Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Wikileaks belgeleri için, başkalarının kendileri için ne dediğinin önemli olmadığını belirterek, kendileri için Türkiye'nin çıkarlarının önemli olduğunu söyledi.
Bağış, Danimarka'nın Ankara Büyükelçisi Egberg Mikkelsen'i Avrupa Birliği Genel Sekreterliği'nde (ABGS) kabul etti. Danimarka'da gelecek hafta çeşitli temaslarda bulunacağını, bazı bakanlar ve Türk toplumuyla biraraya geleceğini kaydeden Bağış, Mikkelsen'le seyahatin detaylarını görüşeceklerini kaydetti.
Görüşme öncesinde gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Bağış, Belçika'da Flamanca yayın yapan devlet radyo ve televizyonu VRT'nin birinci kanalında ''De Pappenheimers'' adlı bilgi yarışmasında Türklere hakaret eden Flaman Parlamentosu Başkanı Jan Peter Peumans hakkındaki görüşlerinin sorulması üzerine, bunun Avrupa'da ne kadar derin bir önyargıyla mücadele edilmesi gerektiğini gösterdiğini belirtti.
Bağış, "Bu, daha sonra kendisinin bilerek yaptığını iddia ettiği, ki gerçekten neyi bildikleri konusunda da benim endişelerim var, bunların en basit tabirle cahillik olarak algılanması gerekiyor. Ama burada üzerine eğilmemiz gereken önyargılar. Bunlarla ilgili hem Dışişleri Bakanımız hem de bizim tepkilerimiz var ve olacak" dedi.
WIKILEAKS BELGELERİ
Gazetecilerin Wikileaks internet sitesinde yayınlanan belgelerle ilgili yorumunu sormaları üzerine de Bağış, Wikileaks'teki belgeler hakkında yorum yapmak için henüz erken olduğunu belirterek, Türkiye'ye ilişkin yaklaşık 10 bin belge olduğunun söylendiğini, ancak daha bunun çok az bir kısmının yayınlandığını söyledi.
Belgelerin ne kadarının gerçek olduğunun bilinmediğini vurgulayan Bağış, "Hangi değerlendirmelerle seçilmişler, yayınlanmışlar. Acaba içerisinde gerçekten o zamanın bilgileri mi var? Eğer öyleyse ne kadar yanlış önyargıların, aynı Belçikalı parlamenterin bugün yaptığı gibi, o zaman da yanlış bir takım değerlendirmelerin olduğu ortada" diye konuştu.
Belgelerin içeriğinin kendisini şaşırtıp şaşırtmadığı sorusu üzerine de Bağış, Wikileaks belgelerinin içeriğiyle ilgili yorum yapmayı abesle iştigal olarak gördüğünü ifade ederek, "Bir takım ABD'lilerin yaptığı iddia edilen bir takım yorumlar var. Beni hiç ilgilendirmez. Benim için önemli olan Türk halkının değerlendirmesidir. Biz ülkemize hizmet ediyoruz. Birileri bizim için 'şöyle demiş böyle demiş', ben onlara kendimi beğendirmek durumunda değilim. Ben ülkemin çıkarları neyi gerektiriyorsa onu yaparım. Benin bütün siyasi dava arkadaşlarım da onu yapar. Muhalefetteki arkadaşlarım da onu yapar. Bizim tek derdimiz var o da bu ülkenin, daha demokratik, daha zengin, daha şeffaf olmasıdır" dedi.
Türkiye'nin Avrupa'nın en güvenilir ekonomisi ve en dinamik nüfusa sahip ülkesi haline geldiğini anlatan Bağış, AK Parti olarak, kuruluş aşamasında, genel seçimler ve Cumhurbaşkanlığı seçimi süreçlerinde bir çok fitnelere maruz kaldıklarını ve hepsini de başarıyla geçtiklerini dile getirdi.
Fransa'da Eyfel Kulesindeki Türk bayrağı ışıklandırmasını görmemesi için Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozi'nin uçağının rotasının değiştiğine ilişkin haberlerin hatırlatılması üzerine de Bağış, bunun Fransızların kendi içlerindeki bir durum olabileceğini belirterek, bu fotoğrafın çeşitli gazetelerde yayınlandığını, Sarkozi'nin bunu bilmiyor olmasının mantıklı olmadığını söyledi.
Bağış, "Varsın bazı ülkelerin bürokratları, bazı şeyleri kendi liderlerinden saklamaya çalışsın. Güneş balçıkla sıvanmaz arkadaşlar. Eyfel Kulesi, Türk mevsiminde kırmızı beyaz ışıklarla renklendirildi mi? Bu da o Paris'in Eyfel Kulesi'ni çok daha güzel bir kule haline getirdi mi? Getirdi. Sonuç budur arkadaşlar" dedi.
AB ÜYELİK SÜRECİ
AB üyelik sürecine de değinen Bağış, bir takım ülkeler gibi önlerine gelen her şeyi kabul ederek AB üyesi olmayı düşünmediklerini belirterek, AB sürecinin kimi zaman yavaş gittiği izlenimi olsa da 33 fasıldan 13'nün açıldığını, 17'sinin önünde ise siyasi engeller bulunduğunu kaydetti.
Bütün önyargılara ve engellere rağmen Türkiye'nin AB yolunda kararlılıkla ilerlediğini belirten Bağış, "Biz bu ilerlemeyi sağlarken de Avrupa'da bir takım hastalıklı zihniyetlerin olduğunu bilmemiz lazım. Onları da aydınlatarak onları da bilgilendirerek mücadele etmemiz lazım. Güneş balçıkla sıvanmaz. Gerçekler, mantık, akıl, Türkiye'nin AB yolunu açacaktır. Bizim de bu aşamada sabırlı ve azimli olmamız gerekir" diye konuştu.
AB üyesi 27 ülkenin hep birlikte "biz Türkiye'yi istemiyoruz" demeleri durumunda gereğini yapacaklarını, ancak şu anda böyle bir durumun olmadığını kaydeden Bağış, şunları söyledi:
"Ben falan yerdeki kripto iddiasını ciddiye almam. Ben işime bakıyorum arkadaşlar. Türkiye, AB ile müzakerelere başladığı güne göre daha zengin midir? Evet. Kişi başına geliri üç kat artmış mıdır? Evet. Türkiye daha çağdaş ve demokrat mıdır? Özetle Türk insanının yaşam standartlarında iyileşme var mıdır? Evet. Demek ki bu süreç Türkiye için doğru bir süreç. Bizim için de önemli olan sürecin kendisidir. Süreç sonuçtan önemlidir diye defalarca söyledik. Belki biz de Norveç gibi müzakereleri bitirdikten sonra üye olmama yolunda bir tavır ortaya koyacağız. Belki Türk halkı referanduma gidecek ve AB'ye üye olmamaktan yana bir tercih ortaya koyacak. Ona da saygı duymamız lazım."
Danimarka'nın Ankara Büyükelçisi Egberg Mikkelsen DE, AB'nin genişlemesinin Danimarka'da her zaman önemli bir konu olarak görüldüğünü ifade ederek, Türkiye'nin kriterleri yerine getirmesi için Danimarka olarak destek olacaklarını kaydetti.
Bağış Egberg Mikkelsen'in ardından Bulgaristan'ın Ankara Büyükelçisi Krasimir Tulechki'yi de ABGS'de kabul etti.