Demokrat Yargı Derneği Eş Başkanı Orhan Gazi Ertekin, yargının kapalı kapılar ardından, TBMM ve halka hesap vermeden yönetilmesine olanak veren hükümlerin HSYK Kanun Tasarısı'ndan çıkarılmasını istedi.
Ertekin, yarından itibaren TBMM Genel Kurulu'nda görüşülecek Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Kanun Tasarısı'yla ilgili olarak dernek merkezinde basın toplantısı düzenledi.
HSYK'nın kimlerden oluştuğu kadar kurulun çalışma şeklini belirleyen HSYK Kanunu'nun da önemli olduğunu belirten Ertekin, HSYK Kanunu'nun ön taslağının ''Adalet Bakanlığı bürokrasisi'' tarafından hazırlandığını öne sürdü.
Yaptıkları itirazlar sonrasında taslaktaki bazı uygulamaların değiştirildiğini memnuniyetle gördüklerini ifade eden Ertekin, ''Yeni HSYK için, çağın gereklerine uygun, ülke insanının ve yargı mensuplarının layık olduğu düzeye yakışır ve geçmişin olumsuzluklarından her yönüyle arınmış bir şekilde, yargıda demokratik yönetimi esas alan, ülke ve yargı kamuoyu denetimini sağlayan, objektif ölçüt ve kurallara dayalı çalışma düzeni oluşturulmalıdır'' dedi.
''Yargının kapalı kapılar ardından, TBMM ve halkımıza hesap vermeden yönetilmesine olanak veren hükümler tasarıdan çıkarılmalıdır'' diyen Ertekin, meslekten ihraç edilen hakim ve savcıların mağduriyetlerinin giderilmesi için tasarının geçici üçüncü maddesinde değişikliğe gidilmesini istedi.
Teftiş sistemi, hal kağıdı ve sicil fişi gibi uygulamalara son verilmesi talebinde bulunan Ertekin, kurulun tüm faaliyetlerine şeffaflık ve aleniyeti hakim kılacak düzenleme yapılması, bu bağlamda özellikle atamaların önceden kamuoyuna açıklanması ve belli bir süreyle itiraz hakkı tanınması yoluna gidilmesi gerektiğini kaydetti.