Org. İlker Başbuğ'a 45 Balyoz sorusu   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 11-30-2010 (13:36)   Son Mesaj: 11-30-2010 (13:36)    Cevap: 0    Gösterim: 541  

    11-30-2010

    Org. İlker Başbuğ'a 45 Balyoz sorusu

    Org. İlker Başbuğ'a 45 Balyoz sorusu


    16 Aralık'ta görülmeye başlayacak 'Balyoz Darbe Planı' davasında eski Genelkurmay Başkanı emekli Org. İlker Başbuğ'un bilgisine başvurulacak. Seminere onay veren isimler arasındaki Başbuğ için 45 soru hazırlandı.

    Mutlu Çölgeçen'in haberi
    SABAH, 5-7 Mart 2003'te gerçekleştirilen plan seminerini izleyen Genelkurmay gözlemcisi Kurmay Albay Hasan Durak'ın "Milli mutabakat hükümeti tartışıldı" tespitinden sonra bugün de bir başka önemli ayrıntıyı açıklıyor.

    Balyoz davası sürecinde Genelkurmay eski Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'un görüşlerine başvurulacağı ve bu çerçevede 45 soru hazırlandığı belirtildi. Bilgisine başvurulacak isimler arasında Genelkurmay eski Başkanları emekli orgeneraller Hilmi Özkök ve Yaşar Büyükanıt'ın yanı sıra Kara Kuvvetleri eski Komutanı emekli Orgeneral Aytaç Yalman da bulunuyor.

    Bu arada Selimiye 1. Ordu Komutanlığı Karargâhı'nda yapılan ve Kara Kuvvetleri Komutanlığı "Kozmik Odası"nda saklanan seminer raporlarının mahkeme heyeti tarafından incelenmesi gündemde. Alınan bilgilere göre davanın 16 Aralık 2010 tarihinde başlaması ile birlikte seminer raporlarının saklandığı Kara Kuvvetleri Komutanlığı Karargâhı Kozmik Odası'nda incele yapılması da gündeme gelecek. Aynı talebin 1. Ordu Komutanlığı Kozmik Odası için de geçerli olabileceği belirtildi. 5-7 Mart 2003 tarihlerinde yapılan plan semineri raporunun 30 Mart 2003 tarihinden itibaren Kozmik Oda'da yerini aldığı öğrenildi.

    Balyoz Darbe Planı iddialarının gündeme gelmesinden sonra İstanbul Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı, Genelkurmay Başkanlığı'ndan plan semineri raporlarını talep etmiş ancak bu geri çevrilmişti. Genelkurmay Başkanlığı Ceza Hukuk İşleri Şube Müdür Vekili Hakim Binbaşı Okşan Çidem tarafından yazılan cevabi yazıda bazı belgelerin Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Arşiv Yönergesi hükümleri uyarınca imha edildiği belirtildi.

    Yazıda "İmha edilmemiş olan Plan Semineri sonuç raporu ise CMK'nın 47'nci maddesi anlamında 'Devlet Sırrı' niteliğinde bilgiler içerdiğinden ve CMK'nın 125'inci maddesi hükmüne göre bu nitelikteki belgelerin sadece hâkim/mahkeme heyeti tarafından incelenebileceği değerlendirildiğinden, bu aşamada gönderilmemiştir"denildi.

    Bu arada Balyoz Davası'nda eski Genelkurmay Başkanı Org. Başbuğ'un da bilgisine başvurulacağı ve bu çerçevede 45 soru hazırlandığı öğrenildi. Plan seminerinin yapıldığı 5-7 Mart 2003 tarihlerinde Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanı olan Başbuğ, seminere onay veren isimler arasında bulunuyor. İlker Başbuğ, plan seminerine ilişkin bazı belgelerin imhasına da Genelkurmay İkinci Başkanı olarak onay verdi. Genelkurmay Karargâhı'ndaki belgeler 31 Ocak 2005 tarihinde imha edildi. İmha tutanağı "Milli Çok Gizli Evrak Tutanağı" başlığı ile Genelkurmay kayıtlarına da geçti. İmha edilen 2293 belge arasında 1. Ordu Plan Semineri'ne ilişkin belgeler 605, 671, 680 ve 2271 sayı numarası ile girdi. 2005-2006 yıllarında 1. Ordu Komutanlığı yapan Org. Başbuğ'un ise kendi döneminde önceki yıllara ait bazı evraklarında imhasına onay verdiği öğrenildi.

    'OR'LARI TOPLAMIŞTI

    İlker Başbuğ, 23 Şubat 2010 tarihinde Karargâh'ta komutanları toplamıştı. Zirve sonrasında "İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülmekte olan bir soruşturma kapsamında ortaya çıkan ciddi durumu değerlendirmek üzere, bugün Genelkurmay Başkanlığı Karargâhı'nda Türk Silahlı Kuvvetlerinde görevli bütün Orgeneral ve Oramirallerin katılımı ile bir toplantı icra edilmiştir" açıklaması yapıldı. Başbuğ, Balyoz operasyonu sırasında görevdeki ve emekli generallere yönelik gerçekleştirilen gözaltılar sırasında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Tayyip Erdoğan ile bir araya gelmişti. Balyoz Darbe Planı'nda yer alan iddiaları "saçma" olarak değerlendiren Başbuğ, 1-4 Ağustos 2010 tarihlerinde yapılan Yüksek Askeri Şûra (YAŞ) toplantısında da Balyoz iddianamesinde adı geçen generallerin terfilerinde ısrar etmişti.

    Özkök, Büyükanıt ve Yalman da listede

    Dava sürecinde, Balyoz iddialarına ilişkin soruşturma aşamasında "Yargıyı etkilememek için susuyorum" diyen dönemin Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök ile birlikte görev tanımı gereği dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Aytaç Yalman ile dönemin Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın da bilgisine başvurulacak.

    ÖZKÖK: MUHATAP YALMAN

    Hilmi Özkök, darbe planı iddialarının ortaya çıkmasından sonra sessiz kalmayı tercih etmişti. Hilmi Özkök yaptığı bir başka açıklamada ise "Muhatap dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Aytaç Yalman'dır" değerlendirmesinde bulunmuştu.

    YALMAN: HİLMİ PAŞA HAKLI

    Dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Aytaç Yalman da Özkök'ün bu açıklamasına karşılık şunları ifade etmişti: "Olayları izliyorum. Hilmi Paşa haklıdır, o dönemde Kara Kuvvetleri Komutanı ben olduğuma göre muhatap da benim. Ancak bu aşamada konuşmayı doğru bulmuyorum." Emekli Orgeneral Yalman, açıklamasının devamında ise "O dönemde Kara Kuvvetleri Komutanı bendim. O işin muhatabı da benim. O dönemde İlker Paşa da (Başbuğ) benim kurmay başkanımdı. O nedenle o da konuyu zaten yakından bilir" değerlendirmesinde bulunmuştu.

    SABAH




    Org. İlker Başbuğ'a 45 Balyoz sorusu Yorumları