Bakandan vergi artışı yok sözü, bir sektör hariç   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 12-03-2010 (13:19)   Son Mesaj: 12-03-2010 (13:19)    Cevap: 0    Gösterim: 548  

    12-03-2010

    Bakandan vergi artışı yok sözü, bir sektör hariç

    Bakandan vergi artışı yok sözü, bir sektör hariç


    Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2011 yılı için hiçbir şekilde vergi artışının, yeni vergilerin gündemde olmadığını, ancak bu kapıyı bir tek sektör için açık bıraktığını belirtti.

    Şimşek, ''Sigara üreticileri fiyatlarını aşağı çekmek istediklerini arada sırada ifade ediyorlar. Onlar böyle bir şey yaparlarsa mutlaka cevabını bulurlar'' uyarısında bulundu.
    Mehmet Şimşek, katıldığı bir televizyon programında soruları yanıtladı.

    Ticaret Kanunu ve Borçlar Kanunu'nun Meclis'ten geçmesi konusunda muhalefetle anlaşılmasının ardından bu sürece ilişkin değerlendirmesinin sorulması üzerine Şimşek, ''Bunun özlem duydukları Türkiye, özlem duydukları birlikte çalışma'' olduğunu söyledi.

    Türk Ticaret Kanunu, Borçlar Kanunu taslaklarının siyasetle ilgili olmadığının, tamamen teknik konular olduğunun altını çizen Şimşek, Türk Ticaret Kanunu'nun 1957'de yazıldığını, şartların çok değiştiğini ifade etti. Şimşek, bu uzlaşmayı çok önemsediğini, sonunun getirileceğine inandığını dile getirdi.

    -''KAPI TAMAMEN KAPALI DEĞİL''-

    Alkollü içkilere sağlık vergisinin konuşulduğu belirtilerek, ''yeni vergi sürprizi var mı?'' sorusu üzerine Şimşek, bütçeyi sunarken, ''şu anda, 1-2 hafta içinde alacağımız iki üç tedbir hariç, ne vergi indirimi ne vergi artışı olacak'' dediğini söyledi.

    ''2011 yılı için hiçbir şekilde vergi artışı, yeni vergiler gündemde değil'' diyen Şimşek, bir tek sektör için bu kapıyı açık bıraktığını söyledi. Şimşek, ''Sigara üreticileri fiyatlarını aşağı çekmek istediklerini arada sırada ifade ediyorlar. Onlar böyle bir şey yaparlarsa mutlaka cevabını bulurlar. Bir tek onunla ilgili bir düzenleme... Şu anda gündemde değil, yeni bir vergi veya vergi artışı gündemde değil'' diye konuştu.

    Sigara üreticilerinden maktu ve nispi vergi olmak üzere iki türlü vergi aldıklarını, sigara üreticilerinin fiyatlarını aşağı çekmek istediklerini anlatan Şimşek, şöyle devam etti:

    ''Fiyatlar aşağı çekilince bizim nispi, oransal olarak aldığımız vergilerde azalma söz konusu olur. İkincisi daha ucuza sigara satacakları için daha çok vatandaşımız zehirlenmiş olur. Biz o konuda çok hassasız. Uyarıyorum buradan, hiçbir şekilde ne vergi artırımı ne de vergi indirimi gündemimizde. Ama sektörel bazda bizim yaptığımız düzenlemelere aykırı ve mevcut durumu bozan birtakım uygulamalara gidenler olursa tabii ki yeniden değerlendiririz. O anlamda kapı tamamen kapalı değil.''

    HİBRİD OTOMOBİLLER

    Elektrikli otomobillerin vergilendirilmesine ilişkin soru üzerine Şimşek, vergi ile ilgili düzenlemelerin adresinin Maliye Bakanlığı olduğunu, Maliye Bakanlığı olarak çevre etkilerini dikkate alan, genel olarak bir vergi düzenlemesine ilişkin çalışmayı 1 yıl önce başlattıklarını henüz çalışmaya son şeklini vermediklerini anlattı. Şimşek, ''Dolayısıyla bu konuda yapılan bütün tartışmalar hangi kaynaktan gelirse gelsin farazidir'' dedi.

    Şimşek, hibrid veya tam elektrikli arabalar için şu anda bir düzenleme olmadığını, fuarlarda getirilen bazı arabaların satışına ilişkin bir durum ortaya çıkması üzerine kendilerine fikir sorulduğunu, ''en ucuz, en düşük vergi düzeyinde vergilendirilecek'' dediklerini söyledi. Bunun ''düzenlemeleri yaptık, buna karar verdik'' anlamına gelmediğini belirten Şimşek, bu düzenlemelerin bütçe döneminden hemen sonra, muhtemelen hızlandırılacağını, 2011 yılı içerisinde çalışmaların tamamlanıp, Ekonomi Koordinasyon Kurulu'na oradan Bakanlar Kurulu'na geleceğini ifade etti.

    Bunun seçimlerden önce, 2011 yılının ilk yarısından yapılıp yapılmayacağına ilişkin soruya Şimşek, ''Öyle ümit ediyorum. Bu konunun açıklığa kavuşturulması lazım'' yanıtını verdi.

    Şimşek, henüz ortada, tam elektrikli en azından Türkiye'de üretilen, satılan bir vasıta söz konusu olmadığını da ifade etti.

    -2B-

    ''2B konusundaki takvime ilişkin soru üzerine Şimşek, bu konudaki çalışmanın da henüz son şeklini bulmadığını belirterek, bunun birçok bakanlığı ilgilendiren bir husus olduğunu hatırlattı.

    Mehmet Şimşek, bu konudaki çalışma tamamlandığında muhtemelen Meclis'e gitmesi gereken bir tasarıya ihtiyaç olacağını, onun çerçevesinin o zaman çizileceğini, kamuoyuyla paylaşılacağını söyledi.

    -BÜYÜME RAKAMLARI-

    3. çeyrek büyüme rakamlarının yakında açıklanacağı, Devlet Bakanı Zafer Çağlayan'ın yılın tamamına ilişkin yüzde 7-8 dolayında tahmini olduğu ifade edilerek, kendisinin tahmininin sorulması üzerine Şimşek, ''ben Maliye Bakanıyım'' diyerek, bu konuda bir yorumda bulunmadı.

    Şimşek, birçok ulusları finans kuruluşunun Türkiye'nin yüzde 8-8,5 arasında büyüyebileceğini tahmin ettiğini anlattı.

    Bakan Şimşek, hükümet olarak Eylül-Ekim döneminde yaptıkları çalışmalar çerçevesinde Orta Vadeli Programı revize ettiklerini, orada yüzde 6,8 civarında bir rakam koyduklarını, ancak bu rakamın temkinli bir rakam olduğunu, mevcut şartların daha iyiye işaret ettiğini söylediklerini kaydetti.

    ''Enflasyonda bir tehdit görüyor musunuz? sorusu üzerine Şimşek, dünya ekonomisine ilişkin yaz aylarında ''ikinci dip'' kaygıları olduğunu, o kaygıları paylaşmadığını o dönemde de söylediğini ifade etti.

    Büyük olasılıkla dünya ekonomisinin bu yıl, gelecek yıl muhtemel 2012'de de ''trend büyüme'' dedikleri yani potansiyel büyümenin üstünde seyretme ihtimalinin yüksek olduğuna işaret eden Şimşek, dünyanın bir yandan güçlü, hızlı şekilde büyürken enflasyonun özellikle çekirdek enflasyon göstergelerinin dünya için büyük oranda makul düzeyde duracağını anlattı. Bunun riskli varlıklar için gelişmekte olan ülkelere fon akışı açısından çok olumlu bir koşul olduğunu belirten Şimşek, ''Yüksek büyüme nispeten düşük enflasyon. Bu gelişmekte olan ekonomilere veya riskli varlıklara fon akışının güçlü şekilde seyredeceğine işaret ediyor. Bu Türkiye açısından olumlu'' diye konuştu.

    -''MEVSİMSEL OLARAK ÜRETİLEN BAZI SEBZE MEYVELERİN MANŞET ENFLASYONA KATKISI BÜYÜK''-

    Bakan Şimşek, Türkiye'de enflasyon dinamiklerine bakıldığında, birkaç ürünün özellikle gıda veya mevsimsel olarak üretilen bazı sebze, meyvelerin manşet, açıklanan enflasyona katkısının çok büyük olduğuna işaret etti.

    Çekirdek enflasyon göstergelerinin yüzde 3-4 civarında olduğunu, çekirdek enflasyonun orta, uzun vadede enflasyon trendini göstermesi açısından çok önemli olduğunu belirten Şimşek, manşet enflasyonunun biberdeki, domatesteki abartılı fiyat hareketlerini yansıttığını, bunların da tüketim sepetinde ağırlığının büyük olduğunu, o nedenle Türkiye'de enflasyonun şu an itibariyle yüzde 8,6 bulunduğunu anlattı.

    Merkez Bankası'nın yılın yüzde 7,5 civarında kapatılacağının tahmin ettiğini, makul bir tahmine benzediğini belirten Şimşek, gelecek yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,5-6'ya düşüleceğinin tahmin edildiğini, onu da makul gördüğünü söyledi.

    -''RAKAM 44 MİLYAR LİRANIN ALTINDA KALABİLİR''-

    Maliye politikasına ilişkin soru üzerine Şimşek, sorun görülmediğini, çok iyi durumda olduklarını söyledi.

    Şimşek, bu yıl için, geçen yıl ''bütçe açık hedefimiz milli gelirin yüzde 4,9'u, rakam olarak 50 milyar'' dediklerini, milli gelirin beklediklerinin üzerinde çıktığını, mutlak rakam olarak da Eylül, Ekim'de yaptıkları revizyonla yılı 44 milyar lira ile kapatacaklarını söylediklerini anlattı. Bakan Şimşek, en son edindiği izlenimlerin rakamın 44 milyar liranın da altında kalabileceği yönünde olduğunu belirtti.

    Özellikle Ar-Ge, ulaştırma, eğitime ''daha fazla kaynak verelim'' dediklerini, Cumhuriyet tarihinde ilk defa belki de kendilerine verilen imkanlarını kullanamayacaklarını belirten Şimşek, TÜBİTAK için bu sene verdikleri paranın 650 milyon lira olduğunu, dün 150 milyon lira daha gönderdiklerini anlattı.

    Ülkenin geleceğini insana, altyapıya ve ar-ge'ye yatırımda gördüklerini, bu sene imkanlar bol olduğu için bu konuda cömert davrandıklarını kaydeden Şimşek, ''Son çeyrekte aldığımız bu kararlar olmasaydı muhtemelen, bu yıl bütçe açığı milli gelirin yüzde 3'ünün altına düşecekti, genel devlet açığı milli gelirin yüzde 2,5'i civarına düşecekti'' dedi.

    Bakan Şimşek, imkanlar kullanılırsa bütçe açığının 44 milyar lira civarında olacağını, kullanamazlarsa bu rakamın altında kalacağını söyledi.

    Avro krizine ilişkin tartışmalar hatırlatılarak, avronun durumunun Türkiye'yi nasıl etkilediğinin sorulması üzerine, Şimşek, ''bizim için çok olumsuz'' dedi.

    Avrupa bölgesinin ihracat açısından önemine işaret eden Şimşek, avronun değer kaybetmesinin Türk ihracatçısı açısından kötü olduğunu kaydetti. Bu durumun enflasyon dinamikleri açısından da olumsuz olduğunu belirten Şimşek, ara mallarının önemli kısmının dolar cinsinden fiyatlandığını, avro cinsinden nihai malların satıldığını hatırlattı. AB'de Türkiye için önemli olanın Almanya gibi çekirdek ülkeler olduğunu, bu ülkelerde şu an için sıkıntı bulunmadığını, bu nedenle Türkiye'ye etkisinin sınırlı olduğuna işaret eden Şimşek, bu ülkelerin turizm, yabancı doğrudan yatırım, dış ticaret açısından Türkiye için çok önemli olduğunu ifade etti.

    Bakan Şimşek, şu anda problem yaşayan Yunanistan, Portekiz, İspanya, İrlanda'ya bakıldığında Türkiye'nin bu 4 ülkeye hassasiyetinin, dış ticaretinin, gelen turist, yabancı doğrudan yatırımın çok sınırlı, genel olarak yüzde 5'ler civarında bulunduğunu, bu nedenle henüz doğrudan doğruya avro bölgesindeki bu kamu borç krizinin Türkiye'ye yansımasının sınırlı olduğunu ancak dolaylı olarak bazı etkilerinin bulunduğunu, o anlamda kaygı verici olduğunu söyledi.

    Şimşek, Türkiye'nin temelleri çok güçlü olduğu için ''hiç onlar yansımıyormuş'' gibi olduğunu, büyümede, bütçe dengelerindeki iyileşmelerin çok aşikar şekilde dünya ile özellikle Avrupa bölgesi ile ayrıştığını, Türkiye'nin çok iyi noktada bulunduğunu sözlerine ekledi.




    Bakandan vergi artışı yok sözü, bir sektör hariç Yorumları