Fransız düşünür Voltaire'in, "Dünya üzerindeki en iğrenç halk" olarak hangi milleti tanımladığı sorusuna 'Türkler' cevabını veren Flaman Parlamento Başkanı Jan Peumans, 'Türklerden açıkça özür dilediğini' söyledi.
Daha önce Yahudilerin tepkisinden çekindiği için Yahudiler yerine 'Türkler' şıkkını işaretlediğini söyleyen Peumans, durumun kamuoyuna yansımasının ardından 'yanlış anlaşıldığını' ifade etti.
Daha önce Türk ve yerel basınla görüşmeyi reddeden Peumans olayın ayrıntılarını Zaman'a anlattı. "Öncelikle Türklerden açıkça özür diliyorum." diyen Peumans, hiçbir zaman Türkleri aşağılamanın ve rencide etmenin asıl amacı olmadığını ve olamayacağını, ancak yarışmanın soru tarzından sanki öyleymiş gibi yansıdığını belirtti. Türk toplumunda oluşan duyguları ve tepkileri anladığını kaydeden Peumans, "Voltaire'in o sözünü hangi millet üzerine uygularsanız uygulayın aynı tepkiyi alırsınız. Bu kesinlikle tartışılamaz." dedi.
Flaman Başkan, yarışmada yaşananları şu şekilde anlattı: "Orada yarışma anında butona basmak vardı aklımda, soruyu da dinleyince de aynen öyle oldu. Ama cevabı verdiğim anda da 'niye cevap verdim ki' diye düşündüm. Hiç cevap vermemeliydim. Sorunun cevabını da açıkçası bilmiyordum. Bunu itiraf ediyorum. Ama Yahudilerle de daha önceden bir olay olmuştu. Türkler dedim. O an Flamanlar, Ruslar veya Çinliler de diyebilirdim. Ne dersem diyeyim orada iyi olmayacaktı. Ancak 'Türkler' cevabını vermemeliydim." Kendisinin medyada 'Türk düşmanı' olarak gösterildiğinden yakınan Peumans, bunun kesinlikle yanlış olduğunun altını çizdi.
Daha önce Müslüman ve Türklerin yanında durduğunu ifade etti. Peumans, "Parlamento'da Filip Dewinter başörtülü Türk bayana hakaret edince onu (Türk bayanı) savunmuştum. Orada Parlamento başkanı olarak net bir tutum sergilemiştim. Böyle bir niyetim olsa niçin böyle bir programda açıklamada bulunayım ki? Kaldı ki birkaç sene önce 2007'de Federal Parlamento'ya seçildiğimde yerimi bir Türk kızı Hilal Yalçın'a bırakmıştım." şeklinde konuştu. Peumans, Zaman'a konuşmasının ardından yaptığı resmi açıklamada da Türk toplumundan özür dilediğini belirtti.