Çevre ve Orman Bakanlığı önünde termik santral kurulması çalışmalarını protesto eden gruba destek veren CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, ''Amasra'da termik santral kurmak bu ülkeye yapılacak bir hainliktir'' dedi.
İnce, Çevre ve Orman Bakanlığı önünde termik santral kurulması çalışmalarını protesto etmek için Amasra ve Bartın'dan gelen bir grup vatandaşa destek verdi.
Türkiye'de ''Hangi 3 ilde termik santral kurulmasın?'' şeklinde bir anket yapılması halinde birin mutlaka Amasra çıkacağını belirten İnce, ''beyninde biraz akıl kırıntısı, vatan sevgisi olan hiçbir bürokratın, siyasetçinin Amasra'da bir termik santral kurulmasını kabul etmeyeceğini'' ifade etti.
Milli Eğitim Bakanlığınca ''Fatih Projesi'' başlatıldığını, ancak Fatih Sultan Mehmet'in ''Lala lala, Çeşm-i Cihan bu mu ola'' sözleriyle ''dünyanın gözü'' olarak nitelendirdiği yere termik santral kurulmasının istendiğini dile getiren İnce, bunun iki yüzlü bir politika olduğunu savundu. İnce, ''Amasra bir emanettir. Doğanın, çocukların ve geleceğin bir emanetidir. Amasra'ya bir termik santral kurmak bu ülkeye yapılacak bir hainliktir'' dedi.
Bir işin bilime, hukuka uygun kamu yararı ve vicdanı gözetilerek yapılması gerektiğine işaret eden İnce, Amasra'da bir termik santral kurulmasına evet diyenlerin ya tehdit ya da zengin edildiklerini iddia etti.
CHP Bartın Milletvekili Rıza Yalçınkaya da Bartın'da daha önce yapılması planlanan Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) toplantılarının Bartın ve Amasra halkının kararlı duruşu sayesinde yapılamadığını hatırlattı.
Amasra ve Bartın'da kurulması planlanan termik santrallerin yerlerinin turizm alanı olarak belirlendiğini anlatan Yalçınkaya, 3 bin yıllık tarihi geçmişi olan Amasra'yı ortadan kaldırmak için ısrarlı bir çalışma yapıldığını savundu. Yalçınkaya, ''Her yere termik santral kurulabilir ama Amasra bir daha kurulamaz. Geçmişi çok eskilere dayanan Amasra'da termik santral kurulmasına Amasra ve Bartın halkı olarak karşıyız. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan sigara dumanına tahammül edemiyor. Bizim de Bartın ve Amasra halkı olarak kurulacak termik santralin zehirli dumanına tahammülümüz yok'' diye konuştu.
Bartın Platformu adına basın açıklaması yapan Türkiye Ormancılar Derneği temsilcisi Erdoğan Atmış da Amasra'nın sermayenin para hırsına ve bilimsel sorumsuzluklara kurban edilemeyecek kadar önemli olduğunu söyledi. Atmış, tüm yetkililere ulaştırmak üzere termik santralin halka ve çevreye etkilerine ilişkin 36 sorudan oluşan bir belge gönderdiklerini ve bu sorular yanıtlanmadan Amasra ve Bartın'daki termik santrallere ilişkin çözümsüzlüğün devam edeceğini ifade etti.
-BAKANLIK ÖNÜNDE EYLEM-
Sabah saatlerinde Çevre Orman Bakanlığına gelen Amasra ve Bartın halkından bir grup, ıslıklar, alkışlar ve sloganlar eşliğinde bakanlıkta düzenlenen ÇED toplantılarını protesto etti.
Halaylar çekilerek türkülerin söylendiği eyleme, termik santralin yapılması planlanan yörenin halkı da katıldı. Küçük çocuklarla yaşlıların da bulunduğu eylemde, grup, üzerinde, ''Amasra'da Termik Santral İstemiyoruz'', ''İş Değil Ölüm'' ve ''Zehir Solumak İstemiyoruz'' yazılı pankartlar taşıdı.
Çevre ve Orman Bakanlığında saat 10.00'da başlayan ve halen devam eden toplantıya Ziraat Mühendisleri Odası adına katılan Ayşe Sevtap Uzun, bir ara grubun yanına gelerek ÇED Planlama Genel Müdürü Fevzi İşbilir'in ''Amasra'da Gömü, Tarlaağızı Köyü, Kızçıkan ve Çatak Koyu mevkisinde yapılması planlanan termik santrale ilişkin ''büyük ihtimalle kabul edilmez'' görüşünü belirttiğini iddia etti. Uzun, ancak aralarında 2 kilometre bulunan diğer santral için İşbilir'in bir değerlendirme yapmadığını öne sürdü.