AB liderlerine Mevlana usulü çağrı   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 12-04-2010 (19:58)   Son Mesaj: 12-04-2010 (19:58)    Cevap: 0    Gösterim: 822  

    12-04-2010

    AB liderlerine Mevlana usulü çağrı

    AB liderlerine Mevlana usulü çağrı


    Devlet Bakanı Egemen Bağış, ''(Kim olursan ol gel) diyen yaklaşım, bugün Avrupa'da vizyonsuzluk örneği ortaya koyan 'kim olursan ol yine git' zihniyetine sahip bazı Avrupalı liderlerin en çok ihtiyaç duyduğu ruhtur, Konya ruhudur'' dedi.

    Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Bakan Bağış, İstanbul Sanayi Odası tarafından belirlenen Türkiye'nin ilk 1000 büyük sanayi kuruluşu arasında yer alan Konyalı firmalar ve Konya Sanayi Odasında (KSO) 35 yılını dolduran üyeler için Hilton Garden Inn Otel'de düzenlenen ödül törenine katıldı.
    AB sürecinin Türk ekonomisini ve demokrasisini güçlendirdiğini ve insan haklarına önemli katkılar yaptığını belirten Bağış, sürecin, girişimciliğin de önünü açtığını söyledi.

    Türkiye'nin AB için bu kadar çalışırken, çabalarken AB'nin kendi içerisinde çok büyük sıkıntılarla mücadele ettiğini ifade eden Bağış, şöyle konuştu:

    ''Aslında Avrupa'nın en büyük ihtiyaç duyduğu ruh, Konya ruhudur. Konya'da filizlenen herkesi kucaklamak, tövbesini bin kere bile bozmuş olanlara yapılan davet 'kim olursan ol gel' diyen yaklaşım, bugün Avrupa'da vizyonsuzluk örneği ortaya koyan 'kim olursan ol yine git' zihniyetine sahip bazı Avrupalı liderlerin en çok ihtiyaç duyduğu ruhtur, Konya ruhudur. Asırlar önce burada Konya'da din, dil, ırk ve siyasi görüş ayrımı olmaması gerektiğini söyleyen o büyük zatın huzurunda olmaktan ve o büyük zattan aldığımız enerjiyle Türkiye'nin AB yolunu açabilmek için sizlerden destek almaktan büyük onur duyuyorum.''

    -MEVLANA İLE TEDAVİ EDİLMELİLER-

    Bağış, Avrupa'da gerçekten Mevlana'nın formülleriyle tedavi edilmesi gereken zihniyetler olduğunu söyleyerek, ''Bugün Avrupa'da, '70 milyon Müslüman'ı buraya sokmam' diyen vizyonsuzlar var. Bugün Avrupa'da İslam'ı sanki bir terör dini gibi lanse etmeye çalışan maalesef faşistler var'' diye konuştu.

    AB sürecinin Türk ekonomisi ve demokrasisi üzerinde önemli etkisi olduğunu vurgulayan Bağış, 10 yıl önce bu ülkede tartışılamayan bazı konular olduğunu ancak bugün bütün farklı etnik, siyasi ve inanç gruplarının kendi fikirlerini tartışabildiğine işaret etti.

    Bağış, bu durumun ekonomiyi de olumlu etkilediğini ifade ederek, dünyanın en büyük 26. ekonomisiyken, yeni kurlarla hesaplandığında Türkiye'nin, dünyanın en büyük 15. ekonomisi olduğunu söyledi.

    - AVRUPA'NIN EN HIZLI BÜYÜYEN EKONOMİSİ -

    Avrupa'da bu yılın ilk 6 ayında ortalama ekonomik büyümenin yüzde 1,5 olduğunu ifade eden Bağış, şunları kaydetti:

