Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) Başkanı Mahmut Yılmaz, organize sanayi bölgelerinin, Halk Bankası, TEDAŞ, TEİAŞ ve BOTAŞ'a olan borçlarının da yeniden yapılandırma kapsamına alınmasını istedi.
Yılmaz, yaptığı yazılı açıklamada, geçen hafta Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan tarafından açıklanan bazı alacakların yeniden yapılandırılmasına ilişkin kanun tasarısını değerlendirdi.
Bakan Babacan'ın, söz konusu düzenlemenin gerekçesini; ''2009 yılının küresel ekonomik kriz nedeniyle ekonomik açıdan zor bir yıl olması ve bu sebeple iyi niyetli ve ödeme arzusu olmasına rağmen şu veya bu sebeple ödemesini yapamamış vatandaşların veya şirketlerin birikmiş ve oldukça yüksek gecikme cezaları ve faizlerle karşı karşıya kalmaları'' şeklinde açıkladığını ifade eden Yılmaz, kamu kurumu niteliği taşımamalarına rağmen gelen talep üzerine Organize Sanayi Bölgelerinin elektrik, su, doğal gaz ve yönetim aidatlarının da tasarıya eklendiğini belirtti.
Söz konusu talebin, Organize Sanayi Bölgelerinin yasal üst kuruluşu olan OSBÜK (Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu) tarafından yapıldığını belirten Yılmaz, açıklamasında şunları kaydetti:
''Bu düzenleme ile OSB içerisinde faaliyet gösteren sanayicilerimiz OSB dışındakilerle aynı haklardan faydalanmış olacaklardır. Yani, OSB katılımcıları OSB;de olmaktan dolayı mağdur duruma düşmekten korunmuşlardır.
Ancak, talebimizin bir kısmının tasarıda yer almaması sebebiyle bugün itibariyle sayıları 263 olan, 1 milyon kişilik direkt istihdam sağlayan Organize Sanayi Bölgeleri yeni bir mağduriyetle karşı karşıya kalmıştır.
Şöyle ki; Biz talebimizde katılımcıların OSB Tüzel Kişiliği;ne olan borçları ile birlikte OSB;lerin altyapı harcamaları için Bakanlık kredisine aracılık yapan Halk Bankası'nın OSB'lerden komisyon alacaklarının, TEDAŞ, TEİAŞ abonesi olan OSB;lerin elektrik borçlarının ve BOTAŞ abonesi olan OSB;lerin doğal gaz borçlarının da yapılanma kapsamına alınmasını talep etmiştik.
Çünkü OSB;ler üyelerinden aldığını ilgili kurum ve kuruluşlara ödeyen kapalı devre bir ekonomik yapıya sahip olup başka bir gelir kaynağı bulunmamaktadır.
Madem ki krizden etkilenen müteşebbisler ödemelerini yapamadı, OSB;ler de buna paralel olarak bahsi geçen kurum ve kuruluşlara olan mükellefiyetlerini yerine getirememiştir''
Yılmaz, bu nedenle OSB'lerin alacaklarının yeniden yapılanması halinde borçlarının da aynı şekilde yapılandırılması gerektiğini ifade ederek, ''Bu şekilde yasalaşacak bir düzenleme OSB;leri iflasın eşiğine getireceği gibi, OSB;lerin adı geçen kurum ve kuruluşlara borç ödemesini geciktirecek ve üyesinden alamadığı gecikme cezası ve faizini öz kaynaklarından karşılamak gibi bir dar boğaza sebep olacaktır.
Bu sebeple, ilgili Bakanlarımız ve yetkililerden, OSB;lerin Halk Bankası, TEDAŞ, TEİAŞ ve BOTAŞ'a karşı olan borçlarının da yapılanma kapsamına alınmasını talep ediyoruz'' dedi.