Ümraniye'de 3 gün önce sabah namazına gittiği sırada öldürülen Taner Koç'un aynı gün doğum yapan eşi Birsen Koç, faillerinin aynı mahallede oturduklarını belirtti. Eşi, Taner'la aralarında geçen son diyaloğu anlattı.
EŞİ BİRSEN KOÇ: VURANLAR MAHALLENİN SAKİNLERİ. HEPSİ DE TANER'İ TANIYAN, BİLEN İNSANLAR. ORADA BÜYÜDÜ O. HERKESİN SEVDİĞİ, BİLDİĞİ BİR İNSANDI
İnkılap Mahallesi Ozan Caddesi üzerindeki evinden 28 Kasımda sabah namazını kılmak üzere çıkan ve Mevlana Camisi'ne yürüdüğü sırada kulağının arkasından giren tek kurşunla vurularak öldürülen Taner Koç'un aynı gün sezeryanla doğum yaptırılan eşi Birsen Koç ile ''Toprak Taner'' adı verilen bebeğinin tedavisi, Özel Üsküdar Hospital Turk Hastanesinde sürüyor.
Hastane Başhekimi Uzm. Dr. Said Enver Çeleğen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ''Şu an anne ve bebeğin sağlık durumu iyi. Taburcu olabilecek durumdalar. Ne zaman isterlerse taburcu edeceğiz ama annenin psikolojik durumu önemli. Anne olay nedeniyle travma yaşıyor tabii ki ama kötü durumda değil'' dedi.
Hastaneden çıkmadan önce Birsen Koç'a gerekli psikolojik desteği sağlayacaklarını kaydeden Çeleğen, ''Biz hastaneden çıkmadan önce annenin psikolojik tedavisini yapacağız. Önemli olan evine gittikten sonrası. Yarın yalnız kalmaya başladığında psikolojik destek almak zorunda kalabilir. Çünkü evine gittiği zaman her şey ona eşini hatırlatacak. Asıl travmayı o zaman yaşayabilir'' diye konuştu.
-''BU EVDEN BİRİNİ İSTİYORUZ''-
Birsen Koç ise böyle bir şeyin başına geleceğine de inanamayacağını belirterek, ''Kimse demesin 'benim başıma gelmez.' Eşim sabah bana 'Namaza kalkmıyor musun?' diye seslendi. Ben de hamile olduğum için 'Ağrım var kalkamayacağım' dedim. Uyumuşum o anda. Kapı çaldı, komşulardan biri geldi. 'Bu evden birini istiyoruz' dedi. Saate baktım 07.00. Kapıda ambulanslar, polisler. Bayılmışım ben. Bana hastanede söylediler. Ben hala eşimin öldüğüne inanamıyorum'' dedi.
-''SABAH KPSS SINAVINA GİRECEKTİ. ÇOK HEYECANLIYDI. GECE NAMAZLAR KILDI, DUALAR ETTİ''
Koç, tek isteğinin suçu olanların gerekli cezayı çekmesi olduğunu belirterek, şöyle konuştu:
''Vuranlar mahallenin sakinleri. Hepsi de Taner'i tanıyan, bilen insanlar. Orada büyüdü o. Herkesin sevdiği, bildiği bir insandı. Her sabah namaza giderdi. O camiyi de o kadar çok severdi ki, camiyi de yeniliyorlardı. Sanki cami yenilendikçe o da yenileniyordu. Çok hoşuna gidiyordu orası. Sabah KPSS sınavına girecekti. Çok heyecanlıydı. Gece namazlar kıldı, dualar etti. Hatta halamı aramış, herkese demiş, 'Bana dua edin' diye. İsterdi ki, 'O sınava gireyim, kazanayım'. Memur olmak istiyordu.''
-CAMİ İMAMI KAYA-
Kazımkarabekir Mahallesi Mevlana Camisi İmamı Cihangir Kaya da Taner Koç'un devamlı camiye gelen ve çok sevilen bir insan olduğunu söyledi.
Kaya, ''5 vakit namazında, çok dürüst bir insandı. Kimseye zararı yoktu, iyi kalpliydi. Cemaatin peşinde 5 vakit camiye gelirdi. Yardımsever bir evlat. Allah herkese böyle evlat nasip etsin. Zaten abdestli namaza geliyor. Şehit mertebesine erişir inşallah'' diye konuştu.
Taner Koç'un caminin yenilenmesi için yardım kutusuna sürekli para attığını kaydeden Kaya, ''3 yıldır bu camide imamlık yapıyorum. Özellikle sabah ve yatsı namazlarına gelirdi. Duyduğumda çok üzüldüm. O kadar yardımsever bir insandı ki, Kurban Bayramı'nda kurban keserken bana 'Hocam, daha düşkün aileler var mı? Bana isim ver, onlara verelim kurban etinden' diye sordu'' dedi.
Birsen Koç'un babası Zekeriya Koç da damadı Taner Koç'un Çayırova'da faaliyet gösteren bir fabrikada forklift operatörü olarak çalıştığını, kızıyla da 4 yıllık evli olduklarını söyledi.
3 yıldır çocukları olmadığını ve bu yıl çocuk sevgisi yaşayacakken damadının öldürüldüğünü ifade eden Koç, ''Damadım düşmanı olmayan bir kişiydi. Sabah namazının sünnetini evde kılmış. Farzını kılmak için de camiye gidiyor. Olay o zaman yaşanıyor. Ne diyebilirim ki, yıktı bıraktı adam'' diye konuştu.
Bu arada, Taner Koç'u vurduğu gerekçesiyle tutuklanan Ramazan Yalçın'ın 2 çocuğunun bulunduğu ve işlettiği tekel büfesinin 3 gündür kapalı olduğu görüldü.
Yalçın'ın, Topağacı Mahallesi'nde bulunan evine ise 3 gündür kimse uğramıyor.
-OLAYIN GEÇMİŞİ-
Taner Koç, Ümraniye İnkılap Mahallesi Ozan Caddesi'ndeki olayda başından tabancayla vurularak öldürülmüş halde bulunmuştu.
Çevredeki güvenlik kameraların kayıtlarını inceleyen polis, olaya karıştıkları gerekçesiyle Ramazan Yalçın ile Savaş M'yi gözaltına almıştı. İşlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen şüphelilerden Ramazan Yalçın tutuklanırken, Savaş M. serbest bırakılmıştı.
Öte yandan, Taner Koç'u vuran kişinin kasıtlı olarak ateş açıp açmadığı Adli Tıp Kurumunda gelecek bilirkişi raporundan sonra belirlenecek. Zanlılar gözaltına alındıklarında polise verdikleri ifadede, havaya rastgele ateş açtıklarını iddia etmişlerdi.