    ''Biz yüzde 11 büyüdük. Avrupa'nın en başarılı ülkesi yüzde 3'ü yakalayamadı. Bundan birkaç yıl önce herkes İrlanda mucizesinden bahsediyordu, bugün herkes İrlanda'yı kurtarmaya çalışıyor ama bugün Avrupa'da herkes Türkiye mucizesini konuşuyor. Bu gelip geçici bir heves değil. Biz söylemiyoruz, OECD diyor ki ''2020 yılına kadar Avrupa'nın en hızlı büyüyen ekonomisi Türkiye ekonomisi olacak.' Türkiye'deki atılan tohumlar, dikilen fidanlar artık meyve vermeye başladı. İrlanda'da iki hafta önce öyle bir karamsarlıkla karşı karşıya kaldım ki basın toplantısında İrlanda'nın Avrupa Bakanı'na 'korkmayın, bunlar geçer' dedim. '2001'de biz de bunları yaşadık, bir gecede esnaf kepenk indirdi, insanlar batma noktasına geldi ama mali disiplinle sıkı bir ekonomik politikayla milletle kucaklaşan bir siyasetle Türkiye bunları aştı. Biz 2004 ile 2010 arasında attığımız adımlarla şu anda dünyanın en hızlı büyüyen 3. ekonomisi, Avrupa'nın en hızlı büyüyen ekonomisi olduk' dedim. Onlara moral verdik. Gerçekten Türkiye'nin bugün şaha kalktığını bütün dünya görüyor.''

    -BORÇLAR VE TİCARET KANUNU-

    Borçlar Kanunu ve Ticaret Kanunu'nda iş birliği yapma kararının Türkiye'nin AB sürecinde 4 fasıl açmaktan daha büyük bir iş olduğunu vurgulayan Bakan Bağış, ''Biz o kanunları Meclis'ten geçirelim, Biz Türkiye'de 60 yıl önceki zihniyetle yönetilmeye çalışılan Türkiye'nin ekonomisini daha şeffaf daha modern ve herkesi kucaklayan bir kanunla yönetmeye başlayalım, Avrupa Birliği bizi ister alsın ister almasın'' dedi.

    Konya ruhunun Türkiye ve dünya için çok önemli olduğunu ifade eden Bağış, AB fonlarını Türkiye'de en iyi değerlendiren ilin Konya olduğunu, şu ana kadar Konya'da 172 projeye hibe sağlandığını dile getirdi.

    -İLERLEME RAPORU-

    Bakan Bağış, toplantıda konuşan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun, ''AB için hükümette sadece Egemen Bey'de heves var'' sözüne katılmadığını ifade ederek, şöyle devam etti:

    ''Çok açık söyleyeyim, hükümetimizin AB konusundaki kararlığı çok sağlamdır. Bunun asıl mimarı da Sayın Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımızdır. Hiçbir siyasetçi sayın Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımız gibi bu süreçte uykusuz kalmamış, AB ülkelerine seyahat gerçekleştirmemiş, AB süreci için çaba göstermemiştir ama Avrupa ülkelerinin bizim gösterdiğimiz kararlılığa aynı şekilde karşılık verip vermediğini sorarsanız maalesef burada engellerimiz var. Geçenlerde İlerleme Raporu yayımlandı. İlerleme Raporu'nda 33 faslın 33'ünde Türkiye'nin son bir yıl içerisinde ilerleme kaydettiği bize teslim ediliyor. İlk defa bütün fasıllarda Türkiye ilerleme kaydetti. Peki AB bütün fasıllarda ilerleme kaydetti mi? 33 faslın 13'ünü açmış bulunmaktayız. 20 faslın 17'si üzerinde siyasi engel var. İstesek de açamıyoruz. Buna rağmen yani 20'de 17'nin engellenmiş olmasına rağmen AB diyor ki 'Türkiye bunların tamamında ilerleme kaydetti.' O zaman burada suç kimde?''

    Bağış, Türkiye'nin vize konusunda çifte standartla karşı karşıya kaldığını da ifade etti.

    Türkiye'nin AB yolunda azimli ve kararlı olduğunu vurgulayan Bağış, ''Konya ruhuyla, Mevlana'nın ruhuyla ve öğretileriyle AB yolu açılacaktır'' dedi.

    Daha sonra Bakan Bağış, TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu ve Konya Sanayi Odası Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, ''Ortak Geleceğimiz Avrupa Birliği: Türkiye'nin Avrupa Birliğine Katılım Süreci ve Girişimcilik'' konulu panele katıldı.

    Konuklara, burada etli ekmek ikram edildi.




    AB liderlerine Mevlana usulü çağrı Yorumları