TBMM Kanser Araştırma Komisyonu Başkanı ve AK Parti Gümüşhane Milletvekili Kemalettin Aydın, ''Çernobil kazasının kanser vakalarını artırıcı yönde etkisinin olmadığı kanaatine varılmıştır'' dedi.
Aydın başkanlığındaki komisyon üyeleri, Trabzon'daki temasları çerçevesinde Karadeniz Teknik Üniversitesi Prof. Dr. Osman Turan Kongre ve Kültür Merkezi'nde akademisyenler ve sivil toplum kuruluşu temsilcileriyle bir araya geldi.
Toplantının ardından komisyonun Rize, Gümüşhane ve Trabzon ziyaretlerine ilişkin genel değerlendirme yapan Aydın, özellikle Karadeniz illerinde uzun yıllardır gerek basın gerekse kamuoyu tarafından sık sık gündeme getirilen Çernobil nükleer reaktör kazası ile bölgede görülen kanser vakalarının ilişkilendirilmesi üzerine komisyonun yerinde incelemeler yaptığını, konunun uzmanları ve muhatapları ile görüştüklerini belirtti.
Bugünkü bilimsel veriler ve yapılan incelemeler doğrultusunda, Çernobil kazasının kanser vakalarını artırıcı yönde etkisinin olmadığı kanaatine varıldığını ifade eden Aydın, ''Bölgedeki kanser görülme sıklıklarının ülke genelinden farklılık göstermediği anlaşılmıştır. Diğer taraftan, yöre insanı üzerinde uzun yıllardır süren psikolojik etkinin azalmakla beraber halen sürdüğü de gözlemlenmiştir'' diye konuştu.
Bölgede kanser vakalarının artışına neden olabileceği düşünülen önemli çevresel faktörlerden biri olan madencilik sektörüyle ilgili olarak da komisyonun kapsamlı incelemelerde bulunduğunu ve yetkililerden bilgi aldığını dile getiren Aydın, ''Uluslararası tüm resmi, sivil ve bağımsız kuruluşların, sağlık ve çevre örgütlerinin kabul ettiği standartların uygulanması konusunda gerekli hassasiyetin gösterilmesinin gerekliliği bir kez daha vurgulanmıştır'' dedi.
-''SİGARA İÇMEYİN, İÇİYORSANIZ BIRAKIN''-
Kanserden korunma konusunda farkındalığın artırılması gerektiğine dikkati çeken Aydın, şöyle devam etti:
''Komisyonumuzun yaptığı çalışmalar neticesinde özellikle TBMM'de tüm partilerin katılımıyla çıkan Tütün Kanunu'nun ülkemiz insanının sağlığı adına büyük yararı olduğunu bir kez daha belirtiyoruz. Türkiye'de en sık görülen kanser akciğer kanseridir. Akciğer kanserinin en sık nedeni sigara içimidir. Dolayısıyla sigara içmeyin, içiyorsanız bırakın. Küresel bir halk sağlığı problemi olan şişmanlık (obezite) kansere etken olduğu bilinen önemli bir sağlık sorunudur. Birçok kanser türü ile obezite arasında ilişki olduğu belirlenmiştir. Alkol, insanlarda bilinen önemli kanser sebeplerinden biridir. Alkol içimi ile en sık görülen kanser tipleri arasında nedensel bağlantı olduğu belirlenmiştir.''
Aydın, 35 yaşına kadar her kadının en az bir kez rahim ağzı sürüntüsü aldırması ve bunu 65 yaşına kadar her 5 yılda bir tekrarlaması gerektiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:
''Meme kanseri dünya genelinde kadınlarda en sık görülen kanserdir. Ancak, meme kanserinde prognoz diğer kanserlere göre daha iyidir. Erken tanı, meme kanserinden ölümleri azaltmada en etkin yöntemdir. 50 yaşından sonra her kadın 69 yaşına kadar iki yılda bir mamografi çektirmelidir. 50 yaşından sonra her kadın ve erkek, 70 yaşına değin 2 yılda bir dışkıda gizli kan testi ile barsak kanseri taraması yaptırmalı, tüm sonuçları negatif de olsa her 10 yılda bir de kolonoskopi yaptırmalıdır.
Ayrıca, kanserden korunmak için her gün orta düzeyde fiziksel egzersiz yapılmalı. Günlük değişik türlerden sebze ve meyve tüketimi artırılmalı, aşırı güneşe maruziyetten kaçınılmalıdır.''
Kemalettin Aydın, günlük yaşantıda birçok faktöre dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayarak, ''Çevresel faktörlerden elektromanyetik ortamların birebir, hatta yatak odalarımıza kadar giriyor olması, cep telefonları gibi... Bunlar da aslında çok çok daha önemli ve toplumun gündemine taşınmalı'' ifadelerini kullandı.
Toplantıya TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Cevdet Erdöl de katıldı.