Antalya Serbest Bölgesi (ASB) Müdürü Ayla Öner Bayhan, bölgede küresel krizin etkilerinin azaldığını ve bu yılın 10 aylık dönemindeki ticaret hacminin 620 milyon dolara yaklaştığını bildirdi.
ASB Müdürü Ayla Öner Bayhan,yaptığı açıklamada, bu yılın 10 aylık dönemindeki ticaret hacminin geçen yılki ticaret hacmini aştığını ve küresel krizin etkilerinin yavaş yavaş atıldığını belirtti.
Ekim ayı sonu itibariyle Antalya Serbest Bölgesi'nde ticaret hacminin 620 milyon dolara yaklaştığını vurgulayan Bayhan, şunları kaydetti:
''Antalya Serbest Bölgesi küresel krizin etkilerini üzerinden atmaya başladı. Ekim ayı sonu itibariyle ticaret hacmi 620 milyon dolara yaklaştı, istihdam edilen kişi sayısı ise 2 bin 800 civarında.
Ticaret hacminde yaratılan iyileşme istihdama aynı oranda henüz yansımadı. İyileşmenin gelecek yıl devam etmesi bekleniyor.''
ASB'de tekne ve tıbbi ürünlerin üretiminin ağırlıklı gerçekleştirildiğine de işaret eden Bayhan, bu yıl Ekim ayı sonu itibariyle bölgede 19 tekne üretilerek satıldığını, bunlardan 11'inin Avrupa'daki tekne fuarlarında tanıtıldığını kaydetti.
Bayhan, bugüne kadar Antalya Serbest Bölgesi'nde üretilerek satılan tekne sayısının ise 189'a ulaştığını ve toplam satış bedelinin 320 milyon ABD dolarını geçtiğini kaydetti. Bayhan, şöyle devam etti:
''Bu sektördeki toplam ticaret hacmi 700 milyon dolara yaklaşmıştır. 2010 yılının son çeyreğinde ise tekne bakım onarımı konusundaki taleplerde artış gözlenmektedir. Firmalarımız kış aylarını bakım onarım faaliyetleri nedeniyle dolu geçirecekler.
Diğer taraftan tıbbi ürünler üretimi sağlık sektörünü ilgilendirmesi nedeniyle krizden çok olumsuz etkilenmedi. Üretim ve istihdamı her geçen yıl artan bu sektörün önümüzdeki yıllarda bölgemizde daha da önemli bir yer tutacağı açıktır.''
Antalya Serbest Bölgesi'nde halen istihdamın yüzde 50'sinin özel yat üretimi sektöründe olduğunu vurgulayan Bayhan, bu durumla kümelenme politikasının en güzel örneğinin bölgede yaşandığına işaret etti.
Bayhan, bu tür kümelenmelerin sorunların daha kolay çözülmesine, hammadde sağlayıcılarının ve tekne alıcılarının dikkatinin bölgeye çekilmesine ve üretimde ihtisaslaşmaya katkı sağladığını sözlerine ekledi.