Partisinin TBMM'deki Grup Toplantısının bir bölümünde Kürtçe konuştuğu için mahkemelik olan kapatılan DTP'nin yasaklı lideri Ahmet Türk ile hakim arasında ilginç bir diyalog geçti.
Partisinin TBMM'deki Grup Toplantısının bir bölümünde Kürtçe konuşarak, ''Siyasi Partiler Kanununa muhalefet ettiği'' iddiasıyla hakkında dava açılan kapatılan DTP'nin eski milletvekili Ahmet Türk'ün yargılanmasına devam edildi.
Ankara 3. Asliye Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, ilk celse hazır bulunmayan sanık Türk ile avukatı Mehmet Nuri Özmen katıldı.
Türk, savunmasında, grup toplantısında konuştuğu 24 Şubat 2009'da DTP Genel Başkanı olduğunu anımsattı. Türkçe başladığı konuşmasına, ''21 Şubat Dünya Dil Bayramı'' dolayısıyla mesaj vermek için bir süre Kürtçe devam ettiğini anlatan Türk, ''Ben siyasetçiyim. Beğenmediğim yasakların değişmesi için mücadele veriyorum. Cezaevindeyken, 80 yaşındaki annem ziyarete gelmişti. Türkçe bilmediği için işkence görmeyeyim diye benimle konuşmamıştı'' diye konuştu.
Yaptığının fikir ve düşünce özgürlüğü ile demokrasi sınırları içerisinde olduğunu ifade eden Türk, Anayasa'nın 90. maddesinde yapılan değişiklik nedeniyle, 2820 sayılı Siyasi Partiler Kanunu'nun, siyasi partilerin, ''kongrelerinde, açık veya kapalı salon toplantılarında, mitinglerinde, propagandalarında Türkçe'den başka dil kullanamayacaklarına'' ilişkin maddesinin Anayasa'ya aykırı olduğunu ileri sürdü.
''Mahkeme, ifade özgürlüğüne aykırı bu düzenlemenin iptali için Anayasa Mahkemesine başvurmalıdır'' diyen Türk, ceza alması durumunda, konuyu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine taşıyacağını bildirdi.
Yargıç Abdulhalik Yıldız, yargıçların yerindelik denetimi gözetemediğini, ''Bu yasa doğrudur, bu yasa yanlıştır'' değerlendirmesi yapamadığını ifade etti.
Ahmet Türk, TBMM'de düzenlemenin kaldırılması için bir çalışma olup olmadığını soran Yıldız'a, böyle bir çalışmanın olmadığı karşılığını verdi.
Yıldız'ın, ''Bu konuyu ciddi bulmuyorlar mı? Sanıyorum, milletvekillerinin yüzde 80'i, bunun değiştirilmesine karşı çıkmayacaktır'' sözleri üzerine ise Türk, ''3 genel başkan ne derse, milletvekillerinin yüzde 80'i onu yapıyor'' diye konuştu.
Türk'ün avukatı da düzenlemenin Anayasa'nın kanun önünde eşitliğe ilişkin 10'uncu, yasama dokunulmazlığına ilişkin 83'üncü ve milletlerarası antlaşmaların uygun bulunmasına ilişkin 90'ıncı maddelerine aykırı olduğunu dile getirdi ve mahkemeden düzenlemenin iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvurmasını istedi.
Dava, eksiklerin giderilmesi için ertelendi.
Duruşmayı, BDP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Binici de izledi.
İddianamede, Ahmet Türk'ün, grup toplantısında Kürtçe konuşma eylemi nedeniyle Siyasi Partiler Kanunu'nun 117. maddesi uyarınca cezalandırılması talep ediliyor. Bu madde, 6 aydan az olmamak üzere hapis cezası öngörüyor.