Türk Harb-İş Başkanlar Kurulu, gelir adaletsizliğine son verilmesi doğrultusunda başta Türk-İş olmak üzere tüm sendikal konfederasyonları ve üye sendikaları ortak tutum almaya, etkinlikler ve eylem düzenlemeye çağırdı.
Sendikanın Başkanlar Kurulu toplantısının sonuç bildirgesi yayımlandı. Buna göre, 26 Kasımdaki toplantıda, ülkedeki güncel gelişmeler değerlendirildi.
Sonuç bildirgesinde, kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan yaklaşık 300 bin işçinin toplu sözleşme görüşmelerinin başlayacağı 2011'in, Milli Savunma Bakanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı iş yerleri ile Milli Savunma Bakanlığı Akaryakıt İkmal ve Nato Pol Tesisleri (ANT) iş yerlerinde çalışan 24 bin üyesi ve aileleri için önemli bir yıl özelliği taşıdığı belirtildi.
Türkiye'de milyonlarca insanın yapısal özellikler gösteren işsizlik sorunu ve gelir dağılımı bozuklukları ile yüz yüze yaşadığı ifade edilen bildirgede, şunlar kaydedildi:
''Toplu iş sözleşmesinin uygulanması sorunlarının yaşandığı iş yerleri arasında Milli Savunma Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığına bağlı askeri iş yerleri önemli bir yer tutmaktadır. Özellikle toplu sözleşmelerin ilave tediye ve ikramiye ödemeleri ile çalışma sürelerine ilişkin hükümler başta olmak üzere, meslek değişiklikleri, izinler, nakiller, terfiler, servis araçları, iş sağlığı ve güvenliği hükümleri, işveren tarafından bilinçli biçimde çiğnenmektedir.
Toplu iş sözleşmesinin uygulanmaması nedeniyle sendikamız tarafından açılarak kazanılan ve Yargıtay tarafından da onaylanan davalar ise Milli Savunma Bakanlığının kurumsal güvenilirliği ile bağdaşmayacak biçimde uygulanmaktadır. Sendikamızın yasa ve toplu sözleşme hükümleri uyarınca toplu hak uyuşmazlığı sürecine başlaması, türlü yöntemlerle etkisizleştirilmeye çalışılmaktadır. Yargıtay ve Sayıştay'ın aldığı tartışmasız kararların bir an önce uygulanması gerekirken, yorum davası açılarak ödemeler ertelenmeye, geciktirilmeye ve böylece daha fazla kamu zararına yol açacak dolambaçlı yol ve yöntemler seçilmektedir.
Hiçbir gerekçeyle açıklanamayacak bu durum, sendikal hak ve özgürlükler konusunda sıradan bir kayıtsızlık olarak değerlendirilemez. Bu yaklaşımın daha fazla sürdürülmesi sendikal hak ve özgürlüklere karşı açık baskı, zorlama ve hatta saldırı olarak algılanabilecek bir yaklaşım olacaktır.
Türk Harb-İş Başkanlar Kurulu, Milli Savunma Bakanlığı yetkililerini, ilave tediye ve ikramiye konusunda toplu iş sözleşmesini, yasaları, Yargıtay'ın ve Sayıştay'ın aldığı kararları geciktirmeden en kısa sürede uygulamaya çağırmaktadır. Türk Harb-İş Başkanlar Kurulu, çalışanlar için büyük bir haksızlık oluşturan gelir vergisi adaletsizliğine son verilmesi doğrultusunda başta Türk-İş olmak üzere tüm sendikal konfederasyonları ve üye sendikalarını ortak tutum almaya, etkinlikler ve eylem düzenlemeye çağırmaktadır.''