Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, ticaretin, ekonominin ekseninde ciddi bir kayma olduğuna dikkati çekerek, ''Gelişmiş ülkelerin dünya ekonomisinden almış olduğu pay süratle düşüyor '' dedi.
Çağlayan, Fas'ın Kazablanka şehrinde, DTM koordinasyonu ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) organizasyonuyla düzenlenen Türkiye-Fas İş Forumu"na katıldı.
Sheraton Otel'de yapılan Forum'da yaptığı konuşmasına, kardeş ve dost ülke Fas'ta olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek başlayan Bakan Çağlayan, toplantı öncesi Fas Dış Ticaret Bakanı Abdellatif Maazouz ile yaptıkları görüşmede, sorunların ortadan kaldırılması ve iki ülke arasında daha fazla yatırım yapılması, 3. ülkelerde işbirliği konularında görüş birliği içinde bulunduklarını kaydetti.
Çağlayan konuşmasında, Fas'a aylardır gelmeyi planladıklarını belirtirken, dünden beri devam eden aşırı yağışa değinerek, ''Yalnız programa yağmuru koymayı unutmuşuz. Sayın Bakan da söyledi, 6 aylık yağmur yağmış dün... Ben de dün akşam zahmetli bir yolculuk yaptım. Ama her ne olursa olsun burada oldum. Aşırı yağmur nedeniyle yollar kapanmış durumda, okullar kapalı dolayısıyla olağanüstü bir gün. Bizler açısından Fas'ı unutamayacağımız bir gün'' diye konuştu.
Fas ve Faslıların Türkiye'ye karşı çok ciddi muhabbetleri olduğunu belirten Çağlayan, Türkiye'nin de Fas'a olan sevgi ve sempatisini de işadamlarıyla beraber buraya gelerek gösterdiklerini ifade etti.
-''2009 KRİZİ HERKESİN AKLINI BAŞINA GETİRDİ''-
''Dünya çok önemli bir ekonomik sınavdan geçiyor'' diyen Bakan Çağlayan, 2009 küresel krizinin herkesin aklını başına getirdiğini söyledi. Çağlayan, şöyle devam etti:
''Artık herkes biliyor ki bugün ne geçmişteki gibi olacak ne de yarın bugün gibi olacak. Dünyanın ekonomik şartları, rekabet şartları her geçen gün değişiyor. Artık ticaretin, ekonominin ekseninde ciddi bir kayma var. Gelişmiş ülkelerin dünya ekonomisinden almış olduğu pay süratle düşüyor. Dünya ekonomisinde söz sahibi olan ülkeler gelişmekte olan ülkeler olarak yer alıyor.''
Bakan Çağlayan, Brezilya Hindistan, Çin, Rusya ve Türkiye'nin geleceğin en önemli aktörleri arasında yer aldığına dikkati çekerek, Türkiye'nin 2023'te dünyanın ilk 10 ülkesi arasına girmek için çalıştığını anlattı.
Türkiye'nin, Kore'nin, Vietnam'ın, Endonezya'nın, Mısır'ın ve Güney Afrika'nın da bulunduğu grupta önemli bir aktör olarak yer aldığının ifade edildiğini söyleyen Çağlayan, artık dünya ekonomisinin ekseninde bu ülkeler bulunduğunu kaydetti. Çağlayan, kardeş ve dost Fas ile de daha fazla işbirliği yapmak istediklerini belirterek, Türkiye'nin toplam dış ticaretinin bu yıl sonu itibariyle 300 milyar dolara yaklaşacağını, Fas'ın da 60 milyar dolarlık ticaret hacmi olduğunu, ancak iki ülke arasındaki ticaret hacminin çok düşük kaldığını anlattı.
Çağlayan, Türkiye-Fas ticaretinin 2009'da 835 milyon dolar düzeyinde olduğunu hatırlattı. Bakan Çağlayan, her iki ülke dış ticaretinde de Avrupa'nın önemli yer tuttuğunu belirterek, Avrupa ekonomisindeki sarsıntının iki ülkeyi de etkilediğini, bu nedenle de pazar çeşitlemesine gidilmesi gerektiğini söyledi.
Bu çerçevede Fas ve Türkiye arasında ticaretin çok daha iyi kapasiteye getirilebileceğini belirten Çağlayan, Faslılara ortak hareket etme çağrısında bulundu. Çağlayan, ilişkilerin geliştirilmesi açısından bu toplantının da son derece önemli olduğunu kaydetti.
-FAS DIŞ TİCARET BAKANI MAAZOUZ-
Fas Dış Ticaret Bakanı Abdellatif Maazouz da konuşmasına, Kazablanka'da yaşanan aşırı yağışa değinerek başlarken, Kazablanka'nın 6 aylık yağışı birden aldığını kaydetti.
Faslı Bakan, kendilerinin de önemli reformlar yaptıklarını, otoyol, liman gibi altyapı çalışmalarında bulunduklarını anlatarak, Bakan Çağlayan'ın da ifade ettiği gibi Fas'ın parlayan bir yıldız olduğunu belirtti.
Bakan Çağlayan'ın Afrika gezisine dikkati çeken Faslı bakan, kendilerinin de son 12 aydır bu ülkelere çeşitli ziyaretler yaptıklarını, ilişkilerini hızla geliştirdiklerini ve Türkiye'ye yol haritası olabileceklerini bildirdi.
Maazouz, Türkiye ve Fas'ta üretilebilecek çeşitli ürünlerin farklı piyasalara pazarlanabileceğini belirterek, her iki ülkenin de Uzak Doğu'ya göre Avrupa'ya daha yakın olduğunu ve bu durumundan faydalanılabileceğini kaydetti.
Türkiye'nin ABD pazarında da Faslı firmalara destek olabileceğini kaydeden Bakan, hedefler düşünüldüğünde ilişkilerde yavaş ilerleme kaydedildiğine dikkati çekti.
Türkiye ile Fas arasındaki ilişkilerin Serbest Ticaret anlaşması imzalandıktan sonra ivme kazandığını anlatan Faslı bakan, ancak ticaret hacminin Türkiye lehine geliştiğinin görüldüğünü belirtti. Maazouz, ''Sizden saklamayacağız, ihracat stratejimize bakıldığında Türkiye bizim için önemli bir mihenk taşı'' derken, Türkiye'nin 2023'deki dünyanın 10. ülkesi olma hedefine daha önce ulaşabileceğini söyledi. Bakan, iş adamlarını 2011 yılının ilk 3 ayında Türkiye'de bir araya gelmeye çağırdı.
Forumda TİM Başkan Vekili Güven Uçkan da ihracatçı birlikleri hakkında bilgi verirken, Fas gümrüklerinde Türk firmalarının bazı sıkıntılarla karşılaştıklarını dile getirdi.