Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Afganistan'daki Cumhuriyet Hastanesi'nin işletmesinin 5 yıl süreyle TİKA ile birlikte yürütüleceğini, burada yılda 400 dolayında uzman hekim yetiştirileceğini bildirdi.
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Afganistan Halk Sağlığı Bakan Vekili Süreyya Dalil ile bir araya geldi.
Görüşme sonrası, Türkiye ile Afganistan arasındaki sağlık alanında işbirliğine ilişkin açıklamalarda bulunan Akdağ, Dalil ile yedi konu üzerinde mutabık kaldıklarını söyledi.
Anne ve bebek ölüm oranlarının son derece yüksek olduğu Afganistan'a bu alanda katkı sağlayacaklarını ifade eden Akdağ, Türkiye'nin bu ülkeye insan gücü desteği vereceğini ve tecrübelerini aktaracağını bildirdi. Akdağ, ''Afganistan'daki bir hamilenin ya da annenin ölümü bizim için Anadolu'daki bir annenin ya da hamilenin ölümü gibidir. Bu ülkedeki anne ve bebek ölümlerinin engellenmesi için elimizden gelen desteği vereceğiz'' dedi.
-''CUMHURİYET HASTANESİNİN İŞLETMESİNİ ÜSTLENECEĞİZ''-
Afganistan'daki Cumhuriyet Hastanesinin işletmesini, Afgan yetkililer ve TİKA ile birlikte yürüteceklerini bildiren Akdağ, ''Bunun için finansmanı TİKA bulacak, yönetim ve diğer hususları da biz yerine getireceğiz, insan kaynağı desteği vereceğiz. Burası bir referans hastanesi haline getirilecek. Yılda 400'e yakın uzman yetiştirilmesi planlanıyor'' diye konuştu.
Afgan yetkililerin Türkiye'de eğitimi, sağlık sisteminin gelişmesi için tecrübe aktarımı gibi konulardaki işbirliğinin yanı sıra, bu ülkede tekrar bir Afgan-Türk Sağlık Haftası düzenlenmesinin de öngörüldüğünü söyleyen Akdağ, bu hafta süresince Türk bilim insanlarının tecrübelerini aktaracağını, ayrıca ameliyatlar yapılacağını anlattı.
Bu ülkeden her yıl 200 hastanın tedavi edilmek üzere Türkiye'ye getirilmesinin de öngörüldüğünü belirten Akdağ, bu hastaların Türkiye'ye naklinde ambulans uçakların kullanılabileceğini kaydetti.
Kapasite geliştirme, biyomedikal mühendislik ve yöneticilik gibi alanlarda da eğitim desteği sağlanacağını ifade eden Akdağ, ''Afgan halkına destek vermek boynumuzun borcu, en önemli görevimizdir. Afgan halkı için gönlümüzün her köşesini açtık'' dedi.
-''AFGANİSTAN'DA SAĞLIK SİSTEMİ ZAYIF''-
Afganistan Halk Sağlığı Bakan Vekili Süreyya Dalil de halka iyi sağlık hizmeti sunulmasının önemini vurgulayarak, Afgan halkının sağlık, güvenlik ve eğitim konularında hizmet beklediğini söyledi.
Ülkesindeki sağlık sisteminin zayıf olduğunu, daha iyi bir sistem oluşturulması için nitelikli sağlık gücüne ihtiyaç duyulduğunu anlatan Dalil, sağlık personeli yetiştirilmesinin mali yardım kadar önemli olduğunu ifade etti.
Sağlık Bakanı Akdağ, Türk Tabipleri Birliğinin ''Sağlık Bakanlığının 'hekimlere terminatör gibi davrandığı'' iddialarıyla ilgili bir soru üzerine, Afganistan ile ilgili önemli konuların görüşüldüğü bir toplantıda bu konuda bir açıklama yapmayı gereksiz gördüğünü söyledi.
Afganistan'da her 100 bin hamileden bin 400'ünün hayatını kaybettiğine dikkati çeken Akdağ, bunun önlenmesinin önemine işaret etti.
Akdağ, bir başka soru üzerine, Afganistan'da bu ülkenin ihtiyacı doğrultusunda uzman hekim yetiştirileceğini, Cumhuriyet Hastanesi'nin Türkiye'deki eğitim ve araştırma hastaneleri gibi hizmet vereceğini bildirdi.
Dalil de aynı soruya karşılık ülkesinde biyomedikal mühendis, hemşire, kardiyolog, kalp cerrahi, onkolog ve sağlık yöneticisine ihtiyaç olduğunu belirtti.
Sağlık Bakanı Akdağ, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Lübnan ziyaretinde hizmete girecek Türkiye'nin inşa ettirdiği fizik tedavi hastanesi ile ilgili bir soru üzerine de, bu ülkeye akşam saatlerinde gideceğini, yarın da hastanenin açılışının yapılacağını söyledi.
Akdağ, Afganistan'ın yanı sıra Sudan, Yemen, Lübnan, Filistin, Pakistan, Bangladeş, Kosova, Bosna-Hersek gibi ülkelere sürekli ve düzenli sağlık hizmeti desteği vereceklerini sözlerine ekledi.