AK Parti İstanbul Milletvekili İdris Güllüce ve MHP İstanbul Milletvekili Mithat Melen, İstanbul için ayrı bir yasa gerektiğini ifade etti.
CHP, Danışma Kurulunda uzlaşma sağlamaması üzerine, İstanbul'daki imar uygulamalarıyla ilgili araştırma önergesinin TBMM Genel Kurulunda bugün görüşülmesine dair grup önerisi getirdi.
Grup önerisi lehinde konuşan CHP İstanbul Milletvekili Çetin Soysal, İstanbul'un çok önemli sorunlarla boğuştuğunu, bunların başında ulaşım ve trafiğin geldiğini söyledi. Soysal, bu sorunların plansız kentleşmeden kaynaklandığını ifade etti.
Kişi başına düşen yeşil alanın Amsterdam'da 16,5 mektekare, Londra'da 13 metrekare, Viyana'da 18 metrekareyken İstanbul'da 6,9 metrekare olduğunu belirten Soysal, ormanların talan edildiğini kaydetti.
Soysal, İstanbul'a yapılacak 3. köprünün, şehre ihanet köprüsü olacağını savundu.
BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, öneri aleyhinde yaptığı konuşmada, İstanbul'un çok ciddi sorunlarının bulunduğunu, özellikle imar konusunun önemli bir sorun olduğunu belirtti.
İmar planlarının, rant üzerinden ele alındığını, iktidarın ya da yerel yönetimlerin insafına bırakıldığını kaydeden Tuncel, deprem, sel, trafik konularının imar planıyla da ilgili olduğunu vurguladı.
Tuncel, iktidarın, İstanbul'un taşını, toprağını, suyunu ranta dönüştürdüğünü, rant konusu olmayan hiçbir şeyin kalmadığını savundu.
-''İSTANBUL'DAN EVİNİZE GİTMEK İÇİN 3 SAAT''-
Grup önerisinin lehinde söz alan MHP İstanbul Milletvekili Mithat Melen, İstanbul'da trafiğin yoğun olduğunu, yeşil alanların bulunmadığını, tarihi kültür mirasın doğru korunamadığını belirterek, bu yönetim biçiminin yeterli olmadığını kaydetti. Melen, İstanbul'da yeni bir yapıya ihtiyaç bulunduğunu, sadece kanalizasyon sorunu için bile 10 milyar dolara ihtiyaç duyulduğunu söyledi.
Melen, politik nedenlerle, yanlış imar planları, yanlış yorumlarla İstanbul'da yaşamanın daha zor hale geldiğini kaydederek, ''Amsterdam'dan İstanbul'a uçakla 3 saatte geliyorsunuz, İstanbul'dan evinize gitmek için 3 saat gerekiyor'' diye konuştu.
İstanbul için araştırma yapmak değil, özel yasalar çıkarmak gerektiğine işaret eden Melen, ''İstanbul Kanunu çıkarmakta fayda var. New York Belediyesi, 500 yıl sonraki kanalizasyon ve su durumunu inceleyen bir seminer yaptı, biz bırakın 500 yıl sonrayı yarından emin değiliz'' dedi.
-''PLANLAMA YAPAMAZSINIZ''-
AK Parti İstanbul Milletvekili İdris Güllüce de öneri aleyhinde yaptığı konuşmada, İstanbul için ayrı bir yasa, hatta yasaların olması gerektiğini dile getirdi.
Yaşanabilirliğe yönelik yapılan araştırmada İstanbul'un yerine yönelik olarak Güllüce, bunun, Türkiye ile sorunları olan, özel şirketin sıralaması olduğunu, İstanbul Büyükşehir Belediyesinin, bu konuda dava açacağını bildirdi. Güllüce, ''Nasıl oluyor da 1984 ile 2010'u karşılaştırıp, 25 rakam geriye gitti diyeceksiniz? Arıtması, metrosu olmayan İstanbul'u düşünün, bugünkü İstanbul'dan daha iyi olacak, İstanbul, 1984'dekinden kötü olacak, bunu anlamakta zorlanıyorum'' diye konuştu.
Güllüce, boğaz köprüsüne karşı çıkmanın, ülkenin kaderinde olduğunu ifade ederek, şöyle devam etti:
''Geçmişte Keban Barajı da tartışılmıştı. İstanbul'da birkaç saat sis olduğunu, vapurların çalışmadığını, milyonlarca kişinin işe gidemediğini, bu arada iki köprünün olmadığını düşünün. Köprüye evet mi hayır mı demek lazım onu değerlendirin. 3. Boğaz Köprüsü arazisinin dörtte üçü devlet ormanı ve tarım arazisi; planlama yapamazsınız. Köprüden sonra planlamalarla kente açılır sözü teknik anlamda doğru değil, Orman Kanunu'na aykırı.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'a yönelik eleştirilerle ilgili olarak, Topbaş, 1990 ve 2004'te imar planında ticaret alanı olan bir yeri satın aldı. Buranın daha önce cami olup, yıkıldığının anlaşılması üzerine Topbaş, bu yıl, cami planı haline çevirdi. Kendi mülkünü, parayla satın aldığı, iskanı olan, daha önce yıllarca ticaret alanı olarak kullanılan bir yeri, kendi isteğiyle cami alanına çevirdi. Bana göre eleştirilecek değil, takdir edilecek bir durum, çünkü bir servet kaybıdır.''
Konuşmaların ardından CHP'nin grup önerisi reddedildi.
Danışma Kurulunun önerisi ise kabul edildi, Avrupa Konseyi Çocukların Cinsel Sömürü ve İstismara Karşı Korunması Sözleşmesinin Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı, gündemin ön sırasına çekildi.
Genel Kurulda, Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan Kanun Teklifinin görüşmelerine geçildi.