Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) Başkan Yardımcısı Ahmet Ciğer, ''vize sorunu nedeniyle Türk girişimcilerin AB ile ticaret motivasyonunun bozulduğunu'' söyledi.
TUSKON'un Avrupa Liberal Demokrat Partisi ile ortaklaşa düzenlediği ''Anayasa Değişikliği - Türkiye'nin AB Beklentilerini Değiştirmek'' konulu panelde konuşan Ciğer, Gümrük birliği nedeniyle Türk mallarının AB'de serbestçe dolaşırken Türk işadamlarının dolaşamamasının ciddi sorunlar doğurduğunu anlattı.
Ciğer, özellikle satış sonrası hizmet verilmesi gereken sektör ve işletmelerin faaliyetlerini kısıtlayan vize sorunu nedeniyle AB ve Türkiye arasındaki ticaretin potansiyelinin epey uzağında kaldığını belirtti.
Son yıllarda artış hızı diğer bölgelerin gerisinde kalan AB ile ticarette KOBİ'lerin payının son derece düşük olduğuna dikkat çeken Ciğer, bunun doğrudan vize sorununun eseri olduğunu ifade etti.
Türkiye'nin Orta Doğu'yla artan ticaretinin eksen değişikliği olarak değerlendirilmemesini isteyen Ciğer, ''Hiç kimse ticaret yapacağı bölgeyi seçmez. Pazar neredeyse, alıcı kimse oraya satış yapar. Türkiye'de kesinlikle eksen değişikliği görmüyorum'' dedi.
Ciğer, Türkiye'ye ağırlıklı olarak AB'den gelen doğrudan yabancı sermaye akışının sadece Türkiye'nin iç pazarı için değil, Orta Doğu başta olmak üzere çevredeki pazarları da dikkate aldığını kaydetti.
HUGH POPE
Uluslararası Kriz Grubu Türkiye / Kıbrıs proje direktörü Hugh Pope ise batı ve Türkiye arasında karşılıklı güvensizlik yaşandığını söyledi.
Türkiye'nin Orta Doğu'da barış ve refahı yaygınlaştırma çabalarının Batı'da iyi anlaşılamadığını ve kuşkulara neden olduğunu anlatan Pope, özellikle Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın İsrail'e yönelik sert açıklamalarının bu algıyı güçlendirdiğini savundu.
Pope, AB ve Türkiye arasında yaşanan güven sorununda en büyük faktörün iletişim eksikliği olduğunu dile getirdi.
''Kıbrıs sorununun Türkiye'nin AB sürecinin köşe taşı olmaktan çıkarılması'' gerektiğini belirten Pope, limanların Kıbrıs Rum kesimine açılması ''jestiyle'' bunun sağlanmış olacağını iddia etti.
Avrupa Liberal Demokrat Partisi Başkanı Annemie Neyts ise Türk halkının anayasa paketindeki tüm maddeleri bilmese bile ''tarafların niyetlerine bakarak'' büyük katılımla ülkenin geleceği açısından çok önemli bir karar verdiğini belirtti.
Neyts, Avrupa'da Türkiye karşıtı kamuoyunun büyük ölçüde Türkiye karşıtı politikacıların eseri olduğunu ifade etti.