Türkiye'nin Lahey Büyükelçiliği Çalışma ve Sosyal Güvenlik Müşaviri Mehmet Sevim, Avrupa'nın göç politikasında değişiklikler olduğunu AB'nin artık çalışmayan göçmen kabul etmediğini belirtti.
Türkiye'nin Lahey Büyükelçiliği Çalışma ve Sosyal Güvenlik Müşaviri Mehmet Sevim, Avrupa'nın göç politikasında son yıllarda önemli bir değişikliğin olduğunu belirterek, "AB ülkeleri artık çalışmayan ve üretmeyen göçmenleri istemiyor. İstedikleri, vasıflı olacak, gelecek, çalışacak ve geri dönecek" dedi.
Amsterdam Genç İşadamları Derneği'nin (AGİAD) düzenlediği "Avrupa'da yaşayan Türkler için çifte emeklilik ve Türkiye ile dış ticaret" konulu toplantısına Ticaret Müşaviri Engin Ertekin ile katılan Sevim, AB'de göç politikasıyla ilgili yaşanan bu değişikliğin Türk vatandaşlarını da ciddi oranda etkilediğini söyledi.
Bu yeni göç politikasının uluslararası toplantılarda sürekli gündeme geldiğine işaret eden Sevim, AB ülkelerinin, aile birleşimi çerçevesinde uzun süreli kalmayı düşünenleri mümkün olduğunca engellemeye çalıştığını kaydederek, şöyle konuştu:
"Peki göçmene ihtiyacınız var mı diye sorduğumuzda? Çok var diyorlar. Kaliteli göçmene ihtiyacımız var diyorlar. Yoksa sosyal güvenlik sistemimiz çökecek. Fakat diyorlar ki, çok vasıflı olacak, gelecekler, çalışacaklar ve gidecekler. İsterse yeniden geri gelebilir, kapıyı tamamen kapatmıyor. Fakat eskisi gibi ikamet izni aldı, yerleşti, bunu artık istemiyorlar. Bunu sadece Hollanda değil tüm Avrupa tartışıyor ve sürekli gündeme getiriyor."
Katıldıkları her platformda bu tezi şiddetle reddettiklerini ifade eden Sevim, Türkiye ile AB arasındaki ortaklık hukukunun Türkler için güvence teşkil ettiğine değindi.
"Bunu başka ülke vatandaşları için yapabilirler, ama Türkler için yapamazlar" diyen Sevim, "Bizim AB ile bir ortaklık hukukumuz var. Hukukluk ortamında böyle geldik döndük diye bir şey yok. Geldik çalıştık ve ondan sonra ancak biz istersek döneriz. Biz istemediğimiz zaman zorunlu bir şekilde geri gönderme özellikle Türkler için mümkün değil. Türkiye AB ortaklık hukuku bunların hiç birisinin uygulanamayacağını söylüyor" diye konuştu.
Hollanda'da kurulan yeni hükümetin programında bu konuyla ilgili olarak Türkiye'ye özel atıfta bulunulduğunu da hatırlatan Sevim, bu ülkede göçmenler açısından "sıkıntılı bir dönemin olabileceğini" ileri sürdü.
Mehmet Sevim, "Fakat uluslararası hukuk bizim en büyük güvencemiz. Hukukun gereği neyse Türkiye onu yapıyor. Mümkün olduğunca bu haklardan taviz vermeme yanında" dedi.
Bundan sonraki süreçte hak ihlallerinin yaşanabileceğini anlatan Sevim, bu tür uygulamalarla karşılaşanlara muhakkak hukuki yollara başvurmaları tavsiyesinde bulundu.
TÜRKİYE'DE EMEKLİLİK-
Avrupa'da yaşayan Türkleri yakından ilgilendiren çifte emeklilikle ilgili bilgi de veren Sevim, bu konuda bazı yanlış anlaşılmaların bulunduğunu ve bunun da zaman zaman insanları mağdur ettiğini belirtti.
Türkiye'de emekli olabilmenin en önemli şartlarından birisinin kesin dönüş olduğuna işaret eden Sevim, şunları kaydetti:
"Türkiye'de emekli olmak isteyenler bulundukları ülkede çalışmazlar ve sosyal ödenek alamazlar. Dolayısıyla kesin dönüş şart. Ama 65 yaşındakiler için bu geçerli değil. Onlar zaten emekli olmuş ve çalışamazlar. Bunun dışında malulen emekli olanlar da dönüş yapmadan emekli olabilirler, bir de evkadınları borçlanarak Türkiye'den emekli olabilir."
Avrupa'da çalışan veya sosyal ödenek alanlara Türkiye'de emekliliği tavsiye etmediğini anlatan Sevim, Avrupa'da yaşayarak Türkiye'de emekli olmanın sıkıntılar doğurabileceğini söyledi.
Ticaret Müşaviri Engin Ertekin ise, Türkiye'nin ihracatının artırılması için yoğun bir çaba harcadıklarına işaret etti.
İşadamlarının, Türkiye'den gelen bulgur ve pekmez gibi bazı ürünlere konulan kotalarla ilgili sorularına cevap veren Ertekin, AB ile Türkiye arasındaki Gümrük Birliği anlaşmasının sadece sanayi ürünlerini kapsadığını anlattı. Ertekin, söz konusu kotaların bununla bağlantılı olduğunu ifade etti.