İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesince Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi Birinci ''Ergenekon'' davasının 168. duruşması başladı.
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesince Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nde oluşturulan salonda yapılan duruşmaya, İşçi Partisi (İP) Genel Başkanı Doğu Perinçek, emekli Tuğgeneral Veli Küçük, Alparslan Arslan ve Osman Yıldırım'ın da aralarında bulunduğu 20 tutuklu sanık katıldı. Duruşmada, tutuksuz yargılanan Abdülmuttalip Tonçer de hazır bulundu. Tutuklu sanıklardan Hayrettin Ertekin ve Ergün Poyraz ise duruşmaya gelmedi.
Duruşmada, tutuklu sanık Alparslan Arslan'ın Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesindeki yargılama sırasında bir dönem avukatlığını yapan, aynı zamanda arkadaşı olan Ahmet Doğan tanık olarak dinlenildi.
Doğan, 1998 yılında Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ne girdiğini, o dönemde okulunu bitirmiş olan Arslan ile milliyetçi çevreden dolayı tanıştıklarını belirterek, 2001-2002 yıllarında Arslan, avukat olan Teoman Ekşioğlu ve Orhan Kadı ile birlikte aynı evde kaldıklarını, evin kira da dahil tüm ihtiyaçlarını Arslan'ın giderdiğini, kendilerine de harçlık verdiğini söyledi.
Hukuk Fakültesini bitirince 2003 yılında Adana'ya döndüğünü ve burada çalışmaya başladığını ifade eden Doğan, Arslan ile sık sık değil, yılda 2-3 defa görüştüklerini dile getirdi.
Doğan, Danıştay saldırısını duyunca o akşam 6-7 aydır Adana'da yaşayan ve avukatlık stajı yapan Teoman Ekşioğlu ile birlikte Ankara'ya gittiklerini belirterek, emniyette Arslan ile görüşmediklerini, daha sonra cezaevinde görüştüklerini kaydetti.
Arslan'ın Osman Yıldırım ile görüşmesini söylemesinin ardından Yıldırım'ın da vekaletini aldığını ve 3-4 defa görüştüğünü ifade eden Doğan, ''Osman Yıldırım'ı Danıştay olayından sonra tanıdım. Ankara'daki yargılamanın ilk duruşmasında Yıldırım ile Arslan arasında menfaat çatışması olmasından dolayı Yıldırım'ın müdafiliğinden çekildim'' dedi.
Mahkeme Heyeti Başkanı Köksal Şengün'ün, ''Osman Yıldırım, 'Alparslan'ın konuştukları doğru değil, beni suçlamasın, benim üzerime oyun oynamasın' diyerek Arslan'a sizin aracılığınızla haber gönderdiğini söyledi'' şeklindeki sözleri üzerine Doğan, bunu hatırlamadığını ifade etti.
Doğan, Yıldırım ile görüştüklerinde Cumhuriyet gazetesine atılan bombalara ilişkin suçun birlikte işlendiğinin açıkça ortada olduğunu, savunmaların Danıştay üzerine hazırlanması gerektiğini söylediğini ifade etti.
Başkan Şengün'ün Yıldırım'ın haber yolladığı sırada Teoman Ekşioğlu'nun da yanlarında olduğunu söylediğini hatırlatması üzerine Doğan, Ekşioğlu'nun cezaevinde Arslan ve Süleyman Esen ile görüştüğünü, ancak ayrı oda olmadığı için Yıldırım ile kendisinin de aynı yerde görüştüklerini kaydetti.
Doğan, Alparslan Arslan ile cezaevinde konuştuklarının hiçbirini not almadığını, yazmadığını anlattı. Gazeteye atılan el bombalarını Süleyman Esen'den aldığına dair cezaevine dilekçe veren Arslan'ın bununla ilgili alınan ek ifadesinde avukat olarak bulunduğunu belirten Doğan, ''Alparslan ağabey, böyle bir şey gerçek bile olsa da işkence yapsan da böyle bir beyanda bulunmaz. Tutarlı, kesin, net doğru dürüst konuşan bir ağabeydir'' diye konuştu.
Ahmet Doğan, Arslan'ın kendisini azletmesi üzerine avukatlığını bıraktığını söyledi.
Doğan, savcı Mehmet Ali Pekgüzel'in ''Alparslan Arslan Teoman Ekşioğlu'na 'Biletimi al malzemeleri hazırla'' diye mesaj atmış'' diyerek, Arslan'ın Adana'ya gitme meselesini sordu.
Doğan da telefonda Teoman Ekşioğlu ve kendisiyle görüşen Arslan'ın Adana'ya gelmek istediğini, ancak ciddi anlamda rezervasyon yapmalarını söylemediğini, bu görüşmenin de Danıştay saldırısından yaklaşık 1 hafta önce olduğunu kaydetti.
Duruşma, savcıların Doğan'a sorularını yöneltmeleriyle devam ediyor.