Kanatçıkları olmayan uçak gökyüzünde FOTO   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 12-07-2010 (15:41)   Son Mesaj: 12-07-2010 (15:41)    Cevap: 0    Gösterim: 607  

    12-07-2010

    Kanatçıkları olmayan uçak gökyüzünde FOTO

    Kanatçıkları olmayan uçak gökyüzünde FOTO
    Bilim adamları tarafından geliştirilen insansız hava aracı, uçaklarda kanatların uçlarındaki flap adı verilen mekanik kanatçıkların hareketi olmadan ilk kez İngiltere semalarında uçtu. 'Demon' isimli araç nasıl havada duruyor?

    BBC Focus dergisinde yer alan habere göre, "Demon" isimli araç, yüzlerce küçük jet motorunun püskürttüğü hava sayesinde manevra yapabiliyor. Uçakta bu sayede büyük oranda yakıt ve bakım tasarrufu sağlanıyor.
    2,5 metrelik çok küçük bir kanat açıklığına sahip, TITAN 390 N jet motoruyla çalışan uçak karbonfiber kompozitten imal edilmiş.

    Demon'un en önemli özelliği ise klasik uçaklardan farklı olarak basınçlı hava sayesinde yön değiştirebilmesi. Peki bu sistem nasıl çalışıyor.

    Kanatlarda bulunan basınçlı hava sağlayan yedek güç ünitesi kontrol cihazına basınçlı hava sağlıyor. Bu sistemin üzerindeki uçuş kontrol bilgisayarı ise hava sirkülasyonunu değiştirmek için algoritmaları kulanıyor.

    Akışkan itişli sevk ve idare borusu uçağın yönlendirilmesine yardım ediyor. İkincil jetler uçağın idaresinin yönünü değiştirmek için birinci jetlerin içindeki buharı ayarlıyor.

    Hava, her kanadın kuyruk kenarının üstündeki ve altındaki deliklerden yayılıyor. Havanın daha üstteki ve aşağıdaki yüzeylerin içinde yönlendirilmesiyle Demon, sağa ya da sola dönebiliyor.

    Daha az hareketli parça ve daha gizli profil, bu teknolojinin yakında askeri bölgelerde de kullanılacağı anlamına geliyor.

    Demon, Cranfield Üniversitesi, BAE sistemleri ve 9 üniversite tarafından geliştirildi.

    İngiliz Sivil Havacılık otoriteleri ilk kez kanatcıksız bir uçuşa izin vermişti.




    Kanatçıkları olmayan uçak gökyüzünde FOTO Yorumları