Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Elektronik Doküman Yönetim Sistemi Projesi ile yenilliklere imza atıyor. SGK, askerlik borçlanması yapacak sigortalılardan 'askerlik belgesi' istenme uygulamasına son veriyor.
İsa Yazar'ın haberi
Milli Savunma Bakanlığı ile yapılan anlaşmaya göre, vatanî görevini tamamlayanların bilgileri düzenli olarak SGK'ya iletilecek. Kurum, internet üzerinden bu bilgileri görüp belge istenmeden işlemler yapacak.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, resmî yazıların elektronik ortamda üretilmesini, e-imza ile imzalanmasını sağlayan Elektronik Doküman Yönetim Sistemi Projesi kapsamında bir dizi yeniliğe imza atıyor. Pilot olarak kullanıma giren projenin tamamlanmasıyla tüm resmî yazılar elektronik ortamda üretilecek. Böylece iş ve işlem süreleri kısalacak. Kâğıt, posta ve personel giderlerinde tasarrufa gidilmiş olacak. Bu kapsamda artık sigortalılardan askerlik belgesi de istenmeyecek. Milli Savunma Bakanlığı otomatik olarak Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) gerekli bilgileri iletecek. Aylarca süren yazışmalar son bulacak. Askerlik borçlanması için kuruma başvuran kişilere 'git askerlik belgeni getir' denmeyecek.
Askerlik borçlanması, emeklilikte büyük önem arz ediyor. Eğer kişinin askerliği, ilk sigortalılık tarihinden önce ise sigorta başlangıcını ileri götürüyor. Örneğin 1990'da işi başlayan biri, eğer askerliğini daha önce yapmışsa sigortalılık tarihi 1,5 yıl öne çekiliyor. 1988'de işe başlamış gibi muamele görüp erken emekli oluyor. Ayrıca borçlanılan süre, prim ödeme gün sayısına ilave ediliyor. Bu yolla da emeklilik için prim günü yeterli olmayanlar, askerlik sürelerini borçlanıp emekli olabiliyor. Askerlik borçlanması, ölüm aylığında da büyük öneme sahip. Vefat eden sigortalıların eş ve çocukları, ölen kişinin askerlik sürelerini borçlanıp emekli maaşına hak kazanabiliyor. Özellikle genç yaşta vefat eden kişilerin eş ve çocuklarına maaş bağlanabilmesinde askerlik borçlanması büyük yer tutuyor. Bu kişilerin çalışma süreleri az olduğu için eş ve çocukları ancak askerlik borçlanmasıyla maaşa bağlanabiliyorlar.
Sosyal güvenliğin en önemli ayaklarından birini oluşturan askerlik borçlanmasında sistem, bürokrasiden kurtarılıyor. Halen askerlik borçlanması yapmak isteyen herkes ya terhis belgesini ya da bağlı bulunduğu askerlik şubesinden belge getirmek mecburiyetinde. Yeni sistemde bu prosedürü SGK kendisi hallediyor. Belge istenmeyip Savunma Bakanlığı'ndan gelen askerlik bilgileri üzerinden sorgulama yapılıp vatandaşın askerlik borçlanması yerine getirilecek. Ancak halen birçok askerin bilgileri bilgisayar ortamında değil. Bu nedenle öncelikle bu bilgilerin bilgisayar ortamına aktarılması gerekiyor. Bu aşamanın tamamlanmasının ardından yeni sistem büyük kolaylık sağlayacak.
Tescilde on-line dönem
SGK'nın sürdürdüğü bir başka çalışma ise şirket ortaklarına ilişkin. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile ortaklaşa hazırlanan programla şirket ortaklarının bilgileri de elektronik ortamda SGK'ya aktarılacak. Böylece tescil işlemleri on-line yapılacak. Kütahya, Nevşehir, Bartın'da başlayan pilot uygulama Türkiye geneline yaygınlaştırılacak.
'Maaşınız bağlandı' mesajı cebe gelecek
SGK, provizyon ve sağlık ödemelerinde otokontrolün sağlanması, sigortalı ve işverenlerin prim borç ve tahsilâtları hakkında bilgilendirilmesi, zaman ve işgücü kayıplarının önlenmesi ile tebligat zorunluluğu bulunmayan yazışmalarda posta giderlerinin azaltılması amacıyla kısa mesaj uygulamasına başladı. Kişilerin talep ettikleri birçok bilgi ya da tebligatlar cep telefonuna kısa mesaj olarak gelecek. Uygulamayla hem kişilerin bilgi almak için kuruma gelmesinin önüne geçilecek hem de posta yolu yerine daha hızlı ve ucuz bir yöntem tercih edilmiş olacak. Örneğin kişilerin artık aylığının bağlandığını öğrenmek için kuruma gelmesine gerek kalmayacak. SGK, maaşı bağlanan kişiye mesaj atarak 'maaşınız bağlandı, PTT'den alabilirsiniz' müjdesini cepten verecek. Bu sebeple SGK ile olan işlemlerde aktif ve doğru cep numarasının verilmesi büyük önem taşıyor.
(Zaman)