Hisarcıklıoğlu Japonları yatırıma çağırdı   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 11-25-2010 (17:19)   Son Mesaj: 11-25-2010 (17:19)    Cevap: 0    Gösterim: 504  

    11-25-2010

    Hisarcıklıoğlu Japonları yatırıma çağırdı

    Hisarcıklıoğlu Japonları yatırıma çağırdı


    TOBB, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Japonya ile işbirliğinin artırılması gerektiğini vurguladı ve 4 merkezli işbirliği önerdi. Hisarcıklıoğlu'nun önerdiği 4 ana eksen şöyle:

    Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye ve Japonya'nın önümüzdeki 10 yıllık zaman diliminde gıda güvenliği, Ar-Ge ve inovasyon, düşük karbonlu ekonomiye geçiş ve üçüncü ülkelerde işbirliği konusunda güçlendirilmiş bir ekonomik işbirliği modeli üzerinde çalışması gerektiğini bildirdi.
    Türk-Japon İş Konseyi 18. Ortak Toplantısı'nın açılışında konuşan Hisarcıklıoğlu, 2010'da Asya'nın iki büyük ekonomik gücü olan Türkiye ve Japonya'nın dostluğunun 120. yılını ve Türkiye'de Japon Yılı'nı kutladıklarını hatırlatarak, Türk halkının hep dostluk gördüğü Japon halkına her zaman büyük sevgi ve saygı duyduğunu ifade etti.

    Hisarcıklıoğlu, ''Büyük Türk şairlerinden Nazım Hikmet, 'Kız Çocuğu' şiirinde Japon halkının İkinci Dünya Savaşında çektiği acıları dile getirmiş ve bizlerle paylaşmıştır.

    Japonya'nın geçmiş asırda yaşadığı büyük yıkıma ve işgale rağmen ayağa kalkmayı başarmasını ve gösterdiği büyük ekonomik başarıyı hepimiz büyük takdirle izledik'' diye konuştu.

    İki ülkenin, aralarındaki dostluğa karşın ekonomik ilişkileri istenen seviyelere çıkaramadığını belirten Hisarcıklıoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

    ''Bu yüzden Asya'nın iki uzak komşusu, Türkler ve Japonlar olarak yeni ortak başarı öyküleri yazmaya hepimizin ihtiyacımız vardır.

    Türk-Japon dostluğunun 120. yılını ve Türkiye'de Japon Yılı'nı kutlarken, gelin ortak akıl ile ikili ekonomik ilişkilerimizin çok boyutlu haritasını yeniden çizelim.

    Ekonomik ilişkilerimizi geleneksel yöntemlerin ötesinde geniş bir vizyon ve yeni nesil işbirliği mekanizmaları ile destekleyerek güçlü bir ekonomik ortaklık kurabileceğimizi düşünüyorum.

    Bunun için önümüzdeki 10 yıllık zaman diliminde 4 ana eksen üzerinde güçlendirilmiş bir ekonomik işbirliği modeli üzerinde çalışmalıyız.

    Bu 4 ana eksen; gıda güvenliği, Ar-Ge ve inovasyon, düşük karbonlu ekonomiye geçiş ve üçüncü ülkelerde işbirliğidir.

    İlk olarak önümüzde duran ve en önemli küresel sorun olan gıda güvenliği konusunda işbirliği yapmalıyız. Yılda 60 milyar dolar gıda ithalatı yapan Japonya'nın gıda güvenliği için ortak tarım yatırımları yapabiliriz.

    Nitekim ekilebilir tarım arazisi büyüklüğü bakımından dünyadaki ilk 12 ülke içinde yer alan Türkiye, doğal ve organik tarım ürünleri bakımından son derece zengin bir ürün çeşidine sahiptir.

    Özellikle dünyanın en verimli arazilerine sahip olan ve sulu tarıma açılan Güneydoğu Anadolu Bölgemizde ortak tarımsal projeler gerçekleştirebileceğimize inanıyorum.

    Ortak yatırımlarımızla Türkiye'de ürettiğimiz tarımsal ürünleri komşu ülkelere ihraç etme imkanı bulunmaktadır. Bu noktada komşu coğrafyalarda ve Avrupa ülkelerinde yaklaşık yarım trilyon dolarlık bir agro-business potansiyeli bulunduğunu da gözden kaçırmamak gerekiyor.''

    JAPON ŞİRKETLERE AR-GE YATIRIM TEŞVİKLERİNDEN YARARLANMA DAVETİ

    Rifat Hisarcıklıoğlu, iki ülke arasındaki ekonomik işbirliğinin ikinci ana ekseninin Ar-Ge ve inovasyon alanlarında işbirliği olması gerektiğini, Türkiye'nin 26 adet teknoparkı, üniversiteleri ve kaliteli mühendisleri ile Ar-Ge yatırımları için cazip bir yatırım merkezi olduğunu vurgulayarak, ''Ar-Ge ve inovasyon süreçlerinin küreselleştiği bir dönemde ileri bir sanayi ülkesi olan Japonya'nın şirketlerini Türkiye'nin Ar-Ge yatırım teşviklerinden yararlanmaya davet ediyoruz'' dedi.

    Güçlü Türk-Japon ekonomik ortaklığının üçüncü ekseninin ise düşük karbonlu ekonomiye geçiş için işbirliği olması gerektiğini belirten Hisarcıklıoğlu, enerji verimliliği, çevreye duyarlı teknolojilerin sanayiye adapte edilmesi, bu alanda yeni teknolojilerin geliştirilmesi, doğa ile barış içinde kalkınma anlayışının beraberinde getireceği iş fırsatlarının Türk ve Japon şirketlerini yeni işbirliklerine yöneltebileceğini söyledi.

    Hisarcıklıoğlu, ''Türkiye'nin ihtiyacı olan içme suyu, evsel atık su, katı atıklar, kirlilik kontrolü ve endüstriyel atık su konuları önümüzdeki 10-15 yıl içerisinde en az 90 milyar dolarlık bir yatırım fırsatı getirecektir. Ayrıca 2 ülke özel sektör kuruluşları olarak düşük karbonlu ekonomiye geçişin küresel yönetişimin mimarisini oluşturmak için ortak çalışmalara yönelebiliriz'' şeklinde konuştu.

    TÜRKÇE VE JAPONCA'DA AYNI OLAN DEYİM; ''BİR TAŞLA İKİ KUŞ VURMAK''

    TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Türk ve Japon şirketleri arasındaki 3. ülkelerde işbirliği fırsatlarına değinirken de, şunları kaydetti:

    ''Bakın size ilginç bir şey söyleyeyim; Türkçe ve Japonca'da aynı olan bir deyim var; 'bir taşla iki kuş vurmak'... İşte bizim yapmamız gereken bu. Türk ve Japon şirketleri işbirliği yaparken kendilerini sadece Türkiye ve Japonya ile sınırlandırmamalıdır.

    Ortadoğu, Orta Asya, Karadeniz ve Afrika gibi daha geniş coğrafyada birlikte çalışabiliriz. Orta Asya ve Körfez'deki deneyimimizi ve başarımızı diğer coğrafyalara taşımalıyız.

    Türkiye'nin çevresindeki bölgelerde, özellikle Ortadoğu, Körfez ve Afrika'daki altyapı yatırımları, ulaştırma ve enerji sektöründeki projelerde Japon ve Türk şirketleri olarak birlikte çalışabiliriz. Özellikle komşumuz Irak, Japon dostlarımız ile önemli bir işbirliği sahasıdır.''

    Türkiye ve Japonya arasında bir ekonomik ortaklık anlaşmasının imzalanmasının ilişkilerin boyutunun istenilen düzeye gelmesine fayda sağlayacağını ifade eden Hisarcıklıoğlu, ''Türk-Japon dostluğunu, daha çok ticaret yaparak, karşılıklı yatırımları daha da artırarak, küresel ve bölgesel sorunlarla birlikte mücadele ederek kalıcı bir ortaklığa dönüştürmeliyiz'' dedi.




    Hisarcıklıoğlu Japonları yatırıma çağırdı Yorumları