Sivas Emniyet Müdürlüğü, Avrupa Birliği (AB) destekli ''Suç ve Şiddetle Savaş Projesi'' kapsamında annelere yönelik bilgilendirme toplantısı yaptı.
Emniyet Müdürlüğü Toplum Destekli Polislik Büro Amirliğince, AB Eğitim ve Kültür Gençlik Programı kapsamında hazırlanan ''Suç ve Şiddetle Savaş Projesi'', Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi'nde düzenlenen programda annelere anlatıldı.
Emniyet Müdürü Ahmet Kemal Seyhan, burada yaptığı konuşmada, projeyle, karşılaşabilecekleri tehlikelerin halka anlatıldığını, tehlikenin nereden ve nasıl geleceği konusunda vatandaşların uyarıldığını söyledi.
Proje kapsamında öğrencilere ve velilere yönelik bilgilendirme toplantıları düzenlediklerini anlatan Seyhan, şunları kaydetti:
''Anneler olarak bir evlat nasıl yetişiyor sizler bizlerden daha iyi biliyorsunuz. Bizim amacımız da bu evlatlarınızın istediğiniz hedeflere ulaşacak şekilde yetişmesi yönünde onları korumak. Öncelikle çocuklarınızın başarılı olmasını istiyorsanız aile içerisinde huzur önemli. Maalesef çocuk suçlarının artmasının en büyük nedeni ayrılmış ailelerdir. Çocuklarınızın arkadaşlarını ihmal etmeyin. Arkadaşlarını takip edin. İyi arkadaş iyi yöne, kötü arkadaş kötü yöne götürüyor. Mesela burada okullarımızda 'bıçak' konusu var. Hemen hemen her okula bir görevli, bir sorumlu verdik. 8-9 okula da okul polisi görevlendirdik. Mümkün olduğunca okulların etrafında ekip görevlendiriyorum.''
Okulların çıkış saatlerinde her tarafa yetişemediklerini de anlatan Seyhan, bazı çocukların incir çekirdeğini doldurmayacak sebepten kavga edebildiklerini belirtti.
Kentte bu yıl bıçaklama olaylarıyla ilgili 12 çocuğun tutuklandığını bildiren Seyhan, ''Bunlar öğretmen, doktor olamaz. Özel sektörde iş bulamaz, hayatı biter. O nedenle çocuklarınıza söyleyin. Bunu yaptıktan sonra hayatları bitiyor. Hiçbir resmi kuruma da giremez, özel kurumda da çalışamaz. Çünkü soruşturuluyor, ona göre değerlendiriliyor'' diye konuştu.
Ergenlik çağındaki çocuklarda bazı dalgalanmaların olabileceğini, bu durumun konuşarak aşılacağını ifade eden Seyhan, ailelerin iletişim kopukluğundan dolayı çocuklarının yönlerini dışarı çevirebildiklerini anlattı.
Annelerden, çocuklarını sürekli kontrol etmelerini, iletişimi koparmamalarını isteyen Seyhan, şöyle devam etti:
''Biz çocuklarımıza yönelik internetlerde falan denetleme yaptırıyoruz ama son zamanlarda çıkan 'çakmak gazı' gibi olaylar bu çocukların, insanların aleyhine oluyor. Böyle durumlarda çocuklarınızı takip edin, kontrol edin. Bir şey olursa 155'e bildirin, beni arayın. Ben de sizin için, evlatlarınızla ilgili yapılması gereken ne varsa yaparım. Mahallenizde, bölgenizde bu çocuklara içki içiren, sigara satan, madde bağımlılığına itecek şekilde satıcılık yapan kim olursa olsun bizlere bildirin. Çocuklarınızı, hayallerinizi yıkmayacak şekilde geleceğe hazırlamak sizin de bizim de boynumuzun borcu.''
Emniyet Müdürlüğü psikoloğu Gözde Ümmetoğlu da annelere, çocuklarını suç ve şiddetten korumak için yapmaları gerekenleri anlattı.