Özel Kuvvetler Komutanlığı inşaatında yolsuzluk yapıldığı iddiasıyla açılan davada, müteahhit Ali Osman Özmen'in hapse mahkum edilmesi istendi.
Davanın görülmesine Ankara 9. Ağır Ceza Mahkemesinde devam edildi.
Esas hakkındaki görüşünü açıklayan Cumhuriyet Savcısı Adil Kubat, Genelkurmay Başkanlığı Askeri Mahkemesinin, sanıklar Ali Osman Özmen, Mehmet Bahadır Gülse, Bülent Duran, Argun Nurettin Tonguç ve Mehmet Işık hakkında, ''iştirak halinde nitelikli sahtecilik ve iştirak halinde nitelikli dolandırıcılık'' suçlarından açılan dava dosyasını, görevsizlik kararıyla mahkemeye gönderdiğini ifade etti.
Kubat, yargılama sonucunda, ''sanıkların iştirak halinde, usul ve yasaya uygun olmayan hak edişleri almak için sahte faturalar hazırladıklarının, bu şekilde iştirak halinde zincirleme olarak nitelikli sahtecilik ve iştirak halinde zincirleme olarak nitelikli dolandırıcılık suçlarını işlediklerinin'' anlaşıldığını kaydetti. Ancak ''nitelikli dolandırıcılık'' eylemi yönünden 765 sayılı Türk Ceza Kanununa (TCK) göre zaman aşımı süresinin dolduğuna işaret eden Kubat, bu sebeple, sanıklar hakkındaki ''nitelikli dolandırıcılık'' suçunun ortadan kaldırılmasını istedi.
Kubat, sanıklardan müteahhit Ali Osman Özmen'in Faruk Kurşun ile Ali Ulaş'a ''zincirleme olarak, rüşvet vermeye teşebbüs'' ettiği ve ''diğer sanıklarla iştirak halinde zincirleme olarak nitelikli sahtecilik'' suçunu işlediği gerekçesiyle hapis cezasına mahkum edilmesini talep ederken, Özmen'in; Hüseyin Ceylan ve Mustafa Özer'e rüşvet verdiğine ilişkin suçun unsurlarının oluşmadığını belirterek, atılı bu suçtan beraatını talep etti.
Özmen'in şirketinde şantiye şefi Mehmet Bahadır Gülse, Satın Alma Müdürü Mehmet Işık, Satın Alma Müdür Yardımcısı Argun Nurettin Tonguç ve ihale dosyalarını hazırlayan Bülent Duran'ın da ''iştirak halinde, zincirleme olarak nitelikli sahtecilik'' suçundan, lehlerine olan 765 sayılı TCK'nın ilgili hükümleri uyarınca cezalandırılmasını talep eden Savcı Kubat, sanıklardan Mehmet Bahadır Gülse'nin, ''elektrik imalatlarının fiyatları konusunda çalıştığı firma lehine davranması karşılığında Faruk Kurşun'a rüşvet teklif etmek suretiyle, iştirak halinde rüşvet vermeye teşebbüs suçunu işlediğinin'' sabit olduğunu savundu. Kubat, bu sebeple Gülse'nin, lehine olan 5237 sayılı TCK'nın rüşvet suçuna ilişkin hükümlerine göre hapis cezasına mahkum edilmesini istedi.
Kubat, sanıklara atılı diğer suçlarda ise zaman aşımı süresinin dolduğunu belirterek, bu suçlamaların ortadan kaldırılmasını talep etti.
Duruşma, sanık ve avukatlarına esas hakkındaki savunmalarını hazırlamaları için süre verilerek, ertelendi.