Bakan Bağış, İstanbul'un ' 2012 Avrupa Spor Başkenti' ilan edilmesinin İstanbul'a kıyak çekilmesi anlamına gelmediğini belirterek İstanbul Büyükşehir'in bu alanda yaptığı çalışmalara dikkat çekti.
Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, İstanbul'un ''2012 Avrupa Spor Başkenti'' ilan edilmesinden gurur duyduklarını belirterek, ''Böyle bir şehrin Avrupa'nın kültür başkenti seçilmesi de, spor başkenti seçilmesi de ona yapılan bir kıyak değil, tam aksine hakkının teslim edilmesidir'' dedi.
Avrupa Parlamentosunda, İstanbul'a ''2012 Avrupa Spor Başkenti'' sertifikasının verildiği törenin ardından Türkiye'ye dönen Bağış, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul Büyükşehir Belediyespor Kulübü Başkanı ve İstanbul Büyükşehir Belediye Meclis Başkanvekili Göksel Gümüşdağ ve basketbolcu İbrahim Kutluay ile birlikte Atatürk Havalimanında ortak basın toplantısı düzenledi.
Bağış, burada yaptığı konuşmada, Kadir Topbaş ile birlikte Brüksel'de İstanbul'un ''2012 Avrupa Spor Başkenti'' ilan edildiği törene katılarak sertifika aldıklarını hatırlatarak, ''Gerçekten hepimiz için çok anlamlı ve onurlu bir görevi yerine getirdik. Ben hepinizin huzurunda İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve onun şahsında tüm İstanbulluları kutluyorum. Bir İstanbul milletvekili olarak da bu başarıdan dolayı çok büyük onur duyduğumu belirtmek istiyorum. İstanbul'un sevdalısı olduğunu her vesileyle dile getiren Sayın Başbakanımızın verdiği destekle İstanbul ödül üstüne ödül alıyor'' dedi.
İstanbul'un 2010 Avrupa Kültür Başkenti seçilmesinden sonra kentin kültür altyapısıyla ilgili önemli çalışmalar yapıldığını kaydeden Bağış, İstanbul'un 2012 Avrupa Spor Başkenti ilan edilmesiyle birlikte, kentte spora verilen önemin daha da artacağını belirtti. Bağış, ''İstanbul'un, Avrupa'nın gelmiş geçmiş en başarılı spor başkentlerinden biri olmasını sağlayacağız'' diye konuştu.
Bağış, İstanbul'un tarihte Roma, Bizans ve Osmanlı imparatorluklarına başkentlik yaptığını, bugün Avrupa Kültür Başkenti olduğunu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Birliği Başkanı seçildiğini de dile getirerek, şöyle devam etti:
''İstanbul'un efsanevi başkanlarından birisi, bugün sadece Türkiye Cumhuriyeti'nin değil, adeta dünya vicdanının sesi haline geldi. Sayın Başbakanımız, bütün dünyanın gıpta ettiği, imrenerek önemli zirvelere davet ettiği bir devlet adamı. O, hepimizin, bütün Türkiye'nin ortak gururu. İstanbul her geçen gün daha iyisini gerçekleştirecek, her geçen gün daha iyiye doğru gidecek.''
-ECONOMIST DERGİSİ-
Bağış, Economist dergisinde yeni yayınlanan bir makaleye de atıfta bulunarak, ''150 dünya şehrini incelemişler ve ekonomik kalkınmada hem ekonominin büyümesi, hem istihdamın artması, hem de yatırımların artması alanlarında yapılan incelemede İstanbul, dünyanın en başarılı şehri ilan edilmiş. Merkezi ve yerel yönetim el ele verince ve doğru yönetilince, gerçekten işbirliği yapılınca neler ortaya çıkıyor görüyoruz'' dedi.
Brüksel'deki törende kendilerini yalnız bırakmayan Göksel Gümüşdağ, basketbolcu İbrahim Kutluay ve meclis üyelerine de teşekkür eden Bağış, ''Orada hep birlikte Türkiye'yi temsil ettik. Avrupa Parlamentosunda çok toplantıya katıldım, ama beni en fazla gururlandıran toplantı, dün akşam katıldığımız toplantı oldu'' diye konuştu.
Bu toplantıdan sonra Brüksel'de, Marmaray kazısında çıkan eserlerin fotoğraflarından oluşan ''Yeraltındaki Devrim'' adlı serginin açılışına katıldıklarını da dile getiren Bağış, bu sergide İstanbul'un 8 bin 500 yıllık tarihinin anlatıldığını kaydetti. Bağış, ''Aslında üyesi olmaya çalıştığımız AB kültürünün doğum noktasının da İstanbul olduğunu ortaya koyan bir sergiydi, o da çok anlamlıydı. Böyle bir sergiyle Avrupalılara da aslında kendi kültürlerinin beşiğinin İstanbul olduğunu hatırlatan Belediye Başkanımıza da ayrıca teşekkür ediyorum. Bütün İstanbullulara hayırlı olsun diyerek kutluyorum'' dedi.
Egemen Bağış, Brüksel'deki törenin yapıldığı ortam ve duygularının sorulması üzerine de, İstanbul olmadan bir Avrupa düşünülemeyeceğini ifade ederek, ''İstanbul'da dünyanın her yerinden esintiler var. İstanbul, doğunun en batılı, batının en doğulu kentidir. Böyle bir şehrin Avrupa'nın kültür başkenti seçilmesi de, spor başkenti seçilmesi de ona yapılan bir kıyak değil, tam aksine hakkının teslim edilmesidir. Brüksel'de, Türkiye ile ilgili intiba her zamankinden daha olumludur. Türkiye'nin, AB'ye verdiği sözleri tutma konusunda çok net bir iradesi var. Ekonomik gücümüz gerçekten ortada. Bugün Avrupa'daki bütün ülkelerin imrendiği bir ülke haline geldik'' diye konuştu.
Bağış, Türkiye'nin her alanda ileri gittiğini vurgulayarak, Dünya Basketbol Şampiyonasının Türkiye'de düzenlendiğini ve Türkiye'nin dünya ikincisi olduğunu, bunun on yıl önce hayal bile edilemeyeceğini söyledi.
İstanbul'un önünün çok açık olduğunu ve dünyaya ilham kaynağı olmaya devam edeceğini kaydeden Bağış, ''İstanbul'suz bir Avrupa düşünülemez. Bunu Avrupa'da entelektüel kesim görmeye başladı. Bunun dalga dalga yayılmaya başladığı bir dönemi yaşıyoruz. Bizim AB sürecinde en büyük ihtiyacımız sabır ve azimdir. O da çok şükür bizde var. Dik durmaya devam edeceğiz. Eninde sonunda Türkiye AB'nin bir üyesi olacaktır'' dedi.