Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Sayıştay Kanununun çok önemli bir reform olduğunu belirterek, ''Bu reformda uluslararası kriterlere uygunluk önem taşımaktadır'' dedi.
Bakan Şimşek, TBMM Genel Kurulunda, Sayıştay Kanunu Teklifinin ikinci bölümü üzerinde milletvekillerinin sorularını yanıtladı.
Türkiye'de, hane halkı borcunun milli gelire oranının yaklaşık yüzde 15 civarında olduğunu ifade eden Şimşek, ''Bu, aslında Doğu Avrupa ülkeleriyle karşılaştırıldığı zaman bu ülkelerin neredeyse yarısı kadardır. Batı Avrupa ülkelerinin ise dörtte biri civarındadır'' diye konuştu.
Türkiye'de faizlerin ilk defa tek haneli rakama düştüğüne dikkati çeken Bakan Şimşek, tüm bu iyileşen koşullara rağmen bireysel kredilerde geri ödemede sıkıntıya düşmüş vatandaşlar olabileceğini söyledi. Geçmişte buna ilişkin yasal düzenleme yapılarak, bankaların kredileri yapılandırmasının önünün açıldığını anımsattı.
Şimşek, 13 performans denetim raporunun, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda beklediğini belirterek, ''Bu husus, parlamento iç tüzüğünde ya da başka bir yasal düzenlemede bu sürecin açıkça tanımlanmamasından kaynaklanmaktadır. Şu anda 6 performans denetim raporu ise Sayıştayda kalite kontrol sürecinden geçmektedir'' dedi.
Belediye şirketlerinin, ilgili kanunun 4. maddesine göre denetim altına alındığını kaydeden Şimşek, yeni yasayla belediye şirketlerinin de Sayıştay denetimine tabi tutulacağını ifade etti.
-''TARTIŞMALI DÜZENLEMEDİR''-
''Sayıştay Kanunu, bence çok önemli reformdur. Bu reformda uluslararası kriterlere uygunluk önem taşımaktadır.'' diyen Maliye Bakanı Şimşek, şöyle devam etti:
''Tabii, performans denetimiyle ilgili düzenleme, tartışmalı bir düzenlemedir. Doğrusu bir taraftan yerindelik denetiminin yapılmaması hususu haklı bir husustur. Onu vatandaşın yapması lazım. Aynı zamanda tabii ki kamu kaynaklarının kullanımında birtakım kriterlere göre değerlendirme yapılmasını doğru buluyorum.''
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ile ilgili bir husus varsa bunun savcılığa gönderileceğini ve gerekenin yapılacağını ifade eden Şimşek, ''Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devletidir. Yine Deniz Feneri davasında açık bir şekilde söyleyeyim, bizim yargıya müdahale etmemiz söz konusu olmaz. Gerek belediyelere ilişkin gerek diğer hususlara ilişkin gerekli hukuk ve mevcut mevzuat gerekçesinde ne gerekiyorsa yapılır'' diye konuştu.
Şeker fabrikalarının tam kapasiteyle çalışmasını kendilerinin de arzuladığını belirten Şimşek, şunları kaydetti:
''Ama şöyle bir durum var. Eğer bu fabrikalar tam kapasiteyle çalışırsa ülkenin ihtiyacının 2 katı kadar şeker üretmiş oluruz. Geçmişte bu fabrikalardaki şeker üretim maliyetleri, dünya üretim maliyetlerinin çok üstündeydi. Biz eskiden olduğu gibi tam kapasiteyle çalıştırırsak, devletin dolayısıyla vatandaşın zarar görmesi söz konusu olabilir. Türkiye'deki şeker fabrikalarının kapasitesi ihtiyacın üzerindedir.''
-''SAYIŞTAY DENETÇİLERİNİ ÇALIŞTIRMIYORSUNUZ''-
Teklifin ikinci bölümü üzerinde CHP Grubu adına konuşan Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Sayıştaya denetim elemanı alınırken sözlü sınavın kaldırılarak mülakatın getirilmesini eleştirdi.
MHP Isparta Milletvekili Nevzat Korkmaz, grubu adına yaptığı konuşmada, teklifin 5 yıl geciktiğini ifade etti.
Hükümete, ''Harcamalarınızda hesap vermiyorsunuz, hesap verecek kurumlara da izin vermiyorsunuz. Sayıştay denetçilerini çalıştırmıyorsunuz'' diyen Korkmaz, ''AK Parti iktidarından yıllardır hesap sorulamadığını, ancak usulsüzlükler ve yolsuzlukların hesabının bir gün mutlaka sorulacağını'' söyledi.
BDP Grubu adına konuşan Iğdır Milletvekili Pervin Buldan, bugün parti genel merkezine saldırı yapıldığını belirterek, ''Saldırıyla ilgili yakalanan bir kişi, akli dengesi yerinde olmadığı için muhtemelen yarın serbest bırakılacak. Acaba deliler hep bizi mi buluyor? Partimize yönelik bu saldırıları yapanların bir an önce yakalanmasını ve yargı önüne çıkarılmasını istiyoruz'' dedi.
Harcamaların mevzuata uygun olup olmadığının denetlenmediğini savunan Buldan, ''Yapılan her türlü kirli iş, devlet sırrı gerekçesiyle üstü örtülerek açıklanmıyor. 30 yıllık kirli savaş döneminde, hesabı sorulamayan kaç tane operasyon yapıldığını bilemiyoruz'' diye konuştu.
BDP'li Buldan, Türkiye'nin 16,5 milyar lira ile dünyada silahlanmaya en çok para harcayan 14. ülke olduğunu ileri sürdü.
TBMM Başkanvekili Güldal Mumcu, teklifin ikinci bölümünün tümü üzerindeki görüşmelerin tamamlanmasının ardından, birleşimi yarın saat 13.00'te toplanmak üzere kapattı.