Kırmızı et fiyatlarındaki krize hükümet ciddi tedbirler aldı. Koç, Ülker gibi şirketlerin bile iştahını kabartan hibe, teşvik ve kredileri Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği Genel Müdürü Bedrettin Yıldırım anlattı.
Hakan GÖKSEL'in haberi
Türkiye"de kırmızı et fiyatlarındaki kriz, hükümetin ciddi tedbirler almasına neden oldu. Koç, Ülker gibi şirketlerin bile iştahını kabartan hibe, teşvik ve kredileri Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği Genel Müdürü Bedrettin Yıldırım anlattı.
Türkiye"de Kurban Bayramı öncesinde kırmızı et fiyatlarındaki pahalılık gündemin öncelikli konusuydu. Bayram nedeniyle bu sıkıntı bu dönemde dillendirilmese de gelecek aylarda et fiyatları en çok tartışılan konular arasında yer alacak.
Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği Genel Müdürü Bedrettin Yıldırım, Haber 7"yi ziyaretinde Türkiye"deki et fiyatlarındaki artışıyla ilgili sorduğumuz soruları cevapladı.
Hayvancılığın neden böyle bir krize dönüştüğünü ve yeni dönemde hayvancılık sektöründe verilen teşvikleri ve hibeleri anlattı. Türkiye"nin en büyük şirketlerinin hayvancılığa rağbetinden bahsetti.
ET FİYATLARI NEDEN DÜŞÜRÜLEMİYOR?
Yıldırım"a göre et fiyatlarındaki artış basite indirgenemeyecek kadar ciddi bir sorun. Yıldırım arka planında terör de dahil olmak üzere bir çok etken olduğunu sıralıyor.
Hayvan sürülerinin artık yaylalarda olmadığı bir Türkiye"de yaşadığımızı belirten Yıldırım, kuraklığın da hayvan fiyatlarındaki artışın nedeni olduğunu belirtiyor.
2007-2008 yılında Türkiye"nin ciddi bir kuraklık geçirdiğini anlatan Yıldırım, kuraklıkta özellikle süt ve yem fiyatlarının dengesi bozulduğunu belirtiyor.
Süt fiyatları düşerken inek fiyatlarının artması sonucu 1 milyon civarında ineğin kesime gittiğini ve kesilen hayvanların yerine "etin fabrikası" olarak nitelendirilen, yeni damızlık hayvanların ikame edilemediğini belirten Yıldırım bu nedenle sorunun ciddi boyutlara ulaştığını belirtiyor.
'TÜRKİYE HAYVANLARINI ABD"DEN GETİRİYOR'
Yıldırım hayvancılıkla ilgili ilginç bir noktaya özellikle dikkat çekiyor. Türkiye"de hayvancılıkla ilgili birkaç yıldır ciddi tedbirler alındığını ama hayvan tedariki konusunda, materyal konusunda sorunlar yaşandığını belirten Yıldırım adres olarak Amerika"nın gösterildiğinden bahsediyor.
Tarım Bakanlığı bürokrasisinin Avrupa Birliği ülkelerinden damızlık hayvan ithalatına izin vermediğini belirtiyor. Gerekçe olarak Deli Dana hastalığının öne sürüldüğünü ifade eden Yıldırım"ın bu konuda düşüncesi farklı.
Yıldırım"a göre yapılanlar hayvancılık konusunda Türkiye"yi çıkmaza sokmaya yönelik politikalar. Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü"nün hayvan hareketlerini önlemek için aldığı tedbirin de bunda payı olduğunu belirten Yıldırım, bu uygulamaların Türkiye ciddi süreçle karşı karşıya bıraktığını bildiriyor.
'FİYATLARIN YÜKSELMEYECEĞİNİN GARANTİSİ YOK'
Dışarıdan et için getirilen hayvanların da et fiyatlarındaki artışı durduramadığını, Kurban Bayramı vesilesiyle "ateşin söndüğünü" söyleyen Yıldırım durumun geçici olmasına dikkat çekerek tekrar fiyatların alevlenebileceği bilgisini veriyor.
Yatırımlara rağmen yükselişin sürebileceğini belirten Yıldırım gerekçe olarak yatırımların ete dönüşmesinin zaman alacak olmasını gösteriyor.
Hayvanların büyük çoğunluğunun Amerika"dan geldiğini fakat son dönemde Avrupa"dan da kapılar yavaş yavaş açıldığını ve hayvan ithalatının başladığını belirten Yıldırım, Bulgaristan"dan Kurban Bayramı için gelen hayvanları da hatırlatıyor.
ABD dışında, Avustralya"dan, Yeni Zelanda"dan besi danaları geldiğini anlatan Yıldırım sorunun çözülmesi için asıl yapılması gerekenin "Türkiye"de damızlık düvenin yaygınlaşması, koyunculuğun yaygınlaşması" olduğunu bunun için tedbirlerin alınması gerektiğine dikkat çekiyor.
HAYVANCILIĞA HANGİ HİBE, DESTEK VE KREDİLER VERİLİYOR?
Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği Genel Müdürü Bedrettin Yıldırım hayvancılıkla ilgili hükümetin verdiği destek kararının çok isabetli olduğunu söyledi.
Türkiye"de hayvancılığa verilen destekleri bir bir sıralayan Yıldırım, Koç Grubu gibi, Ülker Grubu gibi Türkiye"nin en büyük şirketlerinin neden bu sektöre ağırlık verdiğini ortaya koyuyor.
Yıldırım"ın verdiği bilgiye göre şu anda Güney Doğu ve Doğu Anadolu"da yüzde 30"lara-yüzde 40"lara varan hibe desteği var. Doğu ya da Güneydoğu bölgesinde kurulacak işletmenin yüzde 30 maliyetini devletin hibe olarak karşıladığını belirten Yıldırım desteğin bununla sınırlı olmadığını söylüyor.
İşletmeye konulacak hayvanların da yüzde 40"ının yine devlet tarafından hibe yoluyla karşılandığını belirtiyor. Bunların dışında Bakanlar Kurulu"nun aldığı kararla Türkiye"de bir tarım işletmesi kurulduğunda, bu işletmelere Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri aracılığıyla krediler kullandırma imkanı tanıyor.
Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından verilen kredilerin 5 yıl, Ziraat Bankasınca verilen kredilerin 7 yıl vadeli olduğunu belirten Yıldırım kredilerin sıfır faizli krediler olduğuna dikkat çekiyor. Yıldırım dünyanın hiçbir yerinde böyle bir teşvikin olmadığının altını çiziyor.
Hayvancılık sektörünün çok dinamik bir sektör olduğunu Belirten Yıldırım kredilerin bir iki yıl içerisinde geri dönüşünün başladığını belirtiyor.
Son dönemde büyük şirketlerin ciddi biçimde yatırımlarının arttığını belirten Yıldırım Koç Grubu gibi, Ülker Grubu gibi Türkiye"nin en büyük şirketlerinin hayvancılığa yatırıma ağırlık verdiğini belirtiyor
TARIM KREDİDE KREDİLER NASIL KULLANDIRILIYOR? KREDİ ALMAK İÇİN NELER GEREKİYOR? YARIN HABER7'DE!