Haydarpaşa Garı'ndaki yangının izolasyon çalışmasından kaynaklandığı ihtimali akıllara son yıllarda yaşanan benzer olayları getirdi. İki yılda aynı sebepten 10'un üzerinde yangın çıktı.
İBRAHİM ASALIOĞLU'nun haberi
Çatı katı izolasyonlarında yaşanan dikkatsizliğin bu olayların asıl sebebi olduğuna işaret eden uzmanlar, kazaların basit ve küçük maliyetlerle önlenebileceğini söylüyor.
Tarihî Haydarpaşa Tren Garı çatısının izolasyon çalışmaları sırasında çıktığı düşünülen yangınla kül olması, son zamanlarda sıkça meydana gelen izolasyon çalışmaları sebebiyle meydana gelen yangınları hatırlattı. Son iki yılda ülke genelinde ondan fazla büyük yangın, kontrolsüz izolasyon çalışmaları sırasında çıkarken, Bursa ve Cerrahpaşa'daki büyük hastane yangınları en dikkat çeken olaylar arasında yer aldı. Yüksek teknik öğretmen ve araştırmacı Mustafa Yakutcan, çatı katı izolasyonları sırasında yaşanan dikkatsizliğin bu yangınların asıl sebebi olduğuna işaret ediyor. Ankara Hastanesi'nde 2005 yılında çıkan yangında kurtarma çalışmalarına katılan ve sonrasındaki yangınları araştıran Yakutcan, büyük maddî hasarlara ve yaralanmalara sebep olan yangınların ve kazaların basit ve küçük maliyetlerle önüne geçilebileceğini söylüyor.
Yakutcan, "Özellikle, izolasyon sektöründe çalışan ara elemanların ciddi şekilde iş güvenliği ve yangınları önleyici tedbirler konusunda bilgi eksikliğinin olduğu kanaatindeyim. Ayrıca, 'izolasyon işi yapıyorum' diye ortaya çıkan birçok firmanın bu işi yapacak ne donanıma, ne kaliteye ve de elemana sahip olduğunu, eline pürmüzü, üfleyiciyi alan yetkisiz kişilerin sektörde iş tuttuğunu düşünüyorum." dedi. Yakutcan, özellikle alev veya kıvılcım çıkaran aletleri kullanan işçilerin yanında yangın söndürme cihazı bulundurmalarının önemine işaret etti.
Son yıllarda izolasyon çalışmaları sırasında meydana gelen ciddi maddi ve manevi hasarlara sebep olan yangınlardan bazıları şöyle:
Ataköy'deki yangında can pazarı yaşandı (16.6.2010): Bakırköy Ataköy'de 10 katlı bir binanın çatı katında izolasyon çalışması sırasında yangın çıktı. Kısa sürede yayılan yangında binada bulunanlar dışarı çıkarıldı. Olay yerine gelen Bakırköy Belediye Başkanı Ateş Ünal Erzen, izolasyon çalışması sırasında yangın söndürme tüpü bulundurulması gerektiğini kaydetmişti.
Üsküdar'da yangın paniği (12.5.2010): Üskü-dar'daki Göztepe Soyak Sitesi'nde bir binanın çatı katında çıkan yangın korkuttu. 39 numaralı binanın çatı katında izolasyon çalışması yapan işçilerin kaynak makinesini açık bırakmaları sebebiyle başlayan yangın kısa sürede büyüdü.
Bursa'daki hastanede yangın (22.9.2010): Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hasta- nesi'nin kliniklerinin bulunduğu binanın çatı katında izolasyon çalışmaları sırasında yangın çıktı. Fakülte görevlileri nefroloji, yeni doğan bebek ve yoğun bakım hastalarını hastane bahçesine çıkardı.
Jeoloji mühendisinin başına mutfak tüpü düştü (25.10.2010): Tekirdağ'ın Çorlu ilçesinde eşi ile birlikte inşaat halindeki bir apartmanı gezmeye giden jeoloji mühendisi 41 yaşındaki İlhan Erdoğan'ın başına 6'ncı kattan çatı izolasyonunda kullanılan 12 kiloluk mutfak tüpü düştü.
Cerrahpaşa'da yangın (27.5.2009): İstanbul Cerrahpaşa Hastanesi'nin dahiliye servisinde yangın çıktı. Hastanenin 7 katlı iç hastalıkları bölümünün çatı katında, işçilerin tadilat çalışması yaptığı sırada, saat 12.00 sularında yalıtım amacıyla kullanılan straforlar alev aldı.
Çatıda can pazarı (30 Nisan 2008): İstanbul Kadıköy'de bir otel inşaatında izolasyon malzemelerinin yapıştırılması sırasında çıkan yangın, 5 katı alevler içinde bıraktı. Kaçamayan 6 işçi çatıda kurtarılmayı bekledi.
Tarihî caminin çatısı, izolasyon sırasında alev aldı (14 Nisan 2008): İstanbul, Kasımpaşa'daki tarihî Çorlulu Ali Paşa Camii'nin çatısı izolasyon çalışmaları sırasında alev aldı. İtfaiye gelene kadar yangına yan taraftaki tersane işçileri hortumlarla müdahale ederken, 2 işçi dumandan etkilendi.
Muhsin Ertuğrul Sahnesi'nde yangın (1 Şubat 2007): Harbiye'deki Şehir Tiyatroları Muhsin Ertuğrul Sahnesi'nin çatı katında, izolasyon çalışmaları sırasında yangın çıktı.
ZAMAN