19,7 milyon bedelli bu iş kapsamında İSFALT, özel ekipmanlar satın almış ve kendi personeliyle bu araçları kullanmıştır.
KANUNA AYKIRIDIR
- Hiçbir işte, o işi, maliyetinin üçte birine yaparak, kalan üçte ikilik kısmın kâr hanesine yazılması ya da farklı şekilde kullanılması mümkün değildir. Bu iddia, hem işin tabiatına, hem İSFALT"ın iş yapış sürecine, hem de kanuna aykırıdır.
- İSFALT A.Ş, tüzel kişiliğini ve yetkililerini tahkir (onur kırma) edici mahiyette ve gerçek dışı beyanlarda bulunan kişi ve/veya kişiler hakkında yasal yollara başvurma haklarını saklı tutmaktadır.