Türkiye'de geçmiş yıllarda sadece köylünün uğraş alanı olan hayvancılık, son yıllarda kar getiren bir sektör haline gelmesiyle birlikte şehirde yaşayanların da ilgisini çekmeye başladı.
Erzurum Ziraat Odası Başkanı Mücahit Harmandar, yaptığı açıklamada, köylünün daha önce çaresizlikten yapmak durumunda kaldığı hayvancılığın son yıllarda büyük değer kazandığını söyledi.
Hayvancılık sektörüne birçok kişinin yatırım yapmayı düşündüğünü ifade eden Harmandar, ''Geçmişte değeri olmayan bir alan olarak görülen, sadece köylünün yapabileceği bir iş olarak değerlendirilen hayvancılık artık şehirlinin de iştahını kabartıyor'' dedi.
Ülkede özellikle küçükbaş hayvan sayısındaki azalmaya karşın et ihtiyacının arttığını, bu nedenle hayvansal ürünlerin fiyatlarında önemli bir artış yaşandığını belirten Harmandar, devletin verdiği teşvikler de hayvancılık sektörünü yatırım açısından cazip hale getirdiğini söyledi.
Devletin, hayvancılık desteklemeleri kapsamında Doğu Anadolu Projesi'nin uygulandığı bölge illerinde ahır yapımına yüzde 30, büyükbaş hayvan alımına yüzde 40 ve süt sağım ünitesi için de yüzde 40 oranında hibe desteğinde bulunduğuna dikkati çeken Harmandar, daha önce farklı sektörlerde yer alan birçok kişinin bu desteklerden yararlanarak hayvancılık yapmak için için harekete geçtiğini ifade etti.
Söz konusu projeden yararlanmak isteyenlerin çiftçi kayıt sistemine üye olmasının istendiğini anlatan Harmandar, şunları kaydetti:
''Tarım ve hayvancılık yapmak isteyenler, bu tür desteklemelerden yararlanabilmek için odamızdan çiftçi belgesi alıyor. Hayvancılığın kar getiren bir sektör haline gelmesiyle birlikte çiftçi kayıt sistemine dahil olmak isteyen birçok şehirli vatandaşımızdan başvuru aldık.
Merkez ilçede 20'nin üzerinde, il genelinde ise yaklaşık bin kişi çiftçi kayıt sistemine dahil olmak için müracaat etti. Başvurusu alınanların önemli bir kısmını daha önce şehirde farklı sektörlerde yer alan vatandaşlarımız oluşturuyor.''
BİN 225 BÜYÜKBAŞ HAYVAN KAPASİTELİ İŞLETME KURULUYOR
Tarım İl Müdürlüğü Proje İstatistik Şube Müdürü Ahmet Ahıskalı da 24 yatırımcının Doğu Anadolu Projesi'nden yararlanmak için proje teklifinde bulunduğunu belirterek, bu projelerden 22'sinin uygun bulunduğu bildirdi.
İlk etapta onaylanan projelerden 8'inin uygulanmaya başlandığını belirten Ahıskalı, ''Doğu Anadolu Projesi kapsamında ilimizde 8 işletmenin kurulması için çalışmalar başladı. Bunların arasında ahır inşaatını tamamlayanlar bile var. Bu işletmeler toplam bin 225 büyükbaş hayvan kapasitesine sahip olacak'' dedi.
Ahıskalı, söz konusu proje sahiplerinin önemli bir kısmının şehirlerde yaşayan yatırımcılar olduğunu belirterek, ''İstanbul'dan gelip ilimizde ahır yaptıranlar var.
Cinis köyünde 300 büyükbaş hayvan kapasiteli işletme kuran yatırımcımız İstanbul'dan gelen vatandaşlarımız arasında.
Yine daha önce şehre göç eden ve burada toplu ulaşım sektörüne atılmış, daha sonra otobüsünü satıp ahır yaptıran yatırımcımız da dikkat çekenler arasında'' diye konuştu.