DSP Genel Başkanı Masum Türker, WikiLeaks'in yayımladığı belgelerin etkilerinin Türkiye'de Hükümetin istifasına kadar gidebileceğini öne sürdü.
Masum Türker, Yeditepe Üniversitesi Yönetim Uygulama ve Araştırma Merkezinin düzenlediği, ''Wilhelm Naegler, Finans Denetiminde Yenilikler Konferans Dizisi'' kapsamında ''Siyasi Parti Finansmanının Denetimi'' başlıklı bir sunum yaptı.
Toplantı sonrası AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Türker, WikiLeaks'de yayımlanan belgelerin Türkiye'nin son 8 yılına dair önemli detaylar içerdiğini belirtti. Türker, ''Bu belgeler, son yıllarda ülkemizde karanlıkta kalan olaylar, sermayenin el değiştirmesi, siyasetin baskı altına alınarak farklı mecralara götürülmesi ve Türkiye'nin uluslararası arenadaki konumumun nasıl şekillendiğine dair bir açıklık getirecektir'' dedi.
Türker, bu süreçte, Türkiye'nin, İsrail, İran ve Irak ile ilgili bütün politikalarının gözden geçirilmesi gerektiğini ifade ederek, ''Bu belgelerin ucu öyle ilginç yerlere uzanıyor ki Türkiye'de yapılan bütün özelleştirmeler durdurulmalı ve TOKİ ihale yapmamalıdır'' diye konuştu.
Belgelerin, ''Hükümetin kamuoyundan birçok şeyi sakladığını ortaya koyacağını'' savunan Türker, şunları söyledi:
''Daha fazla belge ortaya çıkmadan Hükümet, bu konu ile ilgili açıklamalar yapmalıdır. Eğer ABD, AKP'yi gözden çıkarmışsa siyasetin seyrini değiştirecek belgeleri de ortaya çıkartabilir. Yayımlanan bu belgelerin etkileri Türkiye'de Hükümetin istifasına kadar gidebilir.''
Ortaya çıkan belgelerin ''Füze Kalkanı Projesi'ni de gölgelediğini kaydeden Türker, ''Füze Kalkanı Projesi, Türkiye'nin AB sürecini de olumsuz etkilemiştir. Türkiye'nin komuta meselesini çözmesi gerekmektedir'' dedi.
Füze kalkanının konuşlandırıldığı yerin, NATO'nun muhtemel düşman olarak gördüğü ülkelerin de hedefi haline geleceğini ifade eden Türker, ''Bu projeden sonra Türkiye'nin savaşla karşı karşıya gelme riski artacaktır. Kumanda komutasının kimde olacağı tartışmasından öte bu füzelerin Türkiye'de olmaması tartışılmalıdır'' görüşünü dile getirdi.
-''SİYASİ PARTİLERE YÜZDE 5 ORANINDA YARDIM YAPILMALI''-
DSP Genel Başkanı Türker, ''Siyasi Parti Finansmanının Denetimi'' başlıklı sunumunu yaparken de Türkiye'de hükümet ve anamuhalefet partilerinin, siyasi partilere yapılan yardımlardan tek başlarına faydalanmak istediklerini savundu.
Türker, Parlamentoda milletvekili olmayan veya yüzde 7'nin üzerinde oy almayan partilere yardım yapılmadığını kaydederek, ''Yardım konusunda yapılması gereken, siyasi partilere en az yüzde 5 oranında yardım yapılmalıdır. Bu oranın yüzde 80'i parlamentoda bulunan partilere, geri kalan yüzde 20'sinin de siyaset yaparken seçime girme hakkı olan partilere verilmesi gerekiyor'' şeklinde konuştu.