Dünya borsalarında fiyatı son yılların rekor seviyelerine kadar çıkan ve Çukurova yöresinde de kilogramı 2,10 lirayı bulan kütlü pamuk uzun bir aradan sonra üreticisinin yüzünü güldürdü.
Çukurova'nın ''beyaz gelinliği'' üreticilerin ise ''beyaz altını'' olarak nitelendirilen pamuğun Ağustos ayının sonlarına doğru başlanan hasadı geçtiğimiz günlerde tamamlandı.
Yıllardır girdi maliyetlerinin yüksekliği nedeniyle ekim alanları daralan ve üreticisinin yüzünü güldürmeyen ''beyaz altın'' pamuğun, bu yıl değeri yeniden eski günlerine döndü.
Üreticiler, kütlü pamuk fiyatının 2,10 liraya kadar çıkmasının ardından uzun yıllardan sonra ilk kez bu yıl güldü.
Yörede borcu bulunmayan üreticiler, fiyatının daha da artacağı beklentisi içerisine girerek ürününü satmayıp deposunda ve veya çırçır fabrikalarına emanete vererek bekletmeye başladı.
Adana'nın Yumurtalık ilçesi Tarım Müdürü Cihangir Çay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, borcu olmayan, nakit sıkıntısı çekmeyen pamuk üreticilerinin ürünlerini satmamayı tercih ettiklerini ifade etti.
Şu anda pamuğun kilosunun 2,10 lira civarında olduğunu anlatan Çay, şöyle konuştu:
''Fiyatın daha da artacağı tahmin ediliyor. Bu nedenle çiftçiler pamuğu satmak yerine bekletmeyi tercih ediyor. Bayram öncesine kadar pamuğunu bekleten çiftçilerin bir kısmı ürününü sattı ama hala birçok kişi ürünü depoda tutuyor.
Fiyatların artacağı yönünde çıkan söylentiler de çiftçilerin pamuğunu bekletmesine neden oluyor.''
''BİR SÜRE DAHA BEKLETECEĞİM''
İlçeye bağlı Demirtaş Köyü çiftçilerinden Caner Yılmaz da, bu sezon tarlasından 160 ton pamuk hasat ettiğini ve satmak yerine depoda beklettiğini ifade ederek, ''İki hafta öncesine kadar kilosu 1,50 lira iken şimdi 2,50 liraya doğru gidiyor.
Nakit sıkıntım olmaması ve fiyatların daha da yükseleceği şeklindeki duyumlarım nedeniyle pamuğu bir süre daha bekletmeyi düşünüyorum'' diye konuştu.