Türkiye'nin uluslararası örgütlerin öngörüsüne göre yüzde 8 gibi bir oranda büyüyeceğini belirten Maliye Bakanı Şimşek, ''Gelecek yıl Maastricht kriterlerini yerine getirmiş 3 Avrupa ülkesinden bir tanesi olacağız'' dedi.
Mehmet Şimşek, Uluslararası İşbirliği Platformu tarafından düzenlenen ''Boğaziçi Bölgesel Ortaklık Zirvesi''nin kapanışında yaptığı konuşmada, dünya ekonomisinde çiftli dibe vuruştan söz edildiğini, ancak kendisinin aynı fikirde olmadığını, bu yıl dünya ekonomisinin yüzde 4,5 ile 5 oranında büyüyeceğini söyledi.
Aynı iyileşmeyi her yerde görmeyeceklerini ifade eden Şimşek, gelişmiş ülkelerin ekonomisinin çok parlak olmadığını, ancak Türkiye ile diğer gelişmekte olan ülkelerin ekonomilerinin gayet iyi olduğunu belirtti.
Şimşek, ''Bir değişim eğrisi var. Büyüme şu ana kadar Amerika'da ve Avrupa'nın bir kısmında yeni iş yerleri yaratmıyor ama buna rağmen dünya ekonomisi potansiyelin üstünde büyümeye devam edecek. Önümüzdeki 2 yılda böyle olacak. 2011 ve 2012'de dünya ekonomisi büyümeyi başaracak. Bu büyüme gelişmekte olan pazarlar tarafından yönlendirilecek, başı onlar çekecek'' dedi.
Dünya ekonomisinde hala kullanılmamış yedek kapasite olduğunu gördüklerine işaret eden Şimşek, global enflasyon oranının ortalama düzeyde olmaya devam edeceğini ifade etti.
Mehmet Şimşek, ''Enflasyondaki durum böyle olunca, aynı zamanda global ölçekte büyümekle birlikte olduğundan Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde risk oranı düşer. Çünkü risk her zaman global büyüme derecesinin bir fonksiyonudur. Demek ki gayet beğenilir, çok çekici likidite fırsatları var özellikle gelişmekte olan ekonomilerde'' diye konuştu.
-''BİZİM KOMŞULARIMIZIN DURUMU İYİ OLACAK''-
Mehmet Şimşek, ''Global olarak geri düşüşteki tek risk, Avrupa'da, Amerika'da ve başka yerlerde fiskal düzenlemeden vazgeçilmesinin getirdiği risktir, ama yine de yönetilebilir bir risktir. Bunun dışında bilançolar tamir ediliyor, gayrimenkul sektöründe, kamu sektöründe bilançolar yeniden toparlanmaya başladı. Bu da aslında hepimize cesaret veriyor'' dedi.
AB'nin Amerika'daki federal rezervin para politikasını takip etmediğini, bunun da iyi bir şey olduğunu söyleyen Şimşek, bunun devletlerin kamu sektörlerine çeki düzey vermeye başladıkları anlamına geldiğini, dolayısıyla da bilançoların iyileştiğini kaydetti.
Şimşek, ''Bizim komşularımızın durumu iyi olacak. Başka bölgesel oyuncularla takım oluşturun, bölgemizdeki ve başka yerlerdeki büyüme fırsatlarına yatırım yapın, güçlerinizi birleştirin. Global büyüme düşündüğüm kadar güçlü olmaya devam ederse biz doğrudan yabancı sermaye yatırımlarının bu bölgede arttığını göreceğiz. Aynı şey Türk yatırımcılar için de geçerlidir. Türk yatırımcılar da Orta Doğu'ya bakalım'' dedi.
Hükümetin birincil önceliğinin özel sektörün rekabetçiliğini desteklemek olduğuna işaret eden Şimşek, Türkiye'nin global ölçekte rekabetçiliğini artırmak istediklerini söyledi.
-''TÜRKİYE'YE YATIRIM YAPIN''-
Türkiye'nin geleceğinin, insanlarında olduğunu ve eğitime önem verdiklerini ifade eden Şimşek, üniversitelerin sayısını iki katına çıkardıklarını anlattı.
Mehmet Şimşek, ''Türkiye'ye gelin, yatırım yapın, başarılı olacaksınız. Lütfen rekabetten korkmayın, rekabet sizin lehinizedir. Sadece kaynaklarınızı doğru yere yönlendirmesi konusunda hükümetinizi yüreklendirin'' dedi.
Türkiye'de 150 bin derslik inşa ettiklerini ancak bunların yeterli olmadığını, eğitimin kalitesini artırmaya ihtiyaç bulunduğunu söyleyen Şimşek, ''Özel sektörden korkmayın. Özel sektörün bu alanda daha fazla yatırım yapmasını istiyoruz. Şirketler lütfen üniversite kurma konusunda da özgürlüğünüzü kullanın. Bundan da para kazanacaksınız ve bunda da sakınılacak hiç bir şey yok'' şeklinde konuştu.
Bu yolda yürümeye devam ettikleri taktirde Türkiye'nin önümüzdeki 20-30 yıl zarfında her yıl ortalama en az yüzde 5 oranında büyüyeceğini ve 2050'de dünya ölçeğinde ilk 10 ekonominin arasına gireceğini ifade eden Şimşek, ''Bölgemizdeki ülkelerle, Kuzey Afrika'daki ülkelerle yatırımlarımızı, risklerimizi birbirimizle paylaşmalıyız. Ama aynı zamanda AB yolumuzdan da vazgeçmeyeceğiz'' dedi.
Türkiye'nin bu yıl OECD'nin, IMF'nin ve uluslararası örgütlerin öngörüsüne göre yüzde 8 gibi bir oranda büyüyeceğine işaret eden Şimşek, Türkiye'nin krizden çok hızlı çıktığını, GSMH içindeki borçların oranına baktıklarında Türkiye'nin Avrupa'dan daha iyi durumda olduğunu ve bu durumu da böyle götüreceklerini belirtti.
Bakan Şimşek, ''Gelecek yıl Maastricht kriterlerini de yerine getirmiş 3 Avrupa ülkesinden bir tanesi olacağız. O kriterlerden iki tanesi çok önemlidir. Borcun GSMH içerisindeki oranı ve bütçe açığının düşük olması açısından'' dedi.
Türkiye'de yeni iş alanları açmayı başardıklarını ve bunun büyüme oranına pozitif yansıdığını belirten Şimşek, ''Türkiye iyileşme yolundadır. Birlikte çalışmak için sonsuz fırsatlarımız vardır. Bu bölgeye yardım etmek istiyoruz. Biz komşularımıza yardım etmeye hazırız. Türkiye'de çok fırsatınız var. Başka yerlerde ortaklaşa fırsatınız var. Yer çekimi doğuya kayıyor. Doğu gelişmekte olan ülkeler ve onların pazarları demektir. Üretim de satış da karlar da doğu tarafında olacaktır. Lütfen gerçek varlıkların üzerinde ve ortaklıklar üzerinde odaklanın'' diye konuştu.
Boğaziçi Bölgesel Ortaklık Zirvesi'nin kapanış törenine Bakan Mehmet Şimşek, eşi Esra Şimşek ile birlikte katıldı.