AK Parti Mardin Milletvekili Cüneyt Yüksel, Wikileaks sitesinde yayınlanan belgelerle ilgili çalışmalarının devam ettiğini, tamamlanmasının ardından yol haritasını belirleyeceklerini söyledi.
Başbakan Erdoğan tarafından Wikileaks isimli internet sitesinde yayınlanan ABD Dışişleri Bakanlığı'na ait belgelerle ilgili çalışma yapması için görevlendirilen Cüneyt Yüksel, katıldığı bir televizyon programında, AK Parti olarak Wikileaks sitesinde yayınlanan belgelerle ilgili bir çalışma yaptıklarını, benzeri çalışmanı Dışişleri ve Adalet bakanlıkları tarafından yapıldığını belirtti.
Yüksel, sitede yayınlanan belgelerin hukuki boyutunun olup olmadığı yönünde şu anda bir çalışma içinde olduklarını belirterek, "Örneğin bir hakaret varsa, bununla ilgili kimlere, nereye dava açılacağının şu anda araştırılıyor. Hem uluslar arası boyutu, hem iç hukuk boyutu araştırılıyor. Birçok seçenek var önümüzde. Bunlara araştırmalar, raporlar hazırlandıktan sonra karar verilecek."dedi.
Olayla ilgili diğer ülkelerinde tavırlarına bakılması gerektiğini ifade eden Yüksel, "Diğer ülkeler bu konuyu nasıl araştıracaklar, bu konuya nasıl görüyorlar, hukuki boyutu nasıl ele alıyorlar bunu çok yakından takip ediyoruz, etmeye devam edeceğiz." diye konuştu.
ABD'nin bir komisyon kurarak çalışma başlattığını, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'un ülkeleri tek tek arayarak özür dilemesinin bu çalışmanın bir ürünü olduğunu vurgulayan Yüksel, "Bir Dışişleri Bakanı ülkelerden özür diliyorsa, bu bir hukuki sonuçtur." şekilde konuştu.
Diplomatlar ve internet sitesine karşı dava açılmasının söz konusu olduğunu kaydeden Yüksel, Wikileaks'e bugüne kadar dava açılmadığını, yöneticisinin ise şu anda arandığını hatırlattı.
Yüksel, Wikileaks'e karşı bu yazışmalardan etkilenenlerin dava açmasının söz konusu olduğuna dikkat çekerek, "Bunları yaparken uluslar arası hukukta devreye girecek. Ankara'da da dava açarsanız bunun bir uluslar arası boyutu olacak, bunu Washington'da açarsanız da, İsveç'te yaparsanız, bunun uluslar arası hukuki boyutu olacak." tespitinde bulundu.
Wikileaks sitesinde yayınlanan belgelerle ilgili Türkiye'de her zaman dava açılmasının mümkün olduğunu altını çizen Yüksel, Viyana Sözleşmesi'ne göre diplomatlara verilen dokunulmazlığın sınırsız sorumsuzluğu olarak görülmemesi gerektiğini vurguladı. Yüksel, bir diplomatın ev kirasını ödememesini diplomatik dokunulmazlık içine alınamayacağını öne sürdü.
Yüksel, kriptoların bile 3 milyon kişinin okumasından ceza hukuku açısından dahi bir sonucu olacağını kaydetti. Burada diplomatlarla ilgili kovuşturma yapılamayacağının altını çizen Yüksel, ABD'nin diplomatları konusunda dava açabileceğini söyledi. Yüksel, şu anda ne yapacakları konusunda bir şey söylemelerinin erken olduğunu, çalışmaların ardından yol haritası belirleyeceklerini kaydetti.
Sitede yayınlanan belgelerden etkilenenlerin hepsinin dava açabileceğini söyleyen Yüksel, hiç kimseyi ayırt etmeden bunun sonucunu takip etmelerinin gerektiğini sözlerine ekledi.