'Assange için bana yorum düşmez ama'   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 12-07-2010 (21:56)   Son Mesaj: 12-07-2010 (21:56)    Cevap: 0    Gösterim: 493  

12-07-2010

'Assange için bana yorum düşmez ama'

'Assange için bana yorum düşmez ama'

WikiLeaks adlı internet sitesinin kurucusu Julian Assange'ın İngiltere'de gözaltına alınmasına ilişkin olarak 'gelişmeleri izliyoruz' diyen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan şu değerlendirmeyi yaptı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, WikiLeaks adlı internet sitesinin kurucusu Julian Assange'ın İngiltere'de gözaltına alınmasına ilişkin olarak, ''Biz sadece olanları izleriz. İngiliz yargısının verdiği bir karar hakkında benim yorum yapmam olmaz, bana düşmez'' dedi.
    Başbakan Erdoğan ve Pakistan Başbakanı Yusuf Rıza Gilani, baş başa ve heyetlerarası görüşmelerin ardından Başbakanlık Merkez Bina'da ortak basın toplantısı düzenledi ve gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Pakistanlı bir gazetecinin, Pakistan ile gerçekleştirilecek ortak projelerin ne zaman olacağı ve kaynağın nasıl sağlanacağı yönündeki sorusu üzerine Başbakan Erdoğan, ''Her proje tüketen proje olmaz. Projeler vardır, aynı zamanda üretkendir. Bizim bu anlaşmaların içerisinde üreten de var, yatırıma yönelik olarak; tüketen de var. Tüketen gibi olanlar da ileride üretken projeler haline dönüşecektir. Aslında bunların en üretken yanı Türkiye ve Pakistan arasındaki dayanışmanın çok daha güçlenmesine yönelik anlaşmalar olmasıdır'' diye konuştu.

Erdoğan, bir başka Pakistanlı gazetecinin, savunma alanında ortak işbirliği yapılacağı konusunda duyumlarının olduğunu belirterek, bu konudaki ayrıntıları sorması üzerine de şu bilgileri verdi:

''Türkiye olarak savunma sanayinde birçok alanda gelişmiş, gelişmekte olan kabiliyetlerimiz var. Bunlar zırhlı taşıyıcılardan tutunuz, özellikle denizdeki hücumbotların yapımına varıncaya kadar, şimdi önümüzde çok daha farklı projeler var. Bunlar da 2013'den itibaren üretime girecek olan ATAK helikopterleri süreci var. Bütün bunlarla Türkiye, savunma sanayinde farklı bir yere doğru geliyor.

Savunma sanayinde Türkiye'nin çok ciddi kabiliyetleri var. Zırhlı taşıyıcılarda, özellikle Türkiye ciddi mesafeler aldı. Bunlar, gerek zırhlı insan taşıyıcıları, bunun yanında, diğer insansız hava araçlarında, hücumbotlarda, denizde, birçok alanlarda ürünleri olan, gemi inşaat sanayindeki gücümüz sebebiyle güçlü ülke konumundayız. Fakat 2013'den itibaren de ATAK helikopterlerini artık seri olarak üretmeye başlayacağız. Böyle bir döneme doğru gidiyoruz. Bu konuda siparişler alma noktasında ülkelerle belli bir dayanışmanın içerisine, ticari ilişkiler kurmanın içerisine gireceğiz. Olayın aslı budur.''

-''ÜZERİNDE DURDUĞUMUZ KONU ALTYAPI, ÜSTYAPI KONULARIDIR''-

Pakistan'daki altyapıların gerçekleştirilmesine ilişkin soru üzerine de Başbakan Erdoğan, ''Bizim aslında üzerinde ısrarla durduğumuz konu, altyapı-üstyapı noktasında, bu felaketten sonra gezdiğimiz dolaştığımız yerlerin durumunu gördük. Gördük ki, buralarda altyapı ciddi manada tahrip olmuş. Bu altyapıya yardımcı olmamız lazım. Bunun yanında oraların su ihtiyacı vardı. Bunların giderilmesine yardımcı olmamız lazım. Çünkü en önemli iki konu, yol ve sudur'' dedi.

Bunun yanında enerjinin de önem arz ettiğini vurgulayan Erdoğan, ''Hastaneler, okullar, bunlar önem arz ediyor. Bütün bunların yanında, ardından şüphesiz ki bir de konaklama imkanları... Burada da biz Türkiye olarak kendi içimizde çok ciddi konut sıkıntımız olmamasına rağmen, hükümet olarak sosyal konut noktasında 8 yıl içerisinde 440 bin konut yaptık. Ama telaşımız olsa, çok daha fazla yapmamız gerekse çok daha fazlasını yapacak güçteydik. Bu konuda önümüzde engel yok. Böyle bir deneyimimiz, tecrübemiz var'' diye konuştu.

İnşaat sektöründe Türkiye'nin, Çin'den sonra dünyada ikinci sırada bulunduğunu anımsatan Başbakan Erdoğan, şöyle devam etti:

''Bu bize çok çok farklı bir konum sunuyor. 2005 Muzafferabad'daki felakette de Türkiye olarak orada önemli bir misyon üstlendik. Çok gayretli çalışmalar oldu. İki kez gidip gelme imkanım oldu. Felaket olduğunda da gittim, yapıldıktan sonra da gittim. Burada durum çok daha farklı. Burada da çalışmalarımızı değerli kardeşimle, tüm Pakistanlı kurum ve kuruluşlarla birlikte, elbirliğiyle yapalım. Bir an önce biz de bir kenarından işin tutmuş olalım ama sağlam tutalım diyoruz. Şu anda orada ekiplerimiz var. Bu ekiplerimizi çoğaltarak çalışmalarımızı devam ettireceğiz.''

-WIKILEAKS'İN KURUCUSUNUN GÖZALTINA ALINMASI-

Başbakan Erdoğan, bir gazetecinin WikiLeaks belgelerinin ardından AK Parti tarafından bir komisyon kurulduğunun hatırlatarak, komisyon çalışmalarının hangi aşamada olduğunu ve internet sitesinin kurucusu Julian Assange'ın gözaltına alınmasına ilişkin değerlendirmesini sorması üzerine, konunun, İngiltere yargısını ilgilendirdiğini, İngiliz yargısının verdiği bir karar hakkında yorum yapmasının doğru olmayacağını belirtti.

''Biz sadece olanları izleriz. İngiliz yargısının verdiği bir karar hakkında benim yorum yapmam olmaz, bana düşmez'' diyen Erdoğan, WikiLeaks belgeleriyle ilgili AK Parti içerisinde oluşturulan komisyonun, Dışişleri Bakanlığı, Adalet Bakanlığı ve Başbakanlık'ın süreci takip ettiğini ifade etti.

Erdoğan, sürecin başında ''eteklerindeki taşlar dökülsün, buna göre bir değerlendirme yaparız'' dediğini anımsatarak, ''Şimdi bu taşlar dökülmeye devam ediyor. Burada herhangi bir adımın atılması gibi bir şey söz konusu değil. Bu süreçte birinci derecede adım atması gereken ülke Amerika Birleşik Devletleri'dir, çünkü bu Amerika Birleşik Devletleri diplomasisini ciddi manada sıkıntıya sokmuştur. Tabii ki, bize herhangi bir sıkıntı getirecek olursa biz de ona göre önlemlerimizi daha da farklı bir şekilde alırız'' diye konuştu.

'Assange için bana yorum düşmez ama' Yorumları