İskenderun Limanı'nın devrine onay   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 12-03-2010 (15:21)   Son Mesaj: 12-03-2010 (15:21)    Cevap: 0    Gösterim: 640  

12-03-2010

İskenderun Limanı'nın devrine onay

İskenderun Limanı'nın devrine onay

Rekabet Kurulu, TCDD İskenderun Limanının İşletme Hakkının 36 yıl süreyle devredilmesi işlemine izin verdi. Kurulun sitesinde yayınlanan diğer kararlar şöyle:

Rekabet Kurulu kararları, Kurumun internet sitesinde yayımlandı.
    Kurul, TCDD İskenderun Limanı'nın işletme hakkının 36 yıl süreyle ''Limak Yatırım Enerji Üretim İşletme Hizmetleri ve İnşaat A.Ş.'' veya ''Kumport Liman Hizmetleri ve Lojistik Sanayi ve Ticaret A.Ş.'' veya ''YDA İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş.-Alp Ateş Ltd. Şti.-Butros Deniz ve Nakliyat A.Ş.-Sabay Denizcilik Vapur Acentalığı Nakliye ve Ticaret Ltd. Şti. Ortak Girişim Grubu'' veya ''Global Liman İşletmeleri A.Ş.'' veya ''CEY Liman İşletmeleri A.Ş. (Cey Grubu Ortak Girişimi)'' tarafından devralınması işleminin, 4054 sayılı Rekabet Kanunu ve özelleştirme yoluyla devralmalara ilişkin tebliğ kapsamında izne tabi olduğunu kararlaştırdı.

Kurul, inceleme sonunda adı geçen teklif sahiplerinden herhangi biri tarafından gerçekleştirilecek muhtemel devralma işlemi sonucunda ilgili Kanun maddesinde belirtilen nitelikte hakim durum yaratılmasının veya mevcut hakim durumun güçlendirilmesinin ve böylece ilgili pazarda rekabetin önemli ölçüde azaltılmasının söz konusu olmadığına, bu nedenle bildirim konusu işleme izin verilmesinde sakınca bulunmadığına karar verdi.

Rekabet Kurulu Fortis Bank A.Ş.'nin Türk Ekonomi Bankası A.Ş. tarafından devralınması işleminin 5411 sayılı Bankacılık kanunu uyarınca, Rekabet Kanunu kapsamında olmadığına karar verdi. Kurul, Fortis Bank A.Ş. iştiraklerinden Fortis Yatırım Menkul Değerler A.Ş.'deki dolaylı devralma işlemine ise izin verdi.

Rekabet Kurulunun kararları, Kurumun internet sitesinde yayımlandı.

Buna göre Kurul, Fortis Bank A.Ş.'nin Türk Ekonomi Bankası A.Ş. tarafından devralınması ve Fortis Bank A.Ş. iştiraklerinden Fortis Yatırım Menkul Değerler A.Ş.'deki dolaylı devralma işlemine izin verilmesi talebi üzerine yapılan inceleme sonucunda; Fortis Bank A.Ş. bakımından bildirim konusu işlemin, Bankacılık Kanunu uyarınca, 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun kapsamında olmadığına karar verdi.

Fortis Bank A.Ş. iştiraklerinden olan Fortis Yatırım Menkul Değerler A.Ş. bakımından ise, bildirim konusu işleme 4054 sayılı Kanunun ilgili maddesi ve 1997/1 sayılı Tebliğde belirtilen nitelikte hakim durum yaratılması veya mevcut hakim durumun güçlendirilmesi ve böylece rekabetin önemli ölçüde azaltılması sonucunu doğurmayacağından izin verildi.

Kurul, akaryakıt sektöründe intifa sözleşmelerinin yenilenmesine ilişkin karar çerçevesinde Opet ''Petrolcülük A.Ş ile Emka Yapı Müh. San. ve Tic. Ltd. Şti'' ve ''Petrol Ofisi A.Ş. ile Adese Genç Otomotiv ve Pet. Ür. San. Tic. Ltd. Şti.'' arasındaki anlaşmanın durumlarına netlik getirme amacıyla yaptığı başvuruları da değerlendirerek sonuca bağladı.

BİRLEŞME VE DEVRALMALAR

AYAS Enerji Üretim ve Ticaret A.Ş. sermayesinin yüzde 51'ini oluşturan hisselerin, Ordu Yardımlaşma Kurumu tarafından devralınması işlemine 4054 sayılı Kanunun ilgili maddesi ve 1997/1 sayılı Tebliğde belirtilen nitelikte hakim durum yaratılması veya mevcut hakim durumun güçlendirilmesi ve böylece rekabetin önemli ölçüde azaltılması sonucunu doğurmayacağından izin verildi.

Kudret Enerji Elektrik Üretim A.Ş.'nin sermayesinin yüzde 90'ı ile Pamuk Elektrik Üretim Ticaret ve Sanayi Ltd. Şti.'nin sermayesinin tamamını temsil eden hisselerin Nuh Enerji Elektrik Üretim A.Ş. tarafından devralınması işlemine işlemine izin veren Kurul, Adıyaman Kahramanmaraş illerinin oluşturduğu elektrik dağıtım bölgesindeki elektrik dağıtım varlıklarının AKEDAŞ Adıyaman Kahramanmaraş Elektrik Dağıtım A.Ş. tarafından 30 yıl süreyle işletilmek üzere devralınması işleminin Rekabet Kanunu kapsamında olmadığına karar verildi.

Kurul, Yıldız Holding A.Ş.'nin Eden Meyve Suyu Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş.'de sahip olduğu yüzde 50 oranında ihraç edilmiş ve tedavüldeki B sınıfı hissenin Eckes-Granini International GmbH ve Eckes Granini Group GmbH tarafından devralınması ve National Bank of Kuwait tarafından Statum Investments S.àr.l. aracılığıyla Kılıç Deniz Ürünleri Ür. İth. İhr. ve Tic. A.Ş.'nin yüzde 25 hissesinin devralınması suretiyle ortak girişim kurulması işlemine 4054 sayılı Kanunun ilgili maddesi ve 1997/1 sayılı Tebliğ'de belirtilen nitelikte hakim durum yaratılması veya mevcut hakim durumun güçlendirilmesi ve böylece rekabetin önemli ölçüde azaltılması sonucunu doğurmayacağından izin verdi.

Rekabet Kurulu, Pfizer Inc.'in, bir iştiraki olan Parker Tennesee Corp. aracılığıyla King Pharmaceuticals Inc.'in tamamını devralması, Boston Scientific Corporation'ın Nörovasküler işini oluşturan tüm malvarlığının Stryker Corporation tarafından devralınması ve Eliokem SAS'ın kontrolünün Omnova Solutions Inc. tarafından devralınması işlemlerine de izin verilmesine karar verdi.

Rotaforte Reklam Fuar Org. Tan. Tic. Enternasyonel A.Ş. ve Rotaforte Yayıncılık Reklam İletişim ve Aracılık Ltd. Şti.'ye ait maddi ve maddi olmayan varlıkların Rotaforte Uluslararası Fuarcılık A.Ş. tarafından ve United Exhibitions Ltd'nin Rotaforte Uluslararası Fuarcılık A.Ş'de sahip olduğu yüzde 65 oranında hissesinin United Professionals Media S.a.r.l. tarafından devralınması işlemleri de olumlu bulundu.

İskenderun Limanı'nın devrine onay Yorumları