![Arınç: TV lisanslarında ayrımcılık yapılmadı](http://www.muhakeme.net/forum/haber_resimleri/Arinc-TV-lisanslarinda-ayrimcilik-yapilmadi-yDn.jpg)
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, lisans ve yayın izinlerinin, kanun ve yönetmelikler kapsamında, şartları sağlayan kuruluşlara verildiğini anımsatarak, kuruluşlar arasında herhangi bir ayrımcılık yapılmadığını belirtti.
TBMM Genel Kurulunda, CHP Manisa Milletvekili Şahin Mengü, ''Televizyon kanallarına, lisans ve yayın izinlerinde ayrımcılık yapıldığı'' iddialarına dair gündemdışı söz aldı.
RTÜK'ün, bugüne kadar yandaş olmayan televizyonlara hukuk dışı davranışlar uyguladığını öne süren Mengü, herkesin bunu bildiğini, yıllardır bu sorunun çözülemediğini belirtti.
Ulusal Kanal'ın, kablo lisans ve yayın izni için 2007'de başvuruda bulunduğunu ancak enteresan gerekçelerle oyalandığını öne süren Mengü, RTÜK'ün daha sonra kablo lisans ve yayın izni verdiğini kaydetti. Mengü, TÜRKSAT'ın bu kuruluşa, uyduda yer vermesi gerekirken, ''Çok doluyuz, yer bulamıyoruz'' dediğini ifade etti.
Gündemdışı konuşmalara Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç yanıt verdi.
Lisans ve yayın izinlerinin, Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayınları Hakkında Kanun'un ilgili maddesi ve yönetmelikler kapsamında, şartları sağlayan radyo ve televizyon kuruluşlarına verildiğini anımsatan Arınç, kuruluşlar arasında herhangi bir ayrımcılık yapılmadığını belirtti.
Arınç, Türkiye'de karasal, kablo, uydu, IPTV ortamlarından yapılan radyo, televizyon yayınlarının lisanslandığını ifade etti.
Bugüne kadar kanal ve frekans ihaleleri yapılamadığı için karasal ortamdan yayın yapan kuruluşlara henüz lisans verilemediğine işaret eden Arınç, karasal ortamdan başvurusu bulunan kuruluşları şöyle sıraladı: ''Ulusal televizyon 24, bölgesel televizyon 15, yerel televizyon 210, ulusal radyo 35, bölgesel radyo 98, yerel radyo 928.''
Arınç, uydudan yayın için yapılan başvuruların, tarafsızlık ve hakkaniyet ölçülerinde üst kurulca değerlendirildiğini ifade ederek, medya alanındaki yoğunlaşmalar dikkate alınarak, zaman zaman detaylı incelenmesi gereken durumlar ortaya çıktığı için lisans verme süresinin uzayabildiğini kaydetti.
Bu yılın başında uydudan lisans başvurusunda bulunan kuruluşlarla ilgili çalışma yapıldığını, üst kurulca değerlendirildiğini belirten Arınç, başvurusu bulunan tüm kuruluşların, dosyalarını tamamlaması kararı alındığını söyledi.
Arınç, 2001'de 34, 2002'de 21, 2003'te 3, 2004'te 8, 2005'te 16, 2006'da 17, 2007'de 7, 2008'de 22, 2009'da 10, 2010'da 13 televizyona uydudan yayın lisans ve izni verildiğini bildirdi. Arınç, 2001'de 17, 2002'de 20, 2003'te 2, 2004'te 3, 2005'te 3, 2006'da 2, 2007'de 1, 2008'de 2, 2009'da 1, 2010'da 2 olmak üzere 53 radyoya uydudan yayın lisansı ve izni verildiğini kaydetti.
-''LİSANS KONUSU ÇÖZÜMLENMİŞ OLACAK''-
Kablodan yapılan yayınlarla ilgili de bilgi veren Arınç, kablolu yayın lisans ve izinlerinin ise 2005'te 4, 2006'ta 3, 2007'de 5, 2008'de 5, 2009'da 2 ve 2010'da 1 olduğunu belirtti.
IPTV yayın lisans ve izni için yapılan 33 yayın kuruluşunun başvurusunun da incelendiğini dile getiren Arınç, dosyalar tamamlandıktan sonra bu kuruluşlara 5 yıl süreyle IPTV yayın lisans ve izninin verileceğini vurguladı.
Arınç, Ulusal Kanal ile ilgili haksızlık, erteleme, gecikme söz konusuysa bunu derhal gidereceklerini ifade etti.
RTÜK Kanunu Tasarısı'nın, TBMM Anayasa Komisyonunda kabul edildiğini anımsatan Arınç, ''Ümit ediyorum ki kısa zamanda Genel Kurulda görüşülüp, kanunlaştığında 1994'te çıkarılan bu kanunun pek çok boşluğunu, ahenksizliğini de gidermiş olacağız, televizyonların lisans konusu çözümlenmiş olacak, AB yönergeleri çerçevesinde, yeni, çağdaş bir kanuna kavuşmuş olacağız'' diye konuştu.
-''TESCİLLENDİ''-
Bakan Arınç, Dünya Engelliler Günü'ne yönelik gündemdışı konuşmayı da yanıtladı. Arınç, engelli yurttaşları düşünmeleri gerektiğini, istatistiklerin 8,5 milyon engellinin olduğunu gösterdiğini kaydetti.
Özürlüler Yasası'nın çıkarılmasının, engellilere haklarının verilmesi, yaşamlarının daha da iyileştirilmesi için ciddi bir adım olduğunu kaydeden Arınç, son anayasa değişikliğiyle de engellilere yönelik pozitif ayrımcılığın tescillendiğini ifade etti.
Arınç, bugüne kadar yapılanların, engellilerin tüm sorunlarını çözecek kadar kapsamlı olmadığını vurgulayarak, bu vatandaşların sorunlarının giderilmesinin, Hükümet ve parlamentonun önceliği olduğunu vurguladı. Arınç, 2011'de önemli ölçüde engelli kadrosunun doldurulacağını bildirdi.
Bülent Arınç, özürlülere yönelik yasal düzenlemeler hakkında da bilgi verdi.
Kadınların, Avrupa ülkelerinin birçoğundan önce ilk kez seçme ve seçilme hakkını elde ederek, Mecliste temsil hakkını kazandığını belirten Arınç, ''Büyük Atatürk'ün kadınlara verdiği bu haklarla, Türk kadını için yeni dönem başlamış, bu haklarla kadınlarımız toplumsal ve sosyal hayattaki rolü ve statüsünü çok daha yukarılara çıkarmıştır'' diye konuştu.