Memura toplu sözleşme seçimden önce   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 11-30-2010 (21:19)   Son Mesaj: 11-30-2010 (21:19)    Cevap: 0    Gösterim: 596  

    11-30-2010

    Memura toplu sözleşme seçimden önce

    Memura toplu sözleşme seçimden önce


    Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, memura toplu sözleşme hakkını sağlayacak yasal düzenlemeyi genel seçimlerden önce Türkiye Büyük Millet Meclis'ten geçirmeyi planladıklarını bildirdi.

    Yazıcı, Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu ve Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız'ın da katılımıyla gerçekleştirilen Kamu Danışma Kurulu toplantısının ardından açıklama yaptı.
    Toplantıda, toplu görüşmelerde yer alan ve değiştirilmesi düşünülen bazı konuların görüşüldüğünü belirten Yazıcı, şunları kaydetti:

    ''Hemen yarından itibaren memur sendikalarımız, hizmet kolunda temsil niteliğine haiz konfederasyonlar ikişer temsilci bildirecekler. Kamu işveren sendikaları ikişer temsilci bildirecek ve Devlet Personel Başkanlığının koordinesinde yasa taslağı çalışması yarından itibaren heyetler halinde sürdürülmeye başlanacak ve onlara talimatım ayın 10'una kadar bu çalışmalarını bitirmeleridir. Memura toplu sözleşme hakkını sağlayacak yasal düzenlemeyi genel seçimlerden önce Meclisten geçirmeyi planlıyoruz'' dedi.

    "4688 SAYILI KAMU GÖREVLİLERİ SENDİKALARI KANUNUNDA YA UYUM DEĞİŞİKLİĞİ YAPACAĞIZ YA DA YENİ BAŞTAN BİR KANUN YAPACAĞIZ''

    Yazıcı, ''Anayasa değişikliği çerçevesinde bundan böyle memurların artık toplu görüşme değil, toplu sözleşmeyle mali ve sosyal haklarının belirlenmesine ilişkin anayasa değişikliği de dikkate alınmak suretiyle 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanununda ya uyum değişikliği yapacağız ya da yeni baştan bir kanun yapacağız'' dedi.

    Yazıcı, Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu ve Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız'ın da katılımıyla gerçekleştirilen Kamu Danışma Kurulu Toplantısı'nın ardından açıklama yaptı.

    Memur sendikaları ile Kamu İşveren Kurulu arasında Devlet Personel Başkanlığından da ilgili kişilerin katılımıyla bu senenin ikinci Danışma Kurulu Toplantısı'nı yaptıklarını belirten Yazıcı, toplantılarda, toplu görüşmelerde karara bağlanan, listelenen konuların gerçekleşmesi ve takip süreçlerinin gözden geçirildiğini söyledi.

    Bugünkü toplantıda, 28 Ağustos 2010 tarihinde sonuçlandırılan toplu görüşme tutanağında yer alan toplam 40 maddenin ve ayrıca toplu görüşme tutanağında oransal artışlar, ek ödeme, aile yardımları ve sendika üyelik ödentisi gibi konuların gerçekleşme durumlarının gözden geçirildiğini kaydeden Yazıcı, şöyle devam etti:

    ''Memnuniyetle ifade etmek isterim ki bir sayılı listede yer alan konuların tamamı yasa çıkarılması gerekmekte olup... Bu konu daha önce Devlet Personel Başkanlığının çalışmaları çerçevesinde 657 sayılı kanunda düzenleme konusu yapılmış, Meclis'e sunulmuştu. Bu vesileyle ifade etmek isterim ki Meclis'e sunduğumuz 23 maddeden oluşan memurların hem çalışma düzenleri, memurlarla ilgili yıllardır vurgulanan ama pek verimli bir sonuç ortaya koymayan memur sicil düzeninin ortadan kaldırılması ve her kamu idaresinin bünyesindeki memurların performansını ölçmek konusunda ayrı bir düzenleme yapmasına fırsat verecek şekilde bir düzenleme içeren memur sicil dosyasının ne şekilde tutulacağına ilişkin düzenlemeler içeren, memurların izin ve özür izinlerinin ne şekilde gerçekleştirileceğine ilişkin bu alanları genişleten, özellikle kadın çalışanların, hamile kadınların gece vardiyalarında belli zamanlarda çalıştırılmasıyla ilgili düzenlemeler ile bütün bakanlıkları, kamu idarelerini ilgilendiren ve kamu personeli rejimi içerisinde yapmayı düşündüğümüz adaletsizlikleri giderme anlamında belki de bu ilk uygulamamız.

    Uzmanlara ilişkin yaptığımız bu düzenlemeleri de içeren taslak Meclis'teydi. Bu torba kanun olarak nitelediğimiz Meclis'e sunulan tasarıya Meclis'te bulunan 657 sayılı kanunda değişiklik içerdiği 23 maddenin tamamını da bu torba kanuna tevcih ettik. İnşallah cuma günü komisyonda görüşülmesine başlanacak. Ve bütçe kanunu Meclis'ten görüşülmeden önce bu konulara ilişkin düzenlemelerin yasalaşmasını bekliyoruz. Toplu görüşmelerde yapmayı taahhüt ettiğimiz 1,2,3 sayılı listeler gözden geçirildi. Ve 5 ayrı listenin hemen tamamını bu yasanın çıkmasıyla yerine getirmiş olduğunu göreceğiz.''

    Anayasa'da kamuda çalışanlara ilişkin önemli düzenlemeler yaptıklarını belirten Yazıcı, ''Anayasa değişikliği çerçevesinde bundan böyle memurların artık toplu görüşme değil toplu sözleşmeyle mali ve sosyal haklarının belirlenmesine ilişkin anayasa değişikliği de dikkate alınmak suretiyle 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu'nda ya uyum değişikliği yapacağız ya da yeni baştan bir kanun yapacağız'' dedi.

    Bakan Yazıcı, sendikalarla birlikte çalışmalar yaparak nihai bir metin oluşturacaklarını da bildirdi.




    Memura toplu sözleşme seçimden önce Yorumları