Finansbank'a 800 milyon dolar kredi   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 11-29-2010 (17:23)   Son Mesaj: 11-29-2010 (17:23)    Cevap: 0    Gösterim: 575  

    11-29-2010

    Finansbank'a 800 milyon dolar kredi

    Finansbank'a 800 milyon dolar kredi


    Finansbank, Standard Chartered Bank koordinatörlüğünde, 15 ülkeden 29 bankanın katılımı ile 800 milyon dolarlık sendikasyon kredisi sağladı.

    Müşterilerin dış ticaretinin finansmanında kullanılmak üzere temin edilen kredi, Finansbank'ın aldığı en yüksek montanlı sendikasyon kredisi olma özelliğini taşıyor.
    Sendikasyon kredisinin imza töreni, Finansbank Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Aras, Genel Müdürü Temel Güzeloğlu ve uluslararası bankaların temsilcilerinin katılımı ile gerçekleşti.

    1 yıl vadeli olarak temin edilen kredi, dış ticaretin finansmanında kullanılacak. 333 milyon dolar ve 352 milyon avro olmak üzere iki dilimden oluşan sendikasyon kredisinin faiz ve komisyon toplam maliyeti Libor 1.30 olarak gerçekleşti.

    Finansbank Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Aras, Finansbank'ın sağladığı 800 milyon dolarlık sendikasyon kredisiyle ilgili olarak ''Kredinin bize olan maliyeti her şey dahil Libor artı 1,30 seviyesinde... Bu da oldukça iyi bir oran'' dedi.

    Aras, Finansbank'ın sağladığı 800 milyon dolarlık sendikasyon kredisinin imza töreninde yaptığı konuşmada, Türkiye'de bankacılık sektöründe bu yıl, 10 Türk bankasının toplam 11,5 milyar dolarlık 14 sendikasyon anlaşması imzaladığını söyledi.

    Bugün kendilerinin imzaladığı anlaşmanın 15. sendikasyon anlaşması olduğunu ifade eden Aras, ''Genellikle yapılan bu sendikasyon kredileri 1 yıl vadeli olarak gerçekleşti ve yılbaşında Libor artı 2,10 seviyesindeki faiz oranları Libor artı 1,30'lara kadar geriledi. Bu da kredibilitesi yüksek bir bankacılık sektörünün en güzel işareti...'' dedi.

    Aras, düyadaki konjonktürün çok farklı geliştiğini, Türkiye'nin risk primlerinin tarihi minimum düzeylerine gelmiş vaziyette olduğunu söyledi.

    Aras, ''Bu, dünyada gerçekleşen genel bir trendin sonucu değil, bilakis diğer ülkelerde risk primleri yükselirken ülkemizin bu noktaya gelmesi aslında hepimiz açısından iftihar edilecek bir durum. Finans piyasası olarak bundan memnuniyet duyuyoruz.

    Bundan sonra vadelerin de uzayacağı sendikasyonların imzalanacağını tahmin ediyoruz'' diye konuştu.

    İmzaladıkları 800 milyon dolarlık sendikasyonun Finansbank'ın tarihinde almış olduğu en büyük kredi olduğuna işaret eden Aras, bu kredinin ağırlıklı olarak dış ticaretin finansmanında kullandırılacağını kaydetti.

    Aras, ''Kredinin bize olan maliyeti toplam faiz artı komisyon, herşey dahil toplam maliyet libor artı 1,30 seviyesinde... Bu da oldukça iyi bir oran. Piyasada rekabeti artırıcı bir nitelikte, bankamız açısından fayladı olacağını düşünüyoruz'' dedi.

    Öner Aras, reel sektörü destekleme konusunda bu sendikasyonun çok yararlı olacağını düşündüklerini belirtti.

    ''FİNANSBANK, NBG'NİN DE ALTINDA MALİYETLE BORÇLANMA İMKANI BULDU''

    Konuşmasının ardından soruları da yanıtlayan Aras, bir soruya karşılık, dünya konjonktüründeki gelişmelerden dolayı Finansbank'ın NBG'nin de daha altında maliyetle borçlanma imkanı bulduğunu belirtti.

    Ömer Aras, başka bir soru üzerine de, Türk Lirası tahvil ihracını ikincil halka arz sonrasına bırakabileceklerini ifade etti.

    Finansbank'ın ikincil halka arzla ilgili NBG'nin Eylül ayında yapılan açıklamasında 1 milyar avro gelir ifade edildiğine işaret eden Aras, ''Bunun yarısı civarında rakam Finansbank'ın sermayesine eklenecek ve Finansbank'ın ileriye doğru büyümesi desteklenecek'' dedi.

    ''YILI 500 ŞUBE İLE BİTİRİYOR OLACAĞIZ''

    Finansbank Genel Müdürü Temel Güzeloğlu da konuşmasında, Finansbank'ın faaliyetleri hakkında bilgi verdi.

    Finansbank'ın 3. çeyreği 34 milyar liralık bir bilançoyla kapattığını ifade eden Güzeloğlu, şunları kaydetti: ''Bilançonun kompozisyonuna baktığımız zaman 23 milyar lira müşterilere verilen krediler ve yaklaşık 6,5 milyar liralık devlet kağıtları olduğunu görebilirsiniz.

    Bizim bilançomuzun yüzde 66'sı müşterilere verilen kredilerden ve sadece yüzde 19'u devlet kağıtlarından oluşuyor. Bunu sektörle karşılaştırdığımız zaman ciddi şekilde farklı bir noktada olduğumuzu göreceksiniz.

    Biz Finansbank olarak aslında Türkiye'de müşteri bankacılığını en yoğun yapan bankayız desek bu bir abartma olmaz. Bunun sonucunu biz 2010 yılı içerisinde çok net olarak gördük.

    Devlet kağıtlarının getirilerinin azalmasıyla beraber sektördeki bankaların karlılıklarının düştüğünü gözlerken, Finansbank 3 çeyrek arka arkaya karını artırarak 560 milyon liralık bir karla üçüncü çeyreği kapattı.''

    Güzeloğlu, yılı 500 şubeyle bitiriyor olacaklarını da sözlerine ekledi.

    Standard Chartered Bank Türkiye Temsilcisi Ethem Tuncel de, sendikasyonla ilgili piyasaya çıkıldığında hedefin 500 milyon dolar olduğunu, 800 milyon dolara yaklaşıldığını, yüzde 60'lık artırım söz konusu olduğunu bildirdi.




    Finansbank'a 800 milyon dolar kredi Yorumları