TBMM Genel Kurulunda, ''temel kanun'' olarak görüşülen, Sayıştay Kanunu Teklifinin birinci bölümü üzerindeki görüşmeler tamamlandı. CHP'li Hamzaçebi, AK Parti'yi teklifi değiştirmekle suçladı.
CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Sayıştay Kanunu Teklifinin özünden koparıldığını öne sürerek, ''Görüşülecek bir şey kalmamıştır. AKP, kendi dönemi için Sayıştay denetimi istemiyor'' dedi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Sayıştay Kanunu Teklifinin görüşüldüğü Genel Kurul çalışmalarına katıldı. Erdoğan, Genel Kurul'da bir süre kaldıktan sonra, kulise çıkarak, burada bazı parti yöneticileri ve milletvekilleri ile sohbet etti. Başbakan Erdoğan, daha sonra Meclis'ten ayrıldı.
Kanun teklifinin 19. maddesinde verdiği önerge üzerinde söz alan MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, Sayıştay Kanunu Teklifinin bir an önce çıkmasından yana olduklarını söyledi. Bu nedenle kalan maddelerdeki önergelerinin birçoğunu geri çekeceklerini belirten Kalaycı, ''Bizim de iktidar partisinden beklentimiz, 'performans denetimi tanımını' uluslararası tanımlara uygun hale getirmeleridir'' dedi.
CHP Edirne Milletvekili Bilgin Paçarız, 20. maddede verilen önerge üzerinde söz alarak, Sayıştay Kanunu Teklifinin 1 ay sonra yeniden gündeme alınmasına bir anlam veremediklerini söyledi.
Teklif ile Sayıştay'ın denetim mekanizması dışında bırakıldığını ileri süren Paçarız, ''Sayıştay çalışanları ne yapacak? Ofislerinde gazete okuyacak'' dedi.
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in çalışmalarını da eleştiren Paçarız, ''Eskişehir yolunda bir demir yığını var. Ne işe yarar? Sayıştay bunu denetleyebiliyor mu? Konya yolunda villalar yaptı. Ne oldu o villalar? Yıllardan beri bomboş duruyor. 20 bekçi çalışıyor, onlara maaş veriyorsunuz. Gelin bunları denetleyin. Siz ancak Edirne Belediye Başkanı'nı denetlersiniz'' diye konuştu.
CHP Tokat Milletvekili Orhan Ziya Diren de 22. maddede verilen önergeye ilişkin yaptığı konuşmada, ''Sayıştay'ın yönetim sisteminin değiştirilmesinin, 'acaba yeni bir kadro kapısı mı oluşturuluyor' sorusunu akla getirdiğini'' ifade etti. Diren, ''Sayıştay, bir kadrolaşma kurbanı olmasın. Yansız, tarafsız bir şekilde görevine devam edebilmesi çok önemli'' dedi.
-''BİR ANLAMI YOK...''-
CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi de ''Teklif özünden koparılmıştır. Görüşülecek bir şey kalmamıştır. AKP, kendi dönemi için Sayıştay denetimi istemiyor'' diye konuştu.
Kanun teklifi ile Sayıştay'ın 16 yıldır sürdürdüğü performans denetimini artık yapamayacağını öne süren Hamzaçebi, ''Çünkü iktidar partisi böyle istemiştir. Bundan sonraki maddeleri görüşmenin bir anlamı yoktur. Yapmış oldukları yolsuzlukların denetimini engellemeye çalışan bir anlayış yasanın içine girmiştir'' dedi.
AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli'nin, kanun teklifi üzerinde yaptığı konuşmayı eleştiren Hamzaçebi, Canikli'ye Anayasa'yı tekrar okumasını önerdi.
-''MECLİSİ ÇALIŞTIRMANIN YOLU BELLİ''-
CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç de Başbakan Erdoğan'ın Genel Kurul çalışmasına katılmasını değerlendirirken, ''Tayyip Bey diyor ki, 'Meclisi çalıştıralım.' Meclisi çalıştırmanın yolu belli. Tayyip Bey gelirse hepsi geliyor. Yalnız çok gelmişsiniz, önümüzdeki seçim dörtte üçünüz burada olmayacak. Şimdi bunların arasından seçim yapmak da zor'' dedi.
Genç, Başbakan Erdoğan'ın, ''Kaddafi İnsan Hakları Ödülü''nü almasını eleştirdi.
''Bu kanunları boşa çıkarıyoruz'' diyen Genç, ''İstanbul Büyükşehir Belediyesinde 89 ihalede suiistimal var. İçişleri Bakanı soruşturma izni vermiyor'' diye konuştu.
Daha sonra, kanun teklifinin ikinci bölümü üzerindeki görüşmelere geçildi.
''Temel kanun'' olarak üç bölüm halinde görüşülen teklif, toplam 84 maddeden oluşuyor. Teklif üzerindeki görüşmelere 14 Ekimde başlanmıştı.