Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye'nin önceliğinin hala Avrupa Birliği'ne (AB) katılım olduğunu söyledi. Gül, "katılım müzakerelerine başladık. Bunu sonuçlandırmaya çok kararlıyız" dedi.
Gül, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Örgütü (AGİT) hükümet ve devlet başkanları zirvesi için bulunduğu Kazakistan'ın başkenti Astana'da Reuters ajansına verdiği demeçte, AB konusunda, "katılım müzakerelerine başladık. Bunu sonuçlandırmaya çok kararlıyız" dedi.
Türkiye'nin Avrupa'nın gelecekteki enerji tedarikinde önemli rol oynayacağını da belirten Gül, Türkiye'nin aynı zamanda eski Sovyet ülkelerindeki rolünün artmakta olduğunu kaydetti.
Cumhurbaşkanı Gül, Ankara ve Moskova arasında yakınlaşan ilişkilerin, Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki Yukarı Karabağ sorununun çözümü konusunda ilerleme kaydedilmesini sağladığını da ifade etti.
Yeni bir hükümetin kurulduğu Kırgızistan'da yatırıma hazırlanan Türkiye'nin, Kırgızistan'a ekonomik ve mali yardım yapacağını, aynı zamanda çeşitli eğitim programları düzenlediğini kaydeden Gül, Türk Cumhuriyetlerinden oluşan Türk İşbirliği Konseyi'nin Orta Asya'yla ilişkilerin güçlenmesine yardımcı olacağını söyledi.
Sovyet rejimi döneminde bu topraklarla aralarında duvar olduğunu, dünyanın bu bölümüyle ilgili duygularını içlerinde sakladıklarını söyleyen Gül, "Farklı şivelerimiz olmasına rağmen, aynı dili konuşuyoruz. Aynı kültüre ve aynı inanca sahibiz" dedi.
-AB-
Gül, Avrupa'nın Müslüman bir ülkeyi kabul etmesi konusundaki çekincesine ilişkin olarak, konunun siyasallaştırıldığını ve katılım sürecinin suni engellerle geciktirildiğini bildirdi.
Kıbrıs konusunu buna örnek veren Gül, Kıbrıs meselesi oldukça aşikar olmasına rağmen, bazı tarafların bunun arkasına saklanarak, bunu bahane olarak kullandığını belirtti.
Cumhurbaşkanı Gül, "Katılım müzakerelerine başladık ve bunu sonuçlandırmaya çok kararlıyız" diye konuştu.
-ENERJİ-
Türkiye'nin Avrupa'ya yeni enerji tedariki güzergahında çok önemli rol oynayacağını söyleyen Gül, petrol ve gaz kaynaklarının çeşitlenmesinin Avrupa ülkeleri için önemli olduğunu kaydetti.
Tedarikçiler olarak Rusya, Kafkaslar, Orta Asya, İran ve Ortadoğu'yu sıralayan Gül, bu sıralama yapıldığında Türkiye'nin çok önemli bir alternatif enerji yolu olarak ortaya çıktığını ifade etti.
-YUKARI KARABAĞ-
AGİT zirvesinde Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev ile yaptığı görüşmede, Yukarı Karabağ konusunun gündeme geldiğini belirten Gül, ''Şu anda önemli ilerleme kaydedilecek bir nokta bulunmamasına karşın atılan bazı olumlu adımlar var'' dedi.
Bu konuda ''sessiz ama çok kararlı bir diplomasinin'' yürütüldüğünü kaydeden Gül, ''Kafkasya'daki fiili durumun hiçbirimizin çıkarına olduğunu sanmıyorum'' diye konuştu.