Zonguldak'ta, 17 Mayıstaki patlamanın ardından 2 madencinin cesetlerinin çıkarılması için hasarlı Yeni Karadon Servis Kuyusunun onarılmasına yönelik ihaleyi kazanan Çin firmasına yer teslimi yapıldı.
Zonguldak'ta, Türkiye Taşkömürü Kurumu, (TTK) Karadon Müessese Müdürlüğü maden ocağında 17 Mayıstaki patlamanın ardından 2 madencinin cesetlerinin çıkarılması için hasarlı Yeni Karadon Servis Kuyusunun onarılmasına yönelik ihaleyi kazanan Çin firmasına yer teslimi yapıldı.
AA muhabirinin TTK Genel Müdürlüğü yetkililerinden aldığı bilgiye göre, maden ocağının eksi 540 kodunda meydana gelen patlamada madenci Engin Düzcük ve Dursun Kartal'ın cesetlerinin çıkarılması için hasarlı kuyuda onarım yapılmasına yönelik ihaleyi Çin'den Sino Steel Industr Trade Group Corporation şirketi aldı.
İhale kapsamında bugün firma yetkililerine yer tesliminin yapılmasına karşın çalışmayı yürütecek ekiplerin vize işlemleri henüz tamamlanamadığından işe başlanamadı.
Çinli firmanın çalıştıracağı personelin vize işlemlerinin ardından ilk etapta 10 kişilik ekip kuyuda ön çalışma yapacak, daha sonra da diğer görevliler onarıma başlayacak.
Patlamadan 6 ay geçmesine rağmen çıkarılamayan 2 ceset nedeniyle üzüntüsü artan Düzcük ve Kartal'ın aileleri de 1 milyon 209 bin dolar telifle ihaleyi kazanan Sino Steel Industr Trade Group Corporation'ın (SSIT) bir an önce çalışmaya başlamasını bekliyor.
TTK yetkilileri, işin firma tarafından 150 günde tamamlanması gerektiğini, çalışanların vize işlemlerinin en kısa sürede sonuçlandırılması için kurumun da girişimlerde bulunduğunu bildirdi.
Yetkililer, ihale kapsamında kuyunun tamamının temizliği, meydana gelmiş tahribatın giderilmesi, eksi 540 kodundan eksi 720'ye kadar tüm temizlik ve bakımının yanı sıra ihraç sisteminin ve yardımcı kurtarma vincinin yeniden bütün testlerinin yapılması ve devreye alınması işinin yapılacağını kaydetti.
-İHALE SÜRECİ-
TTK maden ocağının eksi 540 kodunda meydana gelen patlamayla oluşan göçüklerde Engin Düzcük ve Dursun Kartal'ın cesetlerine rastlanılmaması üzerine 735 metre derinliğe kadar ulaşan kuyuya düştüğü tahmin edilen işçilerin cenazesi çıkarılamadı.
Kuyunun onarılmasına yönelik çalışmalar kapsamında, 16 Ağustos'ta Çinli mühendislerden oluşan ekibin incelemelerde bulunarak ülkelerine dönmelerinin ardından, TTK yetkilileri kuyunun montajını yapan CITIC International Cooperation firmasının işe bir an önce başlaması için görüşmelerde bulundu.
Kurumla arasında 10 yıllık tamir ve bakım sözleşmesi bulunmasına karşın CITIC firması, deneyimli elemanları bulunmadığı, kuyunun onarımının uzmanlık isteyen iş olduğunu ileri sürerek, işi yapamayacağını kuruma gönderdiği bir mektupla bildirdi.
Bunun üzerine TTK yönetimi, kuyunun onarım işi için 18 Ekim'de uluslararası ihaleye çıkmış, işi üstlenen Çinli SSIT firmasıyla sözleşme imzalamıştı.