Zonguldak'ta emekli maden işçisinin pnömokonyoza yakalandığı gerekçesiyle eski işvereni TTK'ya açtığı tazminat davasını 4 sağlık kuruluşunun farklı teşhislerini değerlendirerek reddeden yerel mahkemenin kararını Yargıtay bozdu.
AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, TTK'dan 19 yıl önce emekli olan Eşref Özyer (59), Zonguldak Uzunmehmet Göğüs ve Meslek Hastalıkları Hastanesi Sağlık Kurulu'nun yüzde 12,20 oranında meslek hastalığına yakalandığına yönelik raporu doğrultusunda Zonguldak 3. İş Mahkemesinde tazminat davası açtı.
TTK avukatlarının rapora itiraz etmesi üzerine, mahkeme heyeti, Sosyal Sigorta Yüksek Sağlık Kurulu'ndan yeni rapor alınmasına karar verdi.
Kurul, inceleme sonucu, Özyer'de meslek hastalığı bulunduğuna ancak iş göremezlik oranının ''yüzde 0'' olduğuna yönelik raporu mahkemeye sundu.
Özyer'in avukatının rapora itirazını değerlendiren mahkeme heyetinin görüşüne başvurduğu Adli Tıp Kurumu 3. İhtisas Kurulu, emekli madencinin iş göremezlik oranını yüzde 11,30 olarak belirledi.
Mahkeme heyeti, çelişkinin giderilmesi için raporları gönderdiği Adli Tıp Kurumu Genel Kurulunun davacıda pnömokonyoz tespit edilmediğini ve meslek hastalığı bulunmadığı yönünde karar vermesi üzerine tazminat isteğini reddetti.
Bunun üzerine, Özyer'in avukatı, kararın temyiz edilmesi için Yargıtay 21. Hukuk Dairesine başvurdu.
Meslek hastalığının varlığı ve oranları arasında tüm raporlarda çok açık çelişki bulunduğunu bildirine Yargıtay, şu kararı verdi:
''Yapılacak iş, davacıda meslek hastalığının bulunup bulunmadığı ve mevcutsa oranına ilişkin çelişkinin giderilmesi için Yargıtay İçtihadı Birleştirme Büyük Genel Kurulu kararı göz önünde bulundurularak bu konuda uzman olan Hacettepe Üniversitesi, Ankara Üniversitesi ve Gazi Üniversitesi tıp fakülteleri hastanelerinin göğüs hastalıkları bölümü öğretim üyelerinden oluşturulacak bilirkişi heyetinden çelişki giderici rapor almak ve sonucuna göre karar vermekten ibarettir. Mahkemece bu maddi ve hukuki olgular göz önünde tutulmaksızın ve özellikle davacıda meslek hastalığı bulunup bulunmadığı ve varsa iş göremezlik oranına ilişkin çelişki giderilmeden davanın reddine karar verilmesi usul ve yasalara aykırı olup bozma nedenidir. Hükmün bu nedenlerle bozulmasına oy birliğiyle karar verilmiştir.''
Emekli maden işçisi Eşref Özyer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, karara sevindiğini, Yargıtayın kararı doğrultusunda oluşturulacak heyet tarafından raporların tekrar inceleneceğini belirterek, ''Çelişkili raporlar inşallah giderilir, ben de meslek hastalığım olup olmadığını öğrenirim'' dedi.
TTK'da meslek hastalığına yakalanan madenciler, yasa gereği, işten ayrıldıktan 40-50 yıl sonra bile açtıkları davaları kazanmaları durumunda kurumdan tazminat alabiliyor.