Orman Genel Müdürlüğü tarafından laboratuvarda üretilen faydalı yırtıcı böceklerin, ağaçlara zarar veren böcekleri yiyerek zararlı böcek popülasyonunu düşürdüğü belirtiliyor.
Orman Genel Müdürü Osman Kahveci, laboratuvarda üretilen faydalı yırtıcı böceklerin, ağaçlara zarar veren böcekleri yiyerek ormanlardaki zararlı böcek popülasyonunu düşürdüğünü söyledi.
Orman Genel Müdürü Osman Kahveci, laboratuvarda üretilen faydalı yırtıcı böceklerin, ağaçlara zarar veren böcekleri yiyerek ormanlardaki zararlı böcek popülasyonunu düşürdüğünü belirterek, ''Kurumumuzun 63 laboratuvarında, 9 milyon 676 bin 181 adet yırtıcı böcek üretildi ve hastalıklı ormanlara bırakıldı'' dedi.
Kahveci AA muhabirine yaptığı açıklamada, bazı böceklerin ormanlara verdikleri zararların, orman yangınlarının verdiği zararın en az 5 katı olduğunu söyledi. Böceklerin üreme enerjilerinin çok yüksek olduğunu belirten Kahveci, böceklerin uygun iklim şartlarında kısa zamanda çoğalarak bütün bir ormanı tehdit edebildiğine işaret etti.
Türkiye'deki ormanlarda, aralarında böcek ve mantarlarında bulunduğu yaklaşık 50 tür zararlının görüldüğünü ifade eden Kahveci, bu zararlıların yaklaşık 600 bin hektarlık ormanlık alanda salgına neden olduğunu dile getirdi. Kahveci, ormanlara zarar veren bu böceklerle mekanik, kimyasal, biyolojik ve biyoteknik yöntemler kullanılarak yapılan mücadele için her yıl 8-10 milyon lira harcandığına dikkati çekti.
Kahveci, Orman Genel Müdürlüğü olarak 2004 yılından itibaren orman zararlıları ile biyolojik mücadeleye ağırlık verdiklerini belirterek, şunları kaydetti:
''Biyolojik çeşitliliğin korunmasına özen gösteriyoruz. Biyolojik mücadele kapsamında, zararlı böceklere karşı faydalı böcekler korunuyor ve laboratuvar ortamında çoğaltılıyor. Zararlılarla mücadele kapsamında ilk kez planlı olarak 2006'da kabuk böceklerine karşı T. Formicarius adlı yırtıcı böceği, 2007'de ise R. Depressus adlı yırtıcı böceği laboratuvar ortamında ürettik ve zararlı böceklerin bulunduğu orman alanlarına bıraktık.
Orman zararlılarına karşı biyolojik mücadele kapsamında bu yıl, ormanlarımıza 51 bin adet sun-i kuş yuvası astık. Ayrıca, karınca yuvalarını yoğun bulundukları yerlerden alarak, böcek zararının olduğu yerlere taşıdık ve yeni karınca kolonileri oluşturduk. Böylece bu yıl 250 adet karınca nakli gerçekleştirdik. Bir karınca yuvasında yaklaşık 300 bin adet karınca yaşıyor ve bir hektarlık ormanlık alanda zararlı böceklerin larva, yumurta ve erginlerini yiyerek doğal dengenin sağlanmasında faydalı oluyor.
Öte yandan, yırtıcı böcek üretimi için geçen yıl 5 adet, bu yıl ise 2 yeni laboratuvar kurduk. Gelecek yıl 3, 2012'de 3 ve 2014 yılında da 1 olmak üzere 7 yeni biyolojik mücadele laboratuvarı kurmayı planlıyoruz. Laboratuvarlarımızda üretilen faydalı yırtıcı böcekler ağaçlara zarar veren böcekleri yiyerek ormanlardaki zararlı böcek popülasyonunu düşürüyor.
Kurumumuzun 63 laboratuvarında, 1985 yılından bu yılın eylül sonuna kadar 9 milyon 676 bin 181 adet yırtıcı böcek üretildi ve hastalıklı ormanlara bırakıldı. Doğu Karadeniz ladin ormanlarına zarar veren D. Micans (ladin kabuk böceği) zararlısına karşı R. Grandis yırtıcısını üreterek, ladin ormanlarına bıraktık ve Artvin ile Giresun Orman Bölge Müdürlükleri bölgesindeki ormanlarda denge sağladık.''
MEKANİK VE KİMYASAL MÜCADELE
Kahveci, Türkiye'deki ormanlarda çok geniş bir alanda zararlı böceklere karşı mekanik mücadele yapıldığını belirterek, bu kapsamda, zararlı böceklerin yumurta, ergin ve tırtıllarının toplanarak imha edildiğini, tuzak kurulduğunu, böcekli ağaçların kabuklarının soyulduğunu ifade etti. Kahveci, şunları kaydetti:
''Geçen yıl çamkese böceği ile mücadele kapsamında 3 milyar 753 milyon adet yumurta koçanı toplattık. Bir yumurta koçanında ortalama 400 adet yumurta bulunuyor. Böylece, yumurta koçanı toplanan ormanlarda ortalama 1,5 trilyon zararlı çamkese böceği imha ettik. Ayrıca geçen yıl yaptırılan 2020 adet adacıkta yaklaşık 800 bin çamkese böceği larvası imha edildi. Bu yıl ise, eylül ayı sonu itibariyle 2048 adet adacık yaptırılarak yaklaşık 900 bin zararlı böcek imha edilmiştir.''
Ormanlara zarar veren böcekler ile havadan veya yerden ilaçlama yaparak da mücadele edildiğini dile getiren Kahveci, ''Bu mücadele, çamkese böceği başta olmak üzere, yaprakları yiyerek, ağaçlarda artım kayıplarına neden olan kelebek ve yaprak arılarına karşı kullanılmaktadır. İlaçların biyolojik dengeyi olumsuz yönde etkilemesinden dolayı, 2007 yılından itibaren sentetik kökenli ilaçların kullanımı yasakladık ve bunun yerine yarı biyolojik ve tam biyolojik kökenli ilaçların kullanılması talimatı verdik'' diye konuştu.
Kahveci, zararlılarla ''biyoteknik (feromon) mücadele'' kapsamında ise böceklerin üreme dönemlerinde çıkardıkları cinsel kokudan yararlanılarak suni olarak elde edilen biyoteknik preparatlar yardımıyla ergin böceklerin tuzak içerisinde toplandığını anlatarak, şunları kaydetti:
''Bu yöntem ile tuzaklarda toplanan ergin zararlı böcekler daha sonra imha ediliyor. Kullanım kolaylığı olan ve çevreye herhangi bir zararı olmayan bu yöntem kapsamında, ormanlarımıza geçen yıl kabuk böcekleri ile mücadele için astığımız 50 bin tuzakta yakalanan toplam 275 milyon zararlı böceği imha ettik.''