Dünyanın iki dev ekonomisi Rusya ve Çin, ruble ve yuanla ticaretin önündeki engelleri kaldırdı.
Dolarla ticarete alternatif olarak geliştirilen yerel para birimleri ile ticarete Rusya Başbakanı Vladimir Putin ve Çinli meslektaşı Wen Jiabao tam destek verdi.
"Daha iyi ekonomik koşullar oluşturmak ve ikili ticaretin önünü açmak için çok önemli bir adım olarak görüyoruz." diyen Putin, St. Petersburg'da gerçekleşen toplantıda ruble ve yuanla ticaretin hemen başlayacağını açıkladı.
Yenilenen Mart 1992 tarihli 'Rusya ve Çin İkili Ticaret Anlaşması'na Rusya adında Maliye Bakan Yardımcısı Aleksey Savatyugin, Çin adına da Ticaret Bakan Yardımcısı Gao Hucheng imza koydu. Törende açıklamada bulunan Putin, "Bundan sonra, ruble yabancı para birimi olarak Çin'de, yuanda yabancı para birimi olarak Moskova'da kullanılabilecek." dedi. Anlaşma aralık ayının başından itibaren uygulamaya girecek.
2002'de ilk kez sınır bölgelerinde başlayan yerel para birimleri ile ticaret, 2003'de Rusya Merkez Bankası ve Çin Halk Bankası arasında imzalanan ikili anlaşma ile genişletilmişti. Katma değer vergisinin iadesi, ikili ticaret engelleri ve bazı teknik konuların engel oluşturmasına karşın, yerel para birimi ile ticaretin sınır bölgelerinde dokuz kat arttığına dikkat çekiliyor.
2009'da ikili ticaret hacmi 38,8 milyar dolara ulaşırken, Rusya'da yuanla ticaret 8 milyon dolar, Çin'de ruble ile ticaret 500 milyon dolara ulaştı. Putin 2010'da Rusya ve Çin arasındaki ticaretin kriz öncesi seviyeyi yakalayacağını belirtti. Putin, ocak-eylül döneminde ticaret hacminin bir önceki yıla göre yüzde 56 artarak 42 milyar dolara yükseldiği bilgisini de verdi.
DOLARLA TİCARET MASRAFI YÜZDE 1 ARTIRIYOR
Türkiye ile Rusya arasında da Türk Lirası ve ruble ile ticaretin teşvik edilmesi için çalışmalar sürüyor. Dolarla ticaretin yüzde 1'in üzerinde bir maliyet oluşturduğuna dikkat çeken kaynaklar, Rusya ve Türkiye'nin de Çin benzeri bir anlaşma yapması gerektiğine dikkat çekiyor.
Rusya ve Türkiye Karma Ekonomik Komisyon kararlarında yerel para birimleri ile ticaretin teşvik edilmesi yönünde bir karar almasına rağmen henüz iki ülke merkez bankaları ve hükumetler arasında bir anlaşma imzalanabilmiş değil. Türkiye'de Garanti Bankası, Yapı Kredi Bankası ve Ziraat Bankası gibi bankalar ruble kabul ederken, Rusya'da Türk Lirası'nın kabul eden bir banka yok. Uzmanlar yerel para birimleri ile ticaretin iki ülkenin de yararına olduğunu altını çiziyor.
DOĞALGAZ FİYATLARINDA ANLAŞMA YOK
Diğer yandan Rusya'dan yıllık 30 milyar metreküp doğalgaz alımı yapmak isteyen Çin, Moskova'nın bu konudaki vazgeçilmezleri arasında. Ancak Çin'in Avrupa pazarına göre daha düşük fiyat talebi uzun vadeli bir anlaşmanın imzalanmasını imkansız hale getiriyor.
St. Petersburg'a kalabalık bir heyetle gelen Çin Başbakanı Jabau, Gazprom'un önerdiği rakamın bin metreküp için en az 100 dolar altında bir rakam telaffuz ediyor. Bu durumda fiyat konusunda bir anlaşma imzalayamayan taraflar, yaz döneminde uzun vadeli anlaşmayı yeniden ele alacak. Rusya yeni inşa edilen patrol boru hattından da Çin'e sevkıyata 1 Ocak 2011'den itibaren başlayacak. Rusya ve Çin başta nükleer enerji ve askeri donanımlar olmak üzere bir çok alanda ikili ticaretleri geliştiriyor